Synopsis
Iarba nu atât de verde de acasă
Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, Natașa Raab, Sorin Cociș și Mirela Oprișor fac parte din distribuția filmului care a avut premiera internațională la Sarajevo în 2015. Scenariul acestui film românesc are la bază un text dramatic semnat de actorul (și dramaturgul) Mimi Brănescu, figură emblematică a Noului Val al filmului românesc. Piesa a văzut lumina scenei la Teatrul Act al faimosului Marcel Iureș, actor care a și interpretat rolul tatălui.
Regie: Andrei Cohn
Scenariu: Mimi Brănescu
Distribuție: Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Andi Vasluianu, Florin Zamfirescu, Natașa Raab, Sorin Cociș, Mirela Oprișor
Producători: Anca Puiu, Giuliano Doman, Magdolna Cecília Eröss, Csaba László Eröss
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Andrei Iancu
An: 2015
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 91 minute
Subtitrări: engleză
1,485,862 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Robert este un tânăr scriitor care trece printr-un moment de criză. Pentru prima dată de la moartea mamei lui decide să se întoarcă în satul natal. Petrece 24 de ore în care își reîntâlnește, după mulți ani, tatăl, prietenul cel mai bun din copilărie și iubita din adolescență. 24 de ore în care toate aceste relații sunt puse sub semnul întrebării.
Mai multe detalii
„Acasă la tata” nu este unul dintre acele filme românești despre întoarcerea nostalgică și vindecătoare acasă, ci o peliculă în care ideea de „acasă” este numai o stație, și nici măcar una în care protagonistul poate să-și tragă sufletul, ci, dimpotrivă, una contorsionată, plină de tensiuni și rearanjări ale relațiilor din trecut într-o schemă a prezentului. Robert, scriitor și jurnalist la București, se întoarce acasă pentru prima dată de la moartea mamei. Știe că tatăl său trăiește într-o relație de concubinaj, așa că, întorcându-se, își asumă faptul că nu se întoarce într-un loc comod, în care să se poată gândi la complicațiile vieții sale actuale.
Dimpotrivă, este foarte probabil să caute tocmai asta: o răbufnire, un debușeu mai puternic, care să-l repoziționeze atât față de trecut cât și față de prezent. Reîntâlnirea cu Petrică, fostul lui prieten bun din copilărie și cu Paula, iubita din adolescență ajunsă vânzătoare la magazinul din sat îi va furniza lui Robert ocazia pe care o caută și chiar mai mult decât atât.
Este un film românesc bazat mult pe dialogul spumos dintre personaje, pe jocul actoricesc care crește atmosfera poveștii, compensând lipsa accentului pe acțiune.
Criticii spun:
„Bazat pe o piesă de teatru și un scenariu scrise de (actorul și dramaturgul) Mimi Brănescu, filmul se afișează ca o farsă sub care se ascunde o dramă la foc mic despre sentimentul ratării și regretul pierderii tinereții.” (Ionuț Mareș – www.ziarulmetropolis.ro )
„Interesul şi frumuseţea filmului Acasă la tata se află în faptul că îndărătul unei poveşti simple, liniare, cu dialoguri sumare şi adesea dezarticulate (de remarcat că femeile sunt mai logice şi mai profunde decât bărbaţii) se desenează clar portretele acestor oameni şi empatia regizorului faţă de ei. Fiecare cu viaţa lui interioară, cu speranţele şi deziluziile lui. Pentru că, aşa cum îi place lui Andrei Cohn să spună, chiar şi doi oameni care mănâncă la o masă poartă în ei o încărcătură de viaţă care merită atenţia noastră.” ( Cristina Corciovescu – www.aarc.ro )
Replici din film
„Da’ ce mă tot întrebi când plec? Nu știu când plec, habar n-am.”
„Băi, tu m-ameninți pe mine?
Nu te ameninț, te avertizez.”
„Dacă mă-ntrebați pe mine, eu v-aș spune că poezia e și nu e.”
„Vezi, mă, tu nu trebuie să mai faci nimic. Noi stăm și ne uităm la tine și când taci.”
„Cică nevastă-sa e ca soră-sa.”
„N-am fost la Londra în viața mea. Te-am mințit.”
Festivaluri
- Festivalul Filmului European (București) – România, 2015
Premii
- Nominalizări: Cel mai bun actor în rol principal (Alexandru Papadopol), Cel mai bun actor în rol secundar (Andi Vasluianu), Cea mai buna actriță în rol secundar (Mirela Oprișor), Cel mai bun scenariu (Mimi Brănescu), Cea mai bună imagine (Andrei Butică), Cel mai bun film de debut (lungmetraj) (Andrei Cohn), Cel mai bun sunet (Sorin Neagu), Premiile Gopo – România, 2016
- Inima orașului Sarajevo,Cel mai bun film (Andrei Cohn), Festivalul Internațional de film de la Sarajevo – Bosnia și Herțegovina, 2015
Câștigător:
- Cea mai bună actriță în rol principal (Ioana Flora), Premiile Gopo – România, 2016
Articole din presă
- Interviul săptămânii cu Andrei Cohn – www.aarc.ro
- Incerta lumină a zorilor – www.aarc.ro
- ‘Back Home’ (‘Acasa la tata’): Sarajevo Review – www.hollywoodreporter.com
- Andrei Cohn • Director – interview – www.cineuropa.org