Synopsis

Povestea reconstituirii unui banal incident, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, se transformă într-o crimă.

Reconstituirea - de Liviu Ciulei - film lungmetraj online pe CINEPUB

Regie: Lucian Pintilie
Scenariu: Horia Patrascu, Lucian Pintilie
Distribuție: George Constantin, Emil Botta, George Mihăiță, Vladimir Găitan, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu, Nikolaus Wolcz, Ion Rădulescu
Producător: Mihai Opris
Imagine: Sergiu Huzum
Montaj: Eugenia Naghi
Sunet: Andrei Papp, Eugen Zaharia
An: 1968
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 100 minute

14,500 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Un procuror, polițiști și profesor aduc studenții Vuica și Nicu la un restaurant pentru a reconstitui încăierarea lor în stare de ebrietate, iar apoi înregistrează totul pentru a arăta efectele alcoolismului.

CE SPUN CRITICII

Realizat în alb/negru, filmul a avut premiera în ziua de 5 ianuarie 1970, la București, însă a fost interzis la scurt timp. Sunt de reținut și interpretările de excepție ale actorilor George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, Ileana Popovici, Ștefan Moisescu – cele mai valoroase din întreaga lor carieră cinematografică. Filmul a fost redifuzat abia în 1990.

Este primul film, ca operă de artă, care în ton ironic, malițios, cinic, ne introduce în infernul românesc, moral și spiritual, în labirintul bășcăliei, varianta specific românească și degradată a spiritului balcanic. Pretextul fiind reconstituirea în scopuri ipocrit educative a unui delict minor de către procuratură, miliție, cu sprijinul unei echipe de cineaști, Lucian Pintilie propune, în fond, o incursiune în subconștientul românesc colectiv, pe care o realizează cu același simț al concretului, al notației minuțioase, al personajelor, al confruntărilor afective, comportamentale, de mentalitate.

Construit ca un reportaj, ca un film documentar, ca un film-anchetă, ca un film-dosar de existență, ca un film-fapt de cronică, “Reconstituirea”, prin valoarea lui estetică, este o epopee, o frescă a infernului moral și spiritual românesc. Un film cu o densă suprapunere de straturi, cu multiple sensuri și semnificații filosofice.

ARTICOLE

  • Vladimir Găitan, De la “Reconstituirea” la “Ultimul corupt”- 2012 – Mihnea Columbeanu – cinemagia.ro
  • Reconstituirea – 2021 – Adrian Guta – observatorulcultural.ro
  • Reconstituirea sau filmul unui film – Eva Sîrbu – aarc.ro
  • Ceauşescu, critic de film – Reconstituirea – 2008 – Lucian Mircu – agenda.liternet.ro
  • Şocul vital, regenerator – Reconstituirea – 2016 – Marian Rădulescu – agenda.liternet.ro
  • Boborul-vedetă – Reconstituirea – 2011 – Marian Rădulescu – agenda.liternet.ro
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON