Synopsis

Nu ne vindem ursul!

Goran Bregovic semnează muzica filmului care a fost numit “comedia anului 2011.
„Ursul” este unul dintre acele filme românești care surprinde atmosfera tranziției timpurii de după Revoluția din 1989.Șerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonț sau Gabriel Spahiu sunt doar o parte dintre actorii care dau viață unei lumi pline de culoare și neprevăzut, imaginată de regizorul Dan Chișu.

Ursul - Dan Chisu - 2011

Regie: Dan Chișu
Scenariu: Dan Chișu
Distribuție: Șerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Gabriel Spahiu, Andreea Grămoșteanu
Producători: Velvet Moraru
Imagine: Vivi Drăgan Vasile (RSC)
Montaj: Nita Chivulescu
Muzica: Goran Bregovic
An: 2011
Categorie: lungmetraj
Gen: comedie
Durată: 83 minute
Subtitrări: engleză

148,073 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Ursul este un road-movie plasat în România anilor ’90. Noul director al Circului de Stat încearcă să rezolve problemele financiare ale instituției prin vânzarea singurului urs – bătrân și pe moarte – unui vânător german. Însă, mânați de pasiunea pentru meserie și de dragostea pentru urs, artiștii circului se împotrivesc directorului și îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacția.

Mai multe detalii

În România de după Revoluția din 1989, tranziția la „economia de piață”, grefată pe mentalitățile și structurile comunismului, și confruntată cu rapacitatea unor personaje hotărâte să se „descurce” cu orice preț, se dovedește dură. „Ursul” este un film românesc care surprinde vremea în care instituțiile statului se prăbușesc sau sunt falimentate, vremea schemelor financiare piramidale, vremea falimentelor care lasă salariații lipsiți de perspective.

În ciuda acestui context, ideea noului manager al Circului de Stat de a vinde ursul muribund unui vânător neamț este respinsă vehement de întreg personalul artistic. Decizia aceluiași manager de a fura ursul, declanșează o urmărire nebună pe fundal muzical de Goran Bregovici.

Față de alte filme românești care plasează acțiunea în perioada post-89, filmul lui Dan Chișu lasă peste dificultățile sociale lumina comediei, relativizându-le prin dans, magie și spectacol.

Replici din film

„Hai, mă, nu te da bătut. Hai, mă, că-ți aduce Cici mure d-alea bune cum îți plac ție.”

„Chiar așa, am ajuns să ne vindem ursul?”

„Fraților, trebuie să ne organizăm echilibrat!”

„N-am iubit nimic pe lume mai mult ca ursu’ ăsta. Și pe Cecilia. Când îl vedeam, mi-aduceam aminte de ea. Și-acu’ când o văd, mi-amintesc de urs.”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Vukovar – Croația, 2012

Premii

  • Nominalizare: Premiul pentru Cel mai bun film românesc (Dan Chișu), Festivalul Internațional de Film Transilvania, 2011
  • Nominalizare: Marele Premiul la Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons – Belgia, 2012
  • „Best Pitch Award” Festivalul Internațional de Film de la Cottbus – Germania, 2008

Articole din presă

  • Dan Chişu: “Ursul” a ieşit o comedie mai spumoasă decât mi-am dorit eu iniţial – www.mediafax.ro
  • Cronica „Ursul” – www.cinemagia.ro
  • „Publicul este stăpânul total al filmului” – Dan Chișu – www.220.ro