Sunt o babă comunistă - de Stere Gulea - CINEPUB

Video & Photo

1 videos 1 photos

Ou sont les neiges d’antan, tovarăși?

Îți prezentăm filmul „Sunt o babă comunistă”, semnat de Stere Gulea, ce are la bază romanul scris de Dan Lungu, în 2007. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu.

Sunt o babă comunistă - de Stere Gulea - CINEPUB

Regie: Stere Gulea
Distribuție: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Coca Bloos, Valeria Seciu, Alexandru Potocean
Scenariu: Stere Gulea, Vera Ion, Lucian Dan Teodorovici
Producător: MediaPro Pictures
Imagine: Vivi Drăgan Vasile
Montaj: Alexandra Gulea
Sunet: Cristian Tarnovețchi, Cristinel Sirli
An: 2013
Categorie: lungmetraj
Gen: comedie
Durată: 94 minute

72,402 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Emilia, comunista care deținea cărți înainte de revoluție, simte nostalgie pentru guvernarea comunistă din România, declanșată de două evenimente concurente, dar fără legătură.

Mai multe detalii

Viața liniștită de provincie a soților Emilia și Țucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoarea familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic.

Bazat pe romanul omonim al lui Dan Lungu, filmul spune povestea unei generaţii care nu se poate adapta realităţilor de după ’89. Eroina este Emilia (Luminiţa Gheorghiu), care, în mijlocul democraţiei noastre problematice, încearcă să menţină vie epoca de aur. Când fiica ei Alice (Ana Ularu) se întoarce acasă după câţiva ani petrecuţi în Canada, Emilia încearcă să aducă argumente în favoarea vechiului regim, aruncându-l în conflict şi pe Ţuţu (Marian Râlea), soţul ei şi tatăl lui Alice.

Criticii spun:

Mergeţi să vedeţi creaţia seniorului regizor Stere Gulea şi să vă bucuraţi. Un film care priveşte şi el spre trecut, înapoi, însă fără mânie. Ceauşescu este departe, chiar dacă în film acţiunea are loc în anii ’90 de tranziţie. Iar tonul nu mai este sarcastic, caustic, acuzator. Regizorul, ca şi bunul său colaborator, operatorul Vivi Drăgan Vasile, cu care a format tandem isteţ la Moromeţii, au acum înţelepciunea şi detaşarea bonomă să nu mai folosească lupe care măresc, nici oglinzi deformatoare. (Cristina Zaharia, agenda.liternet.ro)

Festivaluri/Premii:

  • Cea mai bună imagine (lungmetraj) – Vivi Drăgan Vasile
  • Cea mai bună muzică originală (lungmetraj) – Vasilé Şirli
  • Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (lungmetraj ficţiune)

Articole presă: