Synopsis

În România anilor 1970, un adolescent rebel și imprevizibil se luptă să câștige dragostea și atenția fratelui său mai mare, în timp ce îi invidiază faima și stilul de viață.

100 LEI de Mircea Săucan - film de lungmetraj online pe CINEPUB

Regie: Mircea Săucan
Scenariu: Horia Lovinescu
Distribuție: Ion Dichiseanu, Violeta Andrei, Ileana Popovici, Dan Nuțu, Ilarion Ciobanu
Producător: Beno Merovici
Imagine: Gheorghe Viorel Todan
Montaj: Erika Aurian
Sunet: Bogdan Cavadia
Muzică: Anatol Vieru, Richard Oschanitzky
An: 1973
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 97 minute

17,398 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Neînțelegându-se cu părinții, Petre (Dan Nutu), un adolescent, pleacă de la aceștia la fratele său mai mare, Andrei (Ion Dichiseanu), un actor de succes. Acolo se împrietenește cu Dora (Ileana Popovici), o tânără admiratoare a fratelui său. Când Andrei îi acordă atenție fetei, Petre se simte trădat și pleacă și de la acesta, refuzând până și suta de lei pe care el i-o dăduse.

CE SPUNE REGIZORUL

Mircea Săucan
„Un film despre oamenii care n-au timp să se cunoască şi să se ajute la momentul potrivit. Un film în care se caută dragostea în sensul ei cel mai general.”

CE SPUN CRITICII

Iulia Blaga
“E vorba de niște oameni care distrug idealurile altora, e vorba de doi frați. Refugiul e moartea, renunțarea, fuga. Unul trece podul, celălalt preferă să traverseze apa murdară, curățîndu-se. Andrei îi dă fratelui său un colț de canapea și 100 de lei, dar nu și un pic de căldură”

Marian Rădulescu – Polifonii poetice
“Unul din primele filme neorealiste româneşti, Suta de lei povesteşte în imagini foarte simple despre lucruri extrem de obişnuite – dar tabu pentru Ceauşescu – precum: violenţa în rândurile tineretului, lipsa de educaţie, neadaptarea tinerilor la regimul socialist. După o epuizantă luptă cu cenzura, filmul este scurtat arbitrar, unele secvenţe refilmate, ajungându-se la o variantă trunchiată şi edulcorată, neagreată de autor, dar acceptată de organele superioare şi difuzată apoi în premieră pe ecrane în 1973.”

ARTICOLE

  • Cineclub Film: ”100 de lei”, de Mircea Săucan – Dana Medar – aarc.ro
  • Filmul „100 de lei“, unul din secretele cel mai bine păzite ale cinematografiei româneşti. Imagini în premieră – Mariana Iancu – 2021 – adevarul.ro
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON