Synopsis

Copiii uraniului de Adina Popescu, Iulian Ghervas - CINEPUB

Regia: Adina Popescu, Iulian Ghervas
Scenariul: Adina Popescu, Iulian Ghervas
An: 2009
Gen:  documentar
Durata: 64 minute
Subtitrare: engleză

44,841 – Spectatori Cinepub

Sinopsis

În Băița Plai, fiecare nor de ceață, fiecare piatră de pe asfalt, asfaltul în sine, totul mustește de un pericol iminent. Se numește uraniu și este un element chimic radioactiv. Mina „Avram Iancu” a funcționat aici mai bine de 60 de ani. Cu toate că efectele iradierii cu uraniu erau evidente, mina a funcționat până în anul 1998.
În prezent, gradul de iradiere din zonă este în continuare ridicat. De exemplu, în curtea unei case cifra de iradiere se apropie de 10, în condițiile în care limita normalului este 0,20. Deși mina e închisă, urmele uraniului sunt peste tot. Substanța chimică există în pietrele cu care se joacă copiii, în materialele de construcții din care au fost ridicate casele, în aerul pe care îl inspiră cu toții.

Călătoria prin această lume stranie, de o disperare aproape totală, este ghidată de un bătrân care pare a fi cel mai longeviv lucrător din mină, și care, culmea, a supraviețuit până la 79 de ani. Bătrânul rememorează secvențe din deceniile în care a lucrat ca director al minei.

Desființând aproape orice urmă de speranță, ignorând orice urmă de umor, și în final, emoționând, filmul „Copiii uraniului”, trece, extrem de sugestiv, printr-un registru larg al sentimentelor umane.

Festivaluri

  • Festivalul Internaţional de Film Transilvania – Cluj-Napoca, România 2010 – secţiunea ECO TIFF

Premii

  • Premiul pentru Cercetare, Festivalul de Film ASTRA – Sibiu, România, 2009
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON