CINEPUB LIVE

CINEPUB permite accesul unui public larg la evenimente culturale până ieri rezervate doar unui mic număr de norocoși (de regulă bucureșteni).

Vă invităm acum să vă așezați comod în fotoliu cu o ceașcă de ceai și să savurați întâlniri fierbinți cu personalități efervescente.

Trăiri ce depășesc limitele realității. Despre suferința transfigurată.

O nouă ediție CERCUL și Cinepub vorbește despre lucruri mai puțin plăcute, dar care trebuie rostite.

Marți, 17 februarie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, părintele Gheorghe Holbea, Galina Răduleanu și Demostene Andronescu vor vorbi despre dimensiunea suferinței în temnițele comuniste și căile de transfigurare a acesteia și vor răspunde întrebărilor publicului.

GALINA RĂDULEANU

9 martie 1933, Bălți, Basarabia, fostă deținută politic, 4 ani de închisoare

Galina Răduleanu s-a născut pe 9  martie 1933 la Bălți, în Basarabia, în familia preotului Boris Răduleanu. În urma ocupării Basarabiei, familia sa este nevoită să se mute în țară. Aici Galina Răduleanu își continuă studiile, însă instaurarea comunismului în România face ca parcursul acesteia în școală să fie unul anevoios. Pârâtă de o colegă de clasă din liceu, Galina este trasă la răspundere pentru deținerea unui jurnal în care își nota păreri considerate “dușmănoase” la adresa regimului. Este eliminată definitiv din liceu la 17 ani. Reușește însă să reia și să finalizeze studiile liceale în Lugoj și apoi absolvă cursurile Facultății de Medicina din Cluj. Este arestată pe 23 septembrie 1960 din Poiana Mărului, unde profesa ca medic și dusă la Brașov, apoi la Uranus.Este eliberată în 1964 și în prezent profesează ca medic psihiatru în București. După eliberare, la îndemnul tatălui său, și-a scris memoriile pe care a reușit să le trimită în Franța. După 1989 volumul său – “Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor” – va fi publicat în România de Editura Bonifaciu. Editura Manuscris va reedita volumul în 2017.

DEMOSTENE ANDRONESCU

3 decembrie 1927, Câmpuri, Vrancea, fost deținut politic, 12 ani de închisoare

Demostene Andronescu s-a născut pe 3 decembrie 1927, într-o familie de ţărani din Câmpuri, Vrancea. A fost dat, în 1939, la Gimnaziul Industrial de la Pătârlagele, din Buzău, dar taxele mari l-au obligat să se retragă şi să devină copil de trupă. În toamna anului 1948 s-a înscris la Facultatea de Istorie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1952. A fost arestat înaintea susţinerii examenului final, fiind condamnat la cinci ani temniţă grea. Graţiat în 1955, s-a înscris la Facultatea de Filologie Clasică din Bucureşti, dar a fost arestat din nou şi condamnat la 20 de ani muncă silnică, fiind eliberat în 1964.

Părintele GHEORGHE HOLBEA este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi preot co-slujitor la Biserica Precupeţii Noi.

Editura Manuscris editează și publică volume de memorii, albume, audiobooks și filme documentare pe teme legate de detenția politică anticomunistă, colectivizare și represiune în România. Manuscris a fost creată de Fundația Memorialul Închisoarea Pitești din dorința de a face cunoscută, în rândul publicului larg, literatura anticomunistă din detenția politică și pentru a-i aduce în fața cititorilor pe supraviețuitorii închisorilor și ai persecuțiilor extrem de violente din România sub comunism.

Vă așteptăm în librărie sau live pe CINEPUB!

Crăciunul începe cu Cinepub & Cercul.

O nouă ediție CERCUL și Cinepub deschide sezonul sărbătorilor de Crăciun cu povești autentice.

Marți, 10 decembrie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, Laura Dumitrescu și Cristina Bogdan au vorbit despre rituri de trecere și de petrecere, despre timpul festiv și timpul de reflecție al sărbătorilor,

CRISTINA BOGDAN este conferențiar universitar dr. în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării și prodecan al Facultății de Litere, Universitatea din București, unde susține cursuri și seminare de Istoria culturii și a mentalităților, Antropologie culturală, Antropologie urbană și Studii de gen.

LAURA DUMITRESCU este asistent universitar la Facultatea de Litere, Departamentul de Studii Literare, unde coordonează seminarele de literatură universală și comparată. A scris o teză de doctorat despre istoria autorului în literatura Evului Mediu și a publicat interviuri în reviste culturale precum Dilema Veche, Observator Cultural, B-Critic etc. Interviul pe care l-a realizat cu regizorul Iosif Demian a dus la apariția cărții „Note de autor/Author’s Notes” (Mandragora, 2019)

Despre cărți și idei la Cercul & Cinepub

CERCUL și Cinepub continuă seria discuțiilor plecând de la cea mai recentă carte a psihologului Radu Clit, 𝘋𝘦 𝘭𝘢 𝘵𝘳𝘢𝘶𝘮𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘴𝘤𝘳𝘪𝘴. 𝘜𝘯 𝘱𝘶𝘯𝘤𝘵 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘢𝘴𝘶𝘱𝘳𝘢 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘭𝘪𝘵𝘦𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘏𝘦𝘳𝘵𝘦𝘪 𝘔𝘶̈𝘭𝘭𝘦𝘳.

Marți, 19 noiembrie, ora 19: 00, în Librăria Cărturești Verona, Marilena Brânda și Radu Clit au discutat despre:  Traume, Herta Müller și Târgul Gaudeamus, și vor răspunde întrebărilor publicului.

RADU CLIT a absolvit Psihologia, promoția 1978, și a făcut parte din mișcarea psihanalitică a anilor ‘80. După 1989, a contribuit la traducerea în limba română a lucrării lui Jean Laplanche si J.-B. Pontalis 𝘝𝘰𝘤𝘢𝘣𝘶𝘭𝘢𝘳𝘶𝘭 𝘱𝘴𝘪𝘩𝘢𝘯𝘢𝘭𝘪𝘻𝘦𝘪 (Editura Humanitas, 1994) și a fondat, alături de alți membri, Societatea Română de Psihanaliză. În 1993 s-a stabilit la Paris, unde s-a specializat în psihoterapie și psihanaliză, iar în 1999 a obținut, la Universitatea Sorbona din Paris, titlul de Docteur en Études psychanalytiques, cu teza 𝘊𝘢𝘥𝘳𝘶 𝘵𝘰𝘵𝘢𝘭𝘪𝘵𝘢𝘳 𝘴̦𝘪 𝘧𝘶𝘯𝘤𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘳𝘦 𝘯𝘢𝘳𝘤𝘪𝘴𝘪𝘤𝘢̆ (Editura Fundației „Generația”, 2004). În prezent lucrează ca psiholog clinician și scrie cărți, unele cu caracter clinic, altele interdisciplinare, precum cea mai recentă carte a sa, 𝘋𝘦 𝘭𝘢 𝘵𝘳𝘢𝘶𝘮𝘢̆ 𝘭𝘢 𝘴𝘤𝘳𝘪𝘴. 𝘜𝘯 𝘱𝘶𝘯𝘤𝘵 𝘥𝘦 𝘷𝘦𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘢𝘴𝘶𝘱𝘳𝘢 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘭𝘪𝘵𝘦𝘳𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘏𝘦𝘳𝘵𝘦𝘪 𝘔𝘶̈𝘭𝘭𝘦𝘳, publicată anul trecut la Editura L’Harmattan și aflată în curs de publicare la Editura de Universității de Vest.

MARILENA BRÂNDA este absolventă a Facultății de Filosofie din Timișoara, profesoară, editoare, organizatoare a Festivalului Internațional de Zmeie și coordonatoare a activității Editurii Universității de Vest din Timișoara.

CERCUL și Cinepub continuă seria discuțiilor plecând de la cel mai recent film regizat de Marius Olteanu, „Monștri.”.

Marți, 29 octombrie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, Laura Dumitrescu și Marius Olteanu: Despre cinema, filmul „Monștri.” și viață .

„Monștri.” prezintă o zi din viaţa a doi tineri căsătoriţi, pe care familia, societatea, prietenii îi iubesc împreună, dar îi judecă şi resping atunci când sunt pe cont propriu. Din cauza nevoilor, convingerilor, opţiunilor lor de viaţă.

Marius Olteanu (n. 15/07/1979) este scenarist și regizor. A debutat cu scurtmetrajul 𝘐𝘥𝘦𝘪𝘭𝘦 𝘣𝘶𝘯𝘦 𝘷𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘴𝘶𝘴 (2003), căruia i-au urmat filmele: 𝘚𝘶𝘯𝘥𝘢𝘺 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 (2007, scurtmetraj), 𝘞𝘩𝘺 𝘥𝘰𝘯’𝘵 𝘺𝘰𝘶 𝘥𝘢𝘯𝘤𝘦? (2008, scurtmetraj), 𝘛𝘪𝘦 (2015, scurtmetraj), 𝘕𝘰 𝘔𝘢𝘯’𝘴 𝘓𝘢𝘯𝘥 (2017, scurtmetraj) și Monștri. (2019). Lungmetrajul „Monștri.”  a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, iar în România pe 27 septembrie, în prezent rulând în cinematografele din țară, iar în cinematografele din București începând cu 22 octombrie.

Laura Dumitrescu este asistent universitar la Facultatea de Litere, Departamentul de Studii Literare, unde coordonează seminarele de literatură universală și comparată. A scris o teză de doctorat despre istoria autorului în literatura Evului Mediu și a publicat interviuri în reviste culturale precum Dilema Veche, Observator Cultural, B-Critic etc. Interviul pe care l-a realizat cu regizorul Iosif Demian a dus la apariția cărții 𝘕𝘰𝘵𝘦 𝘥𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘰𝘳/𝘈𝘶𝘵𝘩𝘰𝘳’𝘴 𝘕𝘰𝘵𝘦𝘴 (Mandragora, 2019).

 „Răcnet (Roar) 5.0”

Invitați: Șerban Alexandrescu și Vlad Tăușance.
Tema discuției: Poate deveni designul un act politic?

„Răcnet (Roar) 5.0”, expoziția de afiș sociopolitic realizată de echipa Graphic Front a Atelierului de grafică – București la Festivalul Național de Teatru – Arcub Gabroveni, i-a adus față în față, vineri, 18 octombrie, pe Șerban Alexandrescu și pe Vlad Tăușance.

Are nevoie România de design de calitate, pe teme sociale și politice? Care este diferența dintre un mesaj politic și un mesaj protestatar? Este mediul digital cel mai potrivit mediu pentru a genera impact vizual și nu numai?

Programul „Răcnet” al artiștilor din jurul Atelierului de grafică – București se află la al cincilea eveniment, după expoziții organizate pe parcursul ultimilor doi ani la Cluj, Timișoara și în Capitală. Design-ul graphic, spun ei, „poate deveni o o formă de protest care, alături de celelalte, ar putea menține funcțional sistemul imunitar al societății. Creativitatea, această formă de libertate, este una din cele mai importante achiziții ale românilor, în toți acești 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989”.

În arest cu Andrei Cohn și Laura Dumitrescu

CERCUL și Cinepub continuă seria discuțiilor plecând de la cel mai recent film regizat de Andrei Cohn.

