Synopsis
La sfârșitul secolului al XVI-lea, domnitorul Țării Românești, Mihai Viteazu, a depășit dificultățile impuse de Imperiul Otoman și Imperiul Austriac pentru a uni Țara Românească, Moldova și Transilvania într-o singură țară.
Regie: Sergiu Nicolaescu
Scenariu: Titus Popovici
Distribuție: Amza Pellea, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Irina Gardescu, György Kovács, Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic
Producător: Gheorghe Pîrîu
Imagine: George Cornea
Montaj: Yolanda Mîntulescu
Sunet: Anușavan Salamanian
Muzică: Tiberiu Olah
An: 1971
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă istorică
Durată: 203 minute
449,746 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
O frescă epică înfățișând domnia (1593-1601) lui Mihai Pătrașcu (mai cunoscut ca “Mihai Viteazul”), faimosul principe care a unit cele trei provincii – Țara Românească Transalpină, Transilvania și Moldova – în țara România, la sfârșitul secolului al XVI-lea (1599-1601), în ciuda opoziției Imperiului Otoman și a Imperiului Austriac.
CE SPUN CRITICII
“Probabil cea mai impresionantă producție istorică din cinematografia românească”. Pelicula realizată în 1970 sub bagheta regizorală a lui Sergiu Nicolaescu a intrat după trei ani în circuitul internațional unde a impresionat cinefili din diverse culturi.
Mihai Viteazul are de toate – scene de luptă la scară grandioasă, intrigi politice, trădări mârșave, drame familiale și, mai presus de toate, prestația unuia dintre cei mai mari actori români din toate timpurile. Amza Pellea este antologic în rolul marelui întemeietor al Primei Uniri din istoria României.
Înzestrat cu o vocație cinematografică deosebită, el nu este un simplu interpret ci, în acest rol, mai mult ca în oricare altul, un creator de personaj, conferind viață, credibilitate, forță și individualitate eroului de excepție care a marcat destinul istoric al țării.
PREMII
- Moscow International Film Festival – Nominalizat
ARTICOLE
- Verdict Cinemagia: Mihai Viteazul, cel mai bun film istoric românesc – Marian Țuțui – 2013 – cinemagia.ro
- Mihai Viteazul – Florian Potra – aarc.ro
- Filmul istoric românesc și propaganda. Cazul „Mihai Viteazul” – Ionuț Marcu – historia.ro