Synopsis
Trăiri ce depășesc limitele realității. Despre suferința transfigurată.
O nouă ediție CERCUL și CINEPUB Live vorbește despre lucruri mai puțin plăcute, dar care trebuie rostite.
Marți, 17 februarie, ora 19.00, în Librăria Cărturești Verona, părintele Gheorghe Holbea, Galina Răduleanu și Demostene Andronescu vor vorbi despre dimensiunea suferinței în temnițele comuniste și căile de transfigurare a acesteia și vor răspunde întrebărilor publicului.
Vă așteptăm în Librăria Cărturești Verona, sau live pe CINEPUB!
GALINA RĂDULEANU
9 martie 1933, Bălți, Basarabia, fostă deținută politic, 4 ani de închisoare
Galina Răduleanu s-a născut pe 9 martie 1933 la Bălți, în Basarabia, în familia preotului Boris Răduleanu. În urma ocupării Basarabiei, familia sa este nevoită să se mute în țară. Aici Galina Răduleanu își continuă studiile, însă instaurarea comunismului în România face ca parcursul acesteia în școală să fie unul anevoios. Pârâtă de o colegă de clasă din liceu, Galina este trasă la răspundere pentru deținerea unui jurnal în care își nota păreri considerate “dușmănoase” la adresa regimului. Este eliminată definitiv din liceu la 17 ani. Reușește însă să reia și să finalizeze studiile liceale în Lugoj și apoi absolvă cursurile Facultății de Medicina din Cluj. Este arestată pe 23 septembrie 1960 din Poiana Mărului, unde profesa ca medic și dusă la Brașov, apoi la Uranus.Este eliberată în 1964 și în prezent profesează ca medic psihiatru în București. După eliberare, la îndemnul tatălui său, și-a scris memoriile pe care a reușit să le trimită în Franța. După 1989 volumul său – “Repetiție la moarte. Din spatele gratiilor” – va fi publicat în România de Editura Bonifaciu. Editura Manuscris va reedita volumul în 2017.
DEMOSTENE ANDRONESCU
3 decembrie 1927, Câmpuri, Vrancea, fost deținut politic, 12 ani de închisoare
Demostene Andronescu s-a născut pe 3 decembrie 1927, într-o familie de ţărani din Câmpuri, Vrancea. A fost dat, în 1939, la Gimnaziul Industrial de la Pătârlagele, din Buzău, dar taxele mari l-au obligat să se retragă şi să devină copil de trupă. În toamna anului 1948 s-a înscris la Facultatea de Istorie din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1952. A fost arestat înaintea susţinerii examenului final, fiind condamnat la cinci ani temniţă grea. Graţiat în 1955, s-a înscris la Facultatea de Filologie Clasică din Bucureşti, dar a fost arestat din nou şi condamnat la 20 de ani muncă silnică, fiind eliberat în 1964.
Părintele GHEORGHE HOLBEA este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi preot co-slujitor la Biserica Precupeţii Noi.
Editura Manuscris editează și publică volume de memorii, albume, audiobooks și filme documentare pe teme legate de detenția politică anticomunistă, colectivizare și represiune în România. Manuscris a fost creată de Fundația Memorialul Închisoarea Pitești din dorința de a face cunoscută, în rândul publicului larg, literatura anticomunistă din detenția politică și pentru a-i aduce în fața cititorilor pe supraviețuitorii închisorilor și ai persecuțiilor extrem de violente din România sub comunism.