Retur de Emanuel Parvu - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Obiceiuri primejdioase

Alături de „Kazimir” și „Un duet”, „Retur” face parte dintr-un film omnibus prezentat la Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul” în 2013, care are ca centru tematic Delta Dunării și este regizat de trei actori: Dorian Boguță, Andi Vasluianu și Emanuel Pârvu. „Retur” are o legătură geografică și tematică strânsă cu scurtmetrajul „Kazimir”.

Un scurtmetraj de un comic savuros, cu o distribuție cel puțin la fel de spectaculoasă ca subiectul însuși.

Retur de Emanuel Parvu - CINEPUB

Regie: Emanuel Pârvu
Scenariu: Emanuel Pârvu
Distribuție: Dorina Lazăr, Constantin Cojocaru, Andi Vasluianu, Anca Sigartău, Mircea Andreescu, Medeea Marinescu, Dorian Boguță, Liliana Mocanu, Ana Ciontea
Producător: Alexandru Teodorescu
Categorie: scurtmetraj
Gen: comedie
An: 2013
Durată: 15 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: –

33,370 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

În Delta Dunării, oamenii sunt ghidați de credințe arhaice neînțelese de ceilalți. Nici măcar pământul nu e în armonie cu obiceiurile lor învechite, iar dezgroparea morților după zece ani pentru a le spăla oasele poate derapa într-un eveniment neplăcut. Dar membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid să ignore cerința preotului de a nu mai săpa după cadavre, crezând că fac ce se cuvine după datini și obiceiuri.

Mai multe detalii

Scurtmetrajul actorului Emanuel Pârvu pare să aibă la bază o anecdotă macabră. Tehnica narativă este una a amânării, a aglomerării de mistere mai mici care întrețin suspansul. Pe apă, cu barca, vin două femei și un bărbat. Aceștia sunt așteptați de un grup de săteni care vorbesc răstit unii cu alții, fiind evident pe poziții opuse, dar lăsând în același timp impresia de complicitate.

Dialogul este inteligent și bine strunit atât cât să nu lase să transpară misterul, dar nici să nu-l ascundă complet. Sătenii se reunesc seara în cimitir, cu toate cele trebuincioase unui ritual. Dacă până aici filmul pare să se situeze în zona de scurtmetraje românești din genul horror, publicul va fi confruntat cu o răsturnare de situație…

Urmarea o regăsiți accesând secțiunea de scurtmetraje românești online de pe Cinepub.ro.

Replici din film:

„Vă rog eu mult, mai încet că ne aude toată lumea.”
„Unde-i groapa?”
„Dăm la o parte capacul de la sicriu, spălăm oasele și le punem la loc.”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film Anonimul – România, 2013

Articole din presă

  • Scurtmetraje româneşti la Festivalul Anonimul 2013 – www.aarc.ro
  • Festivalul Anonimul ne propune proiecţie de film pe malul Dâmboviţei – www.aarc.ro