Synopsis

Comunismul moare ultimul

„Vulpe vânător” este un film românesc de mare încărcătură politică al cunoscutului regizor român Stere Gulea, adaptat după romanul „Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul ” semnat de scriitoarea Herta Müller, laureată a Premiul Nobel pentru Literatură în 2009. O producție care surprinde atmosfera tensionată de dinaintea revoltei de la Timișoara, care a dat startul Revoluției din 1989 ce a dus la căderea regimului comunist. În rolul protagonistei urmărită de Securitate este talentata Oana Pellea, în prima parte a carierei sale.

Vulpe Vanator de Stere Gulea - subtitrat in limba engleza - lungmetraj online pe CINEPUB
Vulpe Vanator - lungmetraj de Stere Gulea online pe CINEPUB

Regie: Stere Gulea
Scenariu: Herta Müller, Harry Merkle
Distribuție: Oana Pellea, George Alexandru, Dan Condurache, Mara Grigore, Dorel Vișan, Claudiu Istodor, Adrian Titieni, Marian Râlea
Producători: Harald Reichebner
Imagine: Florin Mihăilescu
Montaj:
Soundtrack: „Chip fără chip” de Vali Sterian
An: 1993
Categorie: lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 91 minute
Subtitrări: n/a

275,969 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Film inspirat de evenimentele premergătoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989. Fire independentă și nonconformistă, Irina, o tânără profesoară, intră în vizorul Securității, care, spre a o intimida, utilizează un întreg arsenal de presiuni psihologice. Euforia pe care i-o provoacă eroinei căderea lui Ceaușescu este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă curând că n-a scăpat de urmărirea Securității.

Mai multe detalii

„Vulpe vânător” este un film românesc despre teroarea psihologică într-un regim totalitar. Dacă „Noul val” a abordat în câteva filme românești mai ales neclaritățile legate de natura și autenticitatea revoluției din 1989, producția lui Stere Gulea se concentrează, la numai cățiva ani după eveniment, pe contextul ante-revoluționar. În România anului 1989 nu mai există nimic privat.

Distrugerea dreptului la viață privată a avut loc legal, ca în orice dictatură, și a devenit „normalitatea” în România comunistă care se apropie de finalul secolului XX. Dar când îți este invadată, la modul fizic, casa, baia, dulapurile, patul, atunci știi că e ceva mai mult de atât. Irina, profesoară, fire nesupusă, știe. Știe că este urmărită de securitate, în momentul când „ei” inițiază ritualul sadic al ciopârțirii carpetei din blană de vulpe din apartamentul ei.

Cu câte o bucată în minus, la fiecare vizită a „lor”, vulpea ciopârțită îi arată Irinei că „ei” sunt tot mai aproape, că îi știu fiecare mișcare și că soarta vulpii o poate anunța pe ai ei însăși. Cădere cuplului Ceaușescu declanșează euforie în viața Irinei și a apropiaților ei, dar nu peste mult timp, acasă, va găsi vulpea din nou mutilată. Dintre filmele românești, poate că acesta are și un aspect premonitoriu: tarele comunismului aveau să ne mai „vâneze” încă multă vreme.

Criticii spun:

„Pentru un film realizat la doar câțiva ani de la căderea comunismului, într-o perioadă deopotrivă de maximă efervescență și derută, „Vulpe vânător” păstrează un ton destul de echilibrat în abordarea unor traume la acea vreme încă puternice.” (Ionuț Mareș, – www.ziarulmetropolis.ro )

„SpaimeIe, sufocarea, neliniștea, Iașitățile, euforiile amendate nu au monopolul culorii geografice, ele sunt ale unor oameni de acolo, dar și de peste tot, în România disperărilor.” (Magda Mihăilescu – www.aarc.ro )

Replici din film

„Bagă-ți mințile-n cap și mai termină cu justițiarismul ăsta.”

„Prima dată am crezut că eu am rupt coada. N-am vrut să mă gândesc la altceva. Dar de ce vulpea? De unde știu ei?”

„A fugit, mă, a fugit! A fugit Ceaușescu, mă, tu nu-nțelegi? A fugit!”

„Suntem liberi! Țuică! Doino, țuică de-aia bunăăă!”

„Mi-e scârbă de ei și mi-e milă. De unde mila asta după tot ce-am îndurat?”

„Doamne, ce-ai cu noi? Hm?”

Premii

  • Premiul UCIN pentru regie (Stere Gulea), imagine (Florin Mihăilescu), sunet (Horea Murgu), interpretare feminină (Oana Pellea) – România, 1993

Articole din presă

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON