Synopsis
„Apele tac” ne amintește de o perioadă pe care o putem lăsa în urmă răsuflând ușurați, în care discursul local se încrâncena să stoarcă din trecut fiecare aspect disfuncțional al său și să-l exploateze dramatic. Distanța față de obsesiile trecutului permite o nouă privire către prezent, una limpede, cu același tip de ochi critic, dar mai puțin sigur pe suma concluziilor sale, cu care privim în general timpuri care nu ne aparțin în mod direct. Astfel, ne putem permite să privim lumea în care trăim, parcă atât de volatilă și sensibilă la orice formă de critică, ca și cum am privi Antichitatea, Renașterea sau, de ce nu, anii de dinaintea căderii regimului socialist.
Regie: Anca Miruna Lăzărescu
Scenariu: Anca Miruna Lăzărescu
Distribuție: Toma Cuzin, Andi Vasluianu, Patricia Moga, Marius Ursu, Branko Tomociv
Producător: Filmallee Germania (David Lindner Leporda, Daniel Schmidt), Strada Film (Cătălin Mitulescu, Florentina Onea – producător executiv)
Imagine: Christian Stangassinger
Montaj: Dan Olteanu
Sunet: Thorsten Bolzé, Alexandru Dragomir
Muzica: Marius Leftărache
An: 2011
Categorie: Scurtmetraj
Gen: Drama, thriller
Durată: 30 minute
17,120 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS:
România, 1986. Gregor și Vali vor să fugă din țară. Fiecare are nevoie de celălalt, dar între ei nu este deplină încredere. Într-o noapte, Gregor își dă seama că îndoielile sale erau justificate. La final numai speranța rămâne.
PREMII:
- 2011 – Berlin – Ursul de Aur (scurtmetraj)
- 2011 – Academia Europeană de Film – Cel mai bun scurtmetraj (Anca Miruna Lăzărescu)
- 2012 – Gopo – Cel mai bun film de scurtmetraj (Anca Miruna Lăzărescu)
- 2012 – Gopo – Premiul „tânăra speranță” (Anca Miruna Lăzărescu)
APRECIERI CRITICE:
“Apele tac este o producţie perfectă şi convingătoare, respectă trendurile noului cinema fiind, în acelaşi timp, complet diferită. Este grandios într-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi întâlni o dată în viaţă.” (Süddeutsche Newspaper, Germania)
“În străinatate, una dintre întrebările repetitive este de ce nu există şi femei regizori (în România). Şi de fiecare dată, când măcar pe scurtmetraje există cineva care ar putea să facă într-o bună zi un lungmetraj (şi ne dăm seama, după cât de bine a ieşit cel cu care a venit aici‚ Apele tac‘), ne creşte inima şi ştim că la un moment dat vom putea da acest răspuns, pentru că per total, noua generaţie (în afară de Ruxandra Zenide cu ‚Ryna‘) , fete n-au ajuns să facă lungmetraj. Mă rog, am mai putea s-o încadrăm aici şi pe Anca Damian. Cred că are şanse filmul ăsta, care e extrem de incitant şi care explică nişte lucruri destul de clar, pentru occidentalii, care realmente cred că nu ştiau şi nici nu cred că-i preocupă foarte tare ce se întâmplă cu noi.” – Irina Nistor, dw.com
TRIVIA:
- Anca Miruna Lăzărescu obișnuiește să reconstruiască momente din perioada comunistă pentru că, spune ea, „este o perioadă – în special anii ’80, în care eu am crescut, iar după căderea comunismului, în 1990, am plecat. Toți anii ce au urmat după nu i-am trăit la fel de intens în România, mai mult ca turist – vizitele mele fiind ocazionale. Nu aș putea să îmi permit ca regizor – cel puțin în acest moment, să povestesc despre România de azi. Mi s-ar parea nedrept și cred că există voci mult mai puternice în cinematografia română. Și pe de altă parte, găsesc că este un trecut care ne influențează și în ziua de astăzi și este extrem de important să ințelegem ce s-a întâmplat pe atunci. Dacă nu ințelegem prin ce au trecut ai noștri și de ce s-a ajuns la situația actuală, nu vom avea niciun fel de răspuns pentru viitor.” – filmsinframe.com
- Regizoarea a început studiile de film în Germania în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje și documentare. Ulterior și-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde a făcut asistență la câteva episoade ale serialului de comedie „Scrubs” și a lucrat pentru CNN Entertainment.
- „Apele tac” este filmul ei de absolvire a Universității de Televiziune și film din München.
- Având o pregătire în documentar, autenticitatea tuturor elementelor cinematografice este foarte importantă pentru regizoare.
REPLICI:
- „Adică nu”
„Da. ”
„Cum adică da?”
„Da, adică nu.” – Gregor (Toma Cuzin) și Vali (Andi Vasluianu)- „Auzi, vrei o țigare? Hai, ia două. – Vali (Andi Vasluianu)
- „Dumnezeu să aibă grijă de tine, pentru că eu n-o s-o fac!” – Toma Cuzin
ARTICOLE:
- „Apele tac” de Anca Miruna Lăzărescu – cel mai premiat scurtmetraj românesc – liternet.ro
- Scurtmetrajul românesc „Apele tac” a fost laureat cu 75 de premii naționale și internaționale – adevărul.ro
- Anca Miruna Lăzărescu despre debutul ei în lungmetraj – „La drum cu tata” – filmsinframe.com
- The Silence of the Waters – eefb.org
- Irina Nistor: „Scurtmetrajul ‚Apele tac‘ are șanse la Berlinală – dw.com