Arest, cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, cunoscut deja publicului pentru „Acasă la tata”, lansat în 2015, a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 54-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary – East of the West Competition și a fost distins la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

” Cohn reușește magistral un film imposibil: patru pereți, doi oameni și portretul unei națiuni. Low budget. Dar, mai mult decît regizor, Cohn este acum un autor total, matur, ”Arest” fiind expresia împlinită a unei teme personale complexe; frica din ”Atunci și acum” capătă aici dimensiuni infernale. Mi-e teamă însă că sînt foarte puțini cei care vor înțelege depoziția din Arest a autorului-protagonist care declară ”Eu sînt Dinu”. Iar Dinu+Vali=RO… Spectatorii vor rămîne însă măcar cu amintirea performanței actoricești zguduitoare a lui Iulian Postelnicu, cel mai bun anti-erou (?) pe care l-am văzut pînă acum într-un film românesc.” (Lucian Georgescu)

Odată cu începutul unui nou an școlar, reluăm transmisiunile live și pregătim o nouă ediție Cinepub & Cercul. Un nou sezon care, sperăm să ne inspire în a deveni un pic mai buni, zi de zi.

Marti , 24 septembrie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, unde Marius Chivu și Corina Șuteu au vorbit despre educație, politici culturale și viață, și vor răspunde întrebărilor publicului.

Marius Chivu a debutat cu volumul de poezie Vântureasa de plastic (Editura Brumar, 2012). A publicat jurnalul de călătorie Trei săptămâni în Himalaya (Editura Humanitas, 2012/ 2014), cartea de interviuri Ce-a vrut să spună autorul (Editura Polirom, 2013) şi volumul de proză scurtă Sfârşit de sezon (Editura Polirom, 2014). A iniţiat şi coordonat proiectul caritabil Cartea cu bunici (Editura Humanitas, 2008) și volumul colectiv Primul meu porno (Editura ART, 2011).

Corina Ioana Șuteu este o consultantă culturală, expertă în politici culturale, critic de teatru și manager cultural, fost ministru al culturii din România în guvernul Dacian Cioloș. Este specializată în educație și în managementul cultural, politici culturale comparate și cooperare culturală. A publicat numeroase studii și articole în România și în străinătate, a susținut prelegeri și cursuri în aceste domenii începând din 1992. Este autoarea volumului „Another brick in the wall – A critical review of cultural management education in Europe” (Boekmanstudies, Amsterdam, 2006).

Atenție, se discută din nou!

Unde? La noua ediție CERCUL. Cinepub te invită pe 11 iunie, la Cărturești Verona sau online, să urmărești o discuție purtată de Radu Vancu și Dan Pleșa. Despre transparențe, literatură și viață – o alăturare armonioasă a subiectelor de conversație. Bineînțeles, după discuție vor răspunde întrebărilor agile ale publicului.

Radu Vancu este poet, scriitor și traducător. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este conferenţiar la aceeaşi facultate şi redactor la Revista Transilvania şi la publicația Poesis internațional. Coordonează secţiunea literară a revistei TIMPUL. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher). A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu.

Dan Pleşa este scriitor, editor și jurnalist cultural. A absolvit Academia de Teatru și Film – specializarea scenaristică și critică de film. A fost producător la casa de discuri A&A Records și curator al expozițiilor: 𝘉𝘦𝘪𝘯𝘨 𝘎𝘦𝘰𝘳𝘨𝘦 𝘙𝘰𝘴̦𝘶 / George Roșu (Aiurart, 2012), 𝘐𝘮𝘢𝘨𝘪𝘯𝘢𝘳𝘪𝘶𝘮 𝘍𝘰𝘵𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧𝘪𝘤𝘶𝘴 / Cristina Șoiman (Aiurart, 2013), 𝘛𝘳𝘢𝘷𝘦𝘳𝘴𝘢𝘳𝘦 / Daniel Bălănescu (Aiurart, 2014). A participat la scrierea celui mai rapid roman din lume – „Moș Crăciun & co” (Art, 2012) –, alături de alți 51 de scriitori (record omologat de Guinness Book). Se numără printre fondatorii editurii Vellant și ai revistei de proză scurtă Revista iocan. A publicat articole în diverse ziare și periodice și a realizat interviuri cu personalități ale vieții culturale românești pentru platforma culturală ART7 și pentru proiectul multimedia Cercul.

O lume minunată în care veți găsi numai copii…

Poezie, umor și creativitate, cuvinte pe care le putem atribui foarte ușor copiilor. Reluăm transmisiunile live cu o nouă ediție Cinepub & Cercul.

Marți, 4 iunie,19:00, în Librăria Cărturești Verona, unde Ileana Bîrsan și Carmen Tiderle au vorbit despre cărțile și literatura pentru copii.

Carmen Tiderle e poetă-șefă la Direcția de Rime Șmechere pentru Copii și nu numai, copywriter-iță și mama lui Dor și a lui Ro. Îi plac maimuțele și râmele, culoarea albastru, lucrurile pe dos și ar vrea să trăiască la mare. Călătorește des în Bucurville și a ajuns tocmai la Polul Vest. Este autoarea cărților: „Cine a pus piper în mare?”, „Pe dos, poezii cu prostii pentru copii”, „În orașul Bucurville” și „Marele Acoperiș”.

Ileana Bîrsan a absolvit Facultatea de Filologie din București și a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut București, BeWhere! și Șapte Seri și a semnat articole despre cinema în publicații precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, participă ca lector în diverse programe de educație cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educație cinematografică și de educație prin cinema, și co-fondator DokStation Music Documentary Film Festival. A realizat împreună cu regizorul Claudiu Mitcu filmul documentar „Procesul” (2017).

O nouă ediție CERCUL: Despre război și migrație

Marți, 19 martie, ora 19:00, în Librăria Cărturești Verona, unde Puiu Lățea, Ana Maria Luca și Vadim Ghirda au  vorbit despre război și despre fenomenul migrației, și au raspuns întrebărilor publicului după dezbatere.

Ana Maria Luca este jurnalist de politică externă. Ana Maria Luca a ajuns în Orientul Mijlociu în anul 2008, chiar înainte de criză, străbătând zona în lung și-n lat și scriind despre radicalizarea islamică în comunitățile sunnite din Nordul și Estul Libanului, despre evoluția organizațiilor extremiste în Siria, despre politica regională a Iranului, a Arabiei Saudite, a Israelului, a Uniunii Europene și a Statelor Unite. În 2016 s-a întors în România și scrie despre politici regionale pentru Balkan Investigative Reporting Network.

Vadim Ghirda este fotojurnalist la Associated Press (AP) şi prezent în cele mai extreme zone de conflict de pe glob. La vârsta de 19 ani a devenit corespondent pentru AP, când comunismul se prăbușea în Europa Centrală și de Est, documentând turbulențele sociale și politice generate de tranziția de la guvernarea totalitară la democrație. Unul dintre cele mai recente proiecte ale sale este o investigație a contrabandei cu materiale nucleare cu risc ridicat în Moldova. Fotografiile lui Vadim Ghirda au primit numeroase premii și distincții, printre care Associated Press Managing Editors Award (2000, 2001 şi 2003), Premiul I al Editor and Publisher Photo Contest (2001), Premiul I al National Headlines Awards (2002), Premiul I al Atlanta Photojournalism Seminar (2007 și 2015), Premiul II al World Press Photo, secțiunea „Contemporary Issues” (2016) etc.

Puiu Lățea este antropolog și co-autor al cărții „România profundă în comunism”, o carte ce vorbește despre dileme identitare, istorie locală și economie secundară.

Alex Radu în dialog cu Ion Florescu și Erwin Kessler
Arta: între privat și public

 

O discuție despre arta românească, despre spațiul public și cel privat, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Alex Radu este producător, manager cultural și cofondator al /SAC, Editura Vellant și Aiurart.

Ion Florescu, președintele Policolor Romania, a absolvit istoria la Universitatea Cambridge și este colecționar de artă românească. MARe/Muzeul de Artă Recentă a aparținut, înainte de 1947, familiei lui.

Erwin Kessler este istoric de artă și directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă.