
Synopsis
Cuvânt înainte: „Momentul adevărului” nu este doar un film despre un eveniment important din istoria națională. Marea Unire din 1918 și deciziile politice din jurul ei sunt doar contextul general în care Andrei Blaier creează o poveste de iubire ce se petrece într-o perioadă potrivnică între două personaje de inspirație shakespeariană (provenite din două familii cu viziuni socio-politice diferite). – cinepub.ro
Regie: Andrei Blaier
Scenariu: Titus Popovici
Distribuție: Adrian Păduraru, Ilinca Goia, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Dorina Lazăr, Irina Petrescu, Dorin Varga, Karoly Sinka, Valentin Uritescu, Constantin Diplan, Eusebiu Ștefănescu, Gheorghe Dinică, Bela Buzogany, Anatol Serghiev, Flavius Constantinescu, Ernest Maftei, Teodor Danetti
Producător: Casa de filme 5 (Dumitru Fernoagă)
Imagine: Doru Mitran, Gabriel Kosuth
Montaj: Victorița Nae
Sunet: Mihai Orășanu
Muzică: Anatol Vieru
An: 1989
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă, Istoric
Durată: 180 minute
57,647 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
„Momentul adevărului” a fost terminat cu numai câteva luni înainte de Revoluția din 1989 si a rulat numai o săptămână, fiind oprit de cenzura comunistă. Filmul plasează acțiunea in momentele tulburi ale istoriei românilor care culminează, fericit, cu Marea Unire de la Alba Iulia. Personajul principal este Iuliu Maniu, marele politician țărănist si unul dintre cei mai mari oameni politici din istoria României.
PREMII:
- 1990 – Costinești – Premiile pentru muzică și montaj
- 1991 – UCIN – Premiul special de interpretare (Valentin Uritescu)
TRIVIA:
- Andrei Blaier declara: „Uite, acum că îmi aduc aminte de ’89, îmi amintesc că singurul film despre Marea Unire care s-a făcut in România, l-am făcut eu. Și mă mir acuma, cum au trecut anii și am rămas singurul care a avut plăcerea să vorbească despre Marea Unire. (…) Este un film la care țin foarte mult și în care susțin prietenia dintre unguri si români. Nu am avut niciodată nimic cu ungurii. Cum să am așa ceva când o bucățică din mine este ungurească: de pe mamă și una din neveste.” – cuzanet.ro
- La întrebarea „sunteți mândru că sunteți român?”, regizorul răspunde: „Mor după țara asta. Simt că este o țară cu niște oameni alături de care mă simt formidabil de bine oriunde mă mișc. Iubesc Romania, dom’le! Nu pot să-ți ascund că peste tot în lume am fost curtat, să mă duc, sa rămân. Peste tot. (…) Și uite că nu am făcut asta. Voiam întotdeauna să mă întorc acasă, aici, in Romania. Nicio clipă nu mi-a trecut prin cap să nu mă întorc acasă. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei a fost Nichita Stănescu. Venea aici la mine ca la el acasa. Nu se poate sa trăiești fără poezie, fără minunile astea de oameni.” – cuzanet.ro
- Despre Gheorghe Dinică, Blaier povestea: „Ca sa pot să câștig, să prind în mană un drac cum e Gheorghe Dinică, de-l iubesc de mor și sper că și el pe mine, întotdeauna i-am oferit și o altă șansă, o altă activitate. Dacă vrei să lucrezi cu un actor și să îl câștigi doar așa pe bani mărunți, îi spui. Pe Dinică nu-l poți câștiga în felul ăsta. El este atât de cinstit cu profesia lui și cu el însuși încât dacă nu-i oferi lui Dinică un rol care sa-l intereseze cu adevărat, niciodată nu va accepta. Îmi e prea bun prieten ca să nu-l cunosc și sunt sigur că este așa cum spun eu.” – cuzanet.ro
REPLICI:
„Cu panglică roșie! Dar ce crezi, că domnul conte e vreun pârlit de socialist ca dumitale?” – Mama Ilonkăi (Dorina Lazăr)
„Cunoști frica (…) de cuvinte? Dacă nu credem în ele, vin ceilalți și iau pe cei pe care nu-i iubim îndeajuns.” – Doamna David (Irina Petrescu)
„Trebuie să fim loiali.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Partidul Național și eu însumi vom considera trădători de neam pe toți cei care se vor lăsa mânați de impulsuri intempestive.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Remus, tu ești singurul lucru care mă ține legat de viața asta. Tu și zbaterea ca pe jăratec de a ține o foaie românească în viață în vânturi contrare.” – Profesorul David
„Câtă vreme trăiește bătrânul Carol, România poate fi, în cel mai fericit caz, neutră. Dar după aceea…” – Contele (Mircea Albulescu)
„La noi, țăranii mocnesc. Le-am dat prea multe drepturi.” – Contele (Mircea Albulescu)
„Am găsit azi la piață vișine. Să știi că nu-s scumpe. Nici n-ai zice că suntem în război.” – Mama Ilonkăi (Dorina Lazăr)
„Domnule profesor și redactor, de azi înainte noi, poliția, vom veghea la acuratețea articolelor ce apar în ziarul «Ardealul».” – Dl. Burducea (Constantin Diplan)
„Vă atrag atenția că nu numai cea mai mica aluzie subversive va duce la interzicerea ziarului și la sancțiuni gravissime, ci mai ales lipsa de entuziasm. Fiecare gând trebuie să colcăie de devotement pentru majestatea sa, adoratul nostrum monarh.” – Dl. Burducea (Constantin Diplan)
„Sunt functionar la stat, domnule David. Patria mea e leafa.” – Dl. Burducea (Constanin Diplan)
„Putem să trecem în Moldova. Am eu un unchi, mare braconier. Cunoaște munții ca pe buzunarul lui și ne trece el.” – Profesorul David
„Engels ne învață că familia nu trebuie concepută în stil burghez.” – Cizmarul Szabo
„În comunism nu vom mai avea nevoie de bani. Nu ne mai trebuie bani. Trăiască tovarășii Troțki și Lenin!” – Cizmarul Szabo
„Autodeterminare. Self determination.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Eu sunt nebun sau cei care, după o experiență istorică nefericită, mai pot crede că prin fidelitate față de un imperiu putred vor obține drepturile lor naturale?” – Remus (Adrian Păduraru)
„Acest război obligă omenirea la realizarea principiului că în viitor nu vor mai fi deosebiri între națiuni. Că națiunile mari și mici vor avea drepturi egale.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Cât de dureros a fost pentru noi, românii din Transilvania, să fim considerați națiune tolerată!” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Scrieți, copii, scrieți!” – Profesorul David
„Îți mulțumesc că m-ai ascultat și n-ai murit.” – Ilonka (Ilinca Goia)
„Cu o moarte toți suntem datori.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Consiliul Național Român nu recunoaște statului maghiar dreptul de a conduce și de a administra în continuare teritoriul Ardealului.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Națiunea română pretinde independența sa deplină și nu admite ca acest drept să fie întunecat de rezolvări provizorii care sunt plănuite să dureze.” – Emil Severus (Alexandru Repan)
„Voi, bărbații, nu știți niciodată ce să faceți în situații din astea. Nici când se naște cineva, nici când moare. Știți numai să urâți.” – Ilonka (Ilinca Goia)
ARTICOLE:
- Andrei Blaier: „Fiecare film pe care îl fac este un proces care mi se intentează” – cuzanet.ro
- Marea Unire și cinematografia românească. Filme care au intrat în istorie – evz.ro
- „Din culisele cinematografiei”. Cum l-a recrutat Securitatea pe regizorul Andrei Blaier pentru a demasca „elementele dușmănoase” de la Buftea – adevarul.ro
- Andrei Blaier: Scântei și flăcări 1. – istoriafilmului.ro
- Andrei Blaier: Scântei și flăcări 2. – istoriafilmului.ro
Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.