Noul Cinepub. Pentru un nou Cinema.

Cinepub este o platformă de distribuție în regim legal a operelor cineaștilor independenți sau ale celor care fac parte din patrimoniul național și/sau internațional, fondată în 2015 de Lucian Georgescu.

Cinepub este o arhivă vie de film, una dintre cele mai ample în online la nivel mondial, accesibilă 24/24, în regim gratuit, în live streaming și cu o premieră săptămânală, joi seara.

Cinepub este un militant (unic în România și Europa Centrală și de Est) al conceptului de open data în artă, un model alternativ de distribuție a operelor audiovizuale, diferit prin spiritul său liber, total independent comercial, politic, ideologic, axiologic.

Cinepub crede că arta nu trebuie închisă după ziduri sau în portofoliul, portofelul, sertarul, sufrageria, birourile, posesiunile unor personalități, persoane ori companii. Cinepub crede că receptarea artei nu trebuie condiționată economic, dar nici ideologic ori critic-conceptual. Cinepub crede că viitorul este al spiritului neîngrădit și al produsului spiritual liber, că arbitrajul artei nu este apanajul unei elite – fie ea doar și intelectuală – sau strict al criticilor ori liderilor de opinie, ci un demers personal, desprins de sistem. Cinepub crede în emanciparea individuală prin accesul liber la educație, cultură și artă – drept cîștigat prin revoluția internetului.

Nu în ultimul rînd Cinepub este conștient de natura subiectivă a artei și a receptării acesteia, dar crede în necesitatea disoluției ego-ului auctorial contemporan, legat de o lume materială anacronică, care va dispărea, în curând…

Libertate nu înseamnă însă liber arbitru: Cinepub este o platformă artistică, nu un depozit sau fosă septică, iată de ce Cinepub este curatoriat de o echipă de cineaști și filmologi. Principiul nostru este însă unul generos. Credem că cinematograful este proteic, are multiple forme de producție, stiluri, viziuni și că acestea au dreptul la viață și la publicul lor.

Dacă vă place spiritul Cinepub, vă așteptăm alături de noi, ca autori sau ca spectatori. Iar dacă nu vă place, ne putem despărți fără regrete. Pentru că

Cinepub este pentru toată lumea, dar nu pentru oricine.