
Luminiţa, între stele
Ne-a părăsit Luminița Gheorghiu: o stea a cinematografiei românești se ridică la cer.
Născută pe 1 septembrie 1949, doamna Gheorghiu a absolvit IATC în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar și a debutat în teatru pe scena Studioului Casandra. După absolvire a fost repartizată la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 pe scena “Bulandra”.
Primul rol important în cinema a fost Catrina din “Moromeţii” (1987), regizat de Stere Gulea, un rol emblematic pentru istoria filmului românesc. Emblematic rămâne și rolul asistentei medicale (“Moartea domnului Lăzărescu” – r. Cristi Puiu, 2005), care i-a adus premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.
Luminița Gheorghiu este unul dintre cele mai importante nume pe genericele noului cinema românesc: actriță preferată a lui Cristi Puiu, apare și pe genericul filmului care semnalează debutul noului val (“Marfa și banii” – 2001) precum și în ”Aurora” lui Puiu, în “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și “După dealuri” ale lui Cristian Mungiu, “Poziţia copilului” (Călin Netzer), “Francesca” regizat de Bobby Păunescu, ”Aferim!” al lui Radu Jude, pentru a reveni după decenii alături de Stere Gulea în “Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu.
În 2014 doamna Gheorghiu a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul “Cuscrii” (r. Radu Potcoavă).
Din raftul Cinepub puteți alege acum spre aducere aminte ”Moromeții I”, ”Marfa și banii”, ”Moartea domnului Lăzărescu”, sau ”Sunt o babă comunistă”.
Drum lin printre stele, shine on, Luminița!