Synopsis

Jurnalul unei lungi priviri înapoi

Îți prezentăm filmul ”Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi”, semnat de Eliza Zdru, care are la bază povestea fraților Manakia, doi fotografi aromâni, care au documentat Balcanii începutului de secol XX.

Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi - de Eliza Zdru - documentar - CINEPUB

Regie: Eliza Zdru
Scenariu: Eliza Zdru
Producător: Alexandru Teodorescu
Imagine: Paula Oneț
Montaj: Letiția Ștefănescu
Sunet: Tudor Petre
An: 2016
Categorie: lungmetraj
Gen: documentar
Durată: 91 minute

11,624 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

O fotografie misterioasă a străbunicilor Elizei, realizată în anii 1920 undeva în Balcani, o duce cu gândul la doi fotografi aromâni ai epocii, Milton și Ianaki Manakia. În încercarea de a verifica ipoteza că străbunicii ei, la rândul lor de origine aromână, ar fi fost fotografiați de celebrii frați, regizoarea pleacă într-o călătorie balcanică prin România – Bulgaria – Macedonia – Grecia, punând cap la cap fragmente din povestea vieții fraților Manakia, primii cineaști ai regiunii și primii ei documentariști, moștenirea lor cinematografică acoperind cele mai dramatice momente care au dus la reconfigurarea Balcanilor în prima parte a sec. XX.

Mai multe detalii:

În 1905. Milton și Ianaki Manakia, doi fotografi din Avdella, un mic sat montan din Balcani, au cumpărat un aparat de filmat și au început să filmeze. De atunci, cei doi au reușit să documenteze prin fotografie și film cele mai importante și dramatice evenimente socio-politice ale începutului secolului XX.

Eliza Zdru, autoarea documentarului, pornește într-o călătorie balcanică, în încercarea de a pune cap la cap povestea celor doi frați. Mai mult decât atât, filmul devine o meditație asupra începuturilor cinematografiei, dar și un jurnal, o investigație a trecutului personal al autoarei.

”Frații Manakia. Jurnalul unei lungi priviri înapoi” este al doilea documentar al Elizei Zdru. Primul, ”Cântece pentru un muzeu” (2013), urmărește tot personaje din cultura aromână.

Festivaluri

  • Festivalul Astra Film, Sibiu (Romania) – secțiunea documentare românești
  • Festivalul Vouvousa (Grecia)
  • Festivalul Ceau, Cinema (Romania)
  • Festivalul DocuArt (Romania)
  • Culese din Balcani (Romania)
  • Festivalul Aegean Docs
  • Bergamo International Film Meeting (Italia)
  • Festivalul Internațional de Film Apricot Tree Ujan (Armenia)
  • Photometria Screenings 2020 (Grecia)
  • Festivalul de Film Documentar Cronograf (Moldova) – Mențiune Specială
  • Proiectul a primit Premiul Best Pitch la BDC Discoveries workshop – Prizren, Kosovo (2013).

Interviuri

  • Interviu cu Eliza Zdru de la Festivalul de film Astra Sibiu, de Iosif Prodan – www.docuart.ro
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON