Synopsis
“Să nu ucizi”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru este inspirat dintr-un caz real, adus la cunoștința publicului printr-o investigație jurnalistică din 2016 – Scandalul Hexi Pharma.
Regie: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru
Scenariu: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru
Distribuție: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Iulia Verdeș, Codin Mateciuc, Gelu Colceag, Tania Filip, Daniel Popa, Dana Rotaru, Cosmin Seleși, Elias Ferkin, Rolando Matsangos, Olimpia Mălai
Producător: Axis Media Production (Adina Sădeanu)
Imagine: Tudor Platon
Montaj: Andrei Iancu
Sunet: Ștefan Azaharioaie
An: 2018
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 115 minute
17,892 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Cristian, un chirurg aflat la începutul carierei, este bulversat de moartea unui pacient la câteva zile după o operaţie reuşită. Convins că decesul este cauzat de o infecţie nosocomială, tânărul chirurg cere socoteală conducerii spitalului pentru cumpărarea unor biocide neconforme. Este marginalizat de conducere şi de colegi şi obligat să ducă o luptă solitară. Chiar şi soția lui, asistentă la acelaşi spital, îi cere să renunţe. Medicul face adrese la minister, merge în audienţă, discută cu un ziarist, depune plângere la procuratură. Toate fără niciun rezultat. Căsnicia lui se destramă. Obosit, frustrat, în pragul unei căderi psihice, Cristian îl urmăreşte pe proprietarul firmei de biocide cu intenţia de a-l omorî. Însă întâlnirea cu acesta îl va schimba complet.
PREMII:
- 2019 – IndieLisboa – Premiul special al juriului
- 2019 – Festivalul de Film Românesc de la München – Premiul pentru debut
APRECIERI CRITICE:
„Am crede că suntem într-un film de Jacques Tati dacă totul n-ar fi atât de sinistru.” – Victor Morozov
„Protagonistul din „Să nu ucizi”, un tânăr chirurg de la un spital bucureștean, Cristian (Alexandru Suciu, la primul rol major în cinema), și lupta sa pentru normalitate într-un sistem potrivnic amintesc de filmele polonezului Krzysztof Zanussi.” – Ionuț Mareș
„Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga redau cu răbdare și meticulozitate, printr-o regie matură, acest traseu birocratic epuizant, dublat de decăderea psihologică a protagonistului (exprimată vizual, ușor manierist, printr-o secvență repetitivă în care Cristian se spală obsesiv pe mâini înaintea operațiilor).” – Ionuț Mareș
„Fideli realismului impus de Noul Val, Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga sunt cu camera de filmat alături de protagonist în toate secvențele, astfel că suntem nevoiți să îi împrumutăm perspectiva și rămânem captivi felului său de a-i vedea pe cei din jur. Iar pentru a simți și mai puternic tensiunea, aproape tot filmul este construit din lungi planuri-secvență.” – Ionuț Mareș
„Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Este un film în care, probabil, mulţi se vor recunoaște, pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute.” – Petre Ivan
„În lupta sa solitară împotriva unui sistem profund corupt, care a devenit ucigaş, Cristian ajunge la Ministerul Sănătăţii, la presă şi la SRI, îşi pune în pericol cariera şi familia, iar punctul culminant al filmului îl găseşte înfruntîndu-l, cu dorinţa impulsivă de a-l scoate din joc, pe patronul Septo Pharma (desigur, modelul real este aici Dan Condrea). Sugestiile prenumelui purtat de personajul principal sînt întărite într-o scenă în care, înainte de a putea fi primit de ofițerii SRI, el apare într-o postură cristică, în timp ce e verificat la sînge de către un paznic.” – Mihai Fulger
TRIVIA:
- „Să nu ucizi” este filmul de debut nu doar pentru regizorii Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, dar şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu (care joacă rolul principal), producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon și alți membrii din echipă.
- A fost realizat cu sprijinul CNC, TVR și Zenith Media.
- S-a filmat în București timp de 21 de zile fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea.”
- Bugetul filmului a fost aproximativ 310 000 euro.
- „Am făcut filmul pentru ca am fost revoltată. Şi nu e vorba doar despre problema spitalelor. E vorba despre toată corupţia care e în societatea noastră la toate nivelurile. Şi mă mai revoltă că ne-am obişnuit cu asta şi că ni se pare ceva atât de normal”, a declarat Gabi Şarga.
- „Nu trebuie doar să faci un lucru rău pentru a fi vinovat. Există şi alte forme de culpă. A şti şi a nu face nimic înseamnă a fi complice. Mai mult decât atât, a nu şti nu te absolvă de vină, te face doar un un ignorant acuzabil de neştiinţa ta. Acest film este despre vinovăţiile fiecăruia dintre noi, despre tăcerile noastre complice, despre lenea noastră de a acţiona, de a lua atitudine”, a afirmat şi Cătălin Rotaru.
REPLICI:
„Nu te mai uita așa la mine, că-mi crește oxidul nitric penial.” – Profesorul Augustin Șerbănescu (Gelu Colceag)
„Kleisbiella, Pseudomonas, stafilococ auriu. Astea sunt toate bacterii pe care le-a luat din spital.” – Cristian (Alexandru Suciu)
„Problema nu este că nu ne spălăm pe mâini, ci cu ce ne spălăm. (…) George, n-ai zis tu că-i apă chioară? Ioana, n-ai zis tu că nu are pic de alcool în el? – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Suntem medici, nu ne turnăm unul pe altul.” – Profesorul Augustin Șerbănescu (Gelu Colceag)
„Pacientul meu a murit de la o bacterie din spital.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Știu toți din conducere.”
„Și de ce nu fac nimic?”
„Cum de ce? Păi n-au fost toți în comisie când s-au licitat biocidele?”
„Adică și-au luat toți partea.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Asta nu știu, eu așa am auzit.” – Medicul Ilie Toma (Elias Ferkin)„N-a vrut Dumnezeu să trăiască mai mult. Asta e.” – Nicolae Cărbunaru (Virgil Aioanei)
„Cred că toate biocidele Septo Pharma sunt diluate.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Infecțiile nu sunt declarate.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Și eu ce îi spun unui pacient pe care trebuie să-l operez de hernie? Teoretic, da, erau 100% șanse să scapi, practic doar 82% pentru că spitalul a cumpărat biocide diluate.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
„Șeful a vrut articolul, dar s-a opus marketingul. (…) Ziceau că ăia de la Pharma o să-și retragă reclamele. Ce să fac? Ei sunt cu banii.” – Jurnalista (Olimpia Mălai)
„Sunt Cristian Badea, medic la secția de chirurgie la spitalul de pediatrie nr. 147 din București și am făcut acest denunț pentru că sunt nemulțumit de produsele Septo Pharma folosite în spital. Septo Pharma este cel mai mare producător de biocide din țară. Produsele lor ajung în 350 de spitale și 2 000 de săli de operație. Biocidele se dau în spital împotriva bacteriilor, virușilor și sporilor. Cu ele se dezinfectează sălile de operație, camerele pacienților, chirurgii se spală cu ele pe mâini. Problema este că biocidele Septo Pharma sunt diluate. Aveți în dosar rezultatul testelor de concentrație de la 6 spitale din București. Din cauza diluării, bacteriile nu mai sunt distruse. Din potrivă, ele sunt ajutate să se adapteze și devin imune la antibiotice. Pacienții mor infectați cu piocianic și stafilococ auriu. Am vorbit cu spitalul, am fost la minister. Nimeni nu a luat nicio măsură, pentru că toți primesc bani de la Septo Pharma.” – Cristian Badea (Alexandru Suciu)
ARTICOLE:
- „Să nu ucizi” (2018) – Să te speli pe mâini – revistaechinox.ro
- „Să nu ucizi”. Justițiarul – ziarulmetropolis.ro
- „Să nu ucizi”, premieră mondială la Festivalul de Film de la Varșovia – ziarulmetropolis.ro
- Filmul „Să nu ucizi”, inspirat din scandalul Hexi Pharma, va rula vineri la Cinemateca Patria – bizbrasov.ro
- „Să nu ucizi” – de Gabi Șarga si Cătălin Rotaru, o dramă despre corupția sistemică vs. om- de Michaela Platon – radioromaniacultural.ro
- Filmul „Să nu ucizi” – din 1 martie în cinematografe din 29 de orașe din țară – agerpres.ro
- Criza sistemului sanitar românesc pe ecrane – observatorulcultural.ro
- 20 de întrebări, 2 regizori, 2 actori și un producător – Să nu ucizi este din 1 martie în cinematografe în 30 de orașe din țară – liternet.ro