Synopsis

„Dincolo de nisipuri” descoperim o intensă saga balcanică, cu accente de road-movie și coming of-age, într-o convenție locală de film cu ilegaliști. Răzbunarea și deziluzia sunt teme constante pe parcursul filmului și dictează forța lui subsidiară, într-un peisaj gri-mlăștinos din preajma Brăilei.

Dincolo de nisipuri (1974) - de Radu Gabrea - film drama online pe CINEPUB

Regie: Radu Gabrea
Scenariu: Fănuș Neagu, adaptare după romanul „Îngerul a strigat”
Distribuție: Dan Nuțu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta, Gina Patrichi, Violeta Andrei, Vasile Nițulescu, Gheorghe Dinică, Ernst Maftei, Constantin Rauțchi, Ștefan Mihăilescu-Brăila
Producător: Casa de Filme 1
Imagine: Dinu Tănase
Montaj: Iolanda Mântulescu
Sunet: Andrei Papp
Muzică: Tiberiu Olah
An: 1974
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 100 minute

12,612 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

În zona Brăilei, dramele sociale și pasionale au un final care nu poate fi evitat nici chiar atunci când eroii filmului cred că se pot detașa de realitate „dincolo de nisipuri”.

PREMII:

  • 1974 – Cannes (Quinzaine des Realisateurs) – Cel mai bun film românesc al anilor ‘70

APRECIERI CRITICE:

„Tema dreptății naturale se transformă într-o vină tragică, pedepsind forțarea individualistă a imposibilului în fața noilor legi ale vieții sociale.” (ceff.ro)

Regizorul își propunea, prin acest film, ecranizarea unui roman de succes în epocă, «Îngerul a strigat» de Fănuș Neagu: povestea unei colectivități stranii, de dezmoșteniți ai soartei, oameni sărmani din ținuturile Brăilei migrați spre Dobrogea, cărora sărăcia și nevoile le alterează viața, sentimentele și cugetul, împingându-i la periferia societății și îndreptându-i spre gesturi extreme. Este un pitoresc aparent în DINCOLO DE NISIPURI: tipurile grotești ale peisajului uman ascund drame, și, «dincolo de măști», citim povești tulburătoare de viață, cum este aceea a protagonistului, al cărui destin a fost marcat de patima unei iluzorii răzbunări.” (Călin Căliman, „Istoria filmului românesc”, ed. a III-a, 2017)

”Este un film ambițios și incitant, în care regizorul Radu Gabrea își manifestă efortul de autodepășire și de explorare a unor teme complexe. Cu o construcție narativă originală și interpretări puternice, acest film aduce în prim-plan dramele umane și dilemele morale dintr-o perioadă tumultoasă.” (ceff.ro)

TRIVIA:

  • Radu Gabrea a fost inginer timp de 6 ani, înainte de a se integra în lumea cinematografiei: „Pentru mine, ingineria a fost o pauză. O pauză necesară în bibliografia mea, dar nevoită. (…) M-a ajutat foarte tare, pentru că am putut să trăiesc din inginerie fără să fac alte compromisuri. În momentul în care am făcut primul film și am avut succes, m-am ocupat numai de cinematografie.” (Radu Gabrea)
  • Filmul a apărut, inițial, în 1973, dar a fost oprit imediat după și cenzurat un an întreg: „Ceaușescu a venit supărat dintr-o vizită din Germania Federală, deoarece nemții nu au vrut să-i dea licență pentru un avion. Aveam premiera luni. El a venit sâmbată. Filmul a fost dat pe post, pentru promovare. Atunci când Ceaușescu a văzut filmul, i s-a spus că este vorba despre un nou film românesc, despre care a zis “că bate de revoluție”, motiv pentru care a fost cenzurat un an intreg. Dupa un an, filmul a iesit si a ajuns la Cannes”. (Radu Gabrea)
  • Filmul a fost vizionat de 886.922 de spectatori în cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31 decembrie 2014 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.
  • După acest film, regizorul a plecat din țară. S-a stabilit în Republica Federală Germană, deşi acasă îl aştepta proiectul „Jocul cu moartea“, după romanul omonim al lui Zaharia Stancu. Până la urmă, filmul a fost făcut de Andrei Blaier şi a ieşit pe piaţă cu titlul, „Prin cenuşa imperiului“, cu Gheorghe Dinică şi Gabriel Oseciuc în rolurile principale.

REPLICI:

„Mă întorc la averea lui ca viermele la untură.” – Vetina (Gina Patrichi)

„Și tu ai fața albă, ca taică-tu. Față de înecat.” – Che Andrei (Mircea Albulescu)

„Știi ce e Dobrogea? Un bulgăre de var amestecat cu sare. Acolo urlă câinii mai rău ca la turci în Anatolia. Toate urlă. Mai ales marea. Urlă.” – Che Andrei (Mircea Albulescu)

„Aici, la Dunăre, moartea se plătește cu moarte.” – Nae Caramet (George Constantin)

„Spune-mi cine l-a omorât pe tata!” – Ion Mohreanu (Dan Nuțu)

„A murit îndopat cu bani; d-ăia nemțești, fără valoare. S-a târât până-n gunoi și v-a înghițit. A fost hoțu hoților.” – Che Andrei (Mircea Albulescu)

„Noi ne opunem Marii Armonii. O tulburăm cu tot ce făptuim și cugetăm.” – Prințul Ipsilanti (Emil Botta)

„El are darul ăsta, de a trăi râzând. Vede viața așa cum e. Noi nu putem trăi ca el.” – Magae (Ștefan Radof)

„El e singurul moștenitor. Dacă se întorc vremurile, al lui e tot: castelul, balta, pădurea – tot.” (despre Prințul Ipsilanti) – Nae Caramet (George Constantin)

„Eram mare duci de Tracia!” – Prințul Ipsilanti (Emil Botta)

„Astăzi, grâul se plătește cu aur!” – Nae Caramet (George Constantin)

„De bani și de femei nu mi se face niciodată greață.” – Nae Caramet (George Constantin)

ARTICOLE:

  • Cât de ușor cenzura Ceaușescu un film. „Dincolo de nisipuri” și dezvăluirile lui Radu Gabrea – evenimentulistoric.ro
  • „Dincolo de nisipuri” – Un film ambițios al lui Radu Gabrea: o călătorie într-un univers al războiului și revoluției – ceff.ro
  • Radu Gabrea, regizorul care l-a sfidat pe Ceaușescu – ziuaconstanta.ro
  • „Din culisele cinematografiei”. Cum a înșelat regizorul Radu Gabrea vigilența anchetatorilor Securității – adevarul.ro
  • Radu Gabrea: Regizorul care a înfățișat ecranul cu inspirație – ceff.ro
  • Filmul mutilat al lui Radu Gabrea, la al 20-lea Cineclub FILM – movienews.ro
  • Ne-a părăsit regizorul Radu Gabrea, vechi prieten al Institutului Cultural Român – icr.ro
  • A murit regizorul și scenaristul Radu Gabrea – hotnews.ro

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON