Synopsis
”Reset. Get Real. Bucurați-vă de festival!”
Într-un moment încărcat politic atât pe plan local, cât și internațional, credem și susținem mesajul One World Romania. Suntem mândri să anunțăm parteneriatul cu unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România. Și să ne alăturăm crezului lor:
”Însă în jurul nostru, în lumea reală, trăim un moment de regresie autoritaristă, de întoarcere la tot felul de fundamentalisme, de reviriment al rasismului și intoleranței; în țările vecine și prietene, dar și pe terenul marilor puteri, justiția și societatea civilă sunt atacate, drepturile cetățenilor sunt restrânse, iar istoria redevine un teren de luptă al propagandei de stat.
Mesajul festivalului din 2018 se profilează și mai clar în acest context. E nevoie mai mult ca oricând să deschidem ochii. Get Real”.
Înainte de începerea festivalului, între 22 februarie și 9 martie, Cinepub & One Word Romania vă aduc aproape o serie de proiecții și evenimente speciale prin care să intrăm în atmosfera de festival. Abordăm câteva dintre subiectele celei de-a 11-a ediții: istorii încă relevante, drepturile comunității LGBTQ, educația sau lupta cu sisteme politice opresive.
Trecutul prezent, temă căreia îi este dedicată una dintre secțiunile One World Romania din acest an, va fi dezbătută într-un format inedit. Duminică, 25 și marți, 27 februarie, de la ora 19:30, la ARCUB vor fi proiectate documentarele Ouăle lui Tarzan și Țara moartă, urmate de discuții cu regizorii acestora – Alexandru Solomon și Radu Jude. Fiecare dintre ei va pregăti întrebări despre propriul film, urmând ca apoi să primească răspunsurile din partea celuilalt realizator
Țara moartă este un documentar-eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30 şi ’40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.