Synopsis
Blocat în propria ticăloșie.
Regie: Cornel Gheorghiță
Distribuție: Serge Riaboukine, Camelia Pintilie, Gabriel Spahiu
Scenariu: Jean Samouillan
Produs de: Ro de Film, Milonga Productions
Imagine: Sorin Drăgoi
Sunet: Mihai Orășanu
Montaj: Nathalie Mougenot
An: 2014
Categorie: lungmetraj
Gen: ficțiune
Durată: 82 minute
Subtitrări: engleză
61,955 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Leduc, om de afaceri francez, pregăteşte renovarea unui vechi cartier din staţiunea Băile Herculane. În subsolul unei clădiri, descoperă o veche frescă, datând probabil de pe vremea romanilor. Aceasta ar putea fi clasată în patrimoniul naţional, iar lucrările de renovare ar putea fi întârziate, sau chiar abandonate. De unul singur, încearcă să se descotorosească de ea, dându-i foc. Rămâne însă blocat în incinta imobilului. Va reuși el să supraviețuiască de unul singur, precum Robinson pe insula lui, găsindu-și calea către libertate?
Mai multe detalii
Lungmetrajul lui Cornel Gheorghiță, autorul „Europolis”, film disponibil pe Cinepub, renunță la perspectiva unei revelații expuse în nuanțe grave și se concentrează pe transformările interioare, bine gradate din punct de vedere psihologic. Groaza face schimb cu absurdul, până când protagonistul își recapătă umanitatea.
Leduc (Serge Riaboukine) ajunge la Băile Herculane, unde găseşte o comoară moştenită de la romani. Sub hotelul rămas, găseşte o frescă neştiută, înfățişând un banchet din perioada Imperiului Roman. Pentru a nu-i pune în pericol succesul afacerilor profitabile, se furişează în cripta antică, apoi toarnă benzină peste frescă, cu scopul de a o distruge. Dar uşa de fier care permite accesul în curtea hotelului părăsit se închide, iar el rămâne captiv. Strigă, se revoltă, caută tot felul de ieşiri bizare şi începe să negocieze cu localnicii care nu își doresc sub nicio formă să-l ajute.
Singurătatea captivului devine o insulă în mijlocul oamenilor a căror limbă nu o înțelege. Localnicii nu își doresc să stabilească niciun contact cu francezul închis în curte, privindu-l cu tăcere sadică, de parcă ar fi o curiozitate exotică, un nebun; pe parcurs, încep să-i ceară bani în schimbul ajutorului, inversând rolurile: francezul devine sărac, în timp ce localnicii dețin controlul.
Miza filmului constă în transformările interioare ale protagonistului, dar și în alegerea scriitorului de a puncta aceste etape, prin scene absurde legate de captivitatea personajului și printr-o intensitate psihologică bine gradată.
Reviews:
„O liniște care vine mai de departe decât mult dorita libertate, atâta vreme cât domnul de la curte nici nu observă că blestemata de poartă stă deschisă. Mai simplu decât atât nu cred că se poate vorbi despre libertatea de lângă noi. Autorul, Cornel Gheorghiță, definea Cripta “un film modest, în adevăratul sens al cuvântului”. Eu cred că este un film bun. Tot în adevăratul sens al cuvântului.” (Magda Mihăilescu, aarc)
Festivaluri/Premii:
- 2014 – UCIN – Premiul pentru coloană sonoră. Premiul special al Uniunii Cineaștilor (Sorin Drăgoi)