Synopsis

Moartea prin ochi tineri

Radu Jude reușește să surprindă în acest scurtmetraj percepția inocentă a unui copil despre moarte. O poveste scurtă, dar foarte intensă despre conștientizarea morții, un moment prin care fiecare individ trece la un moment dat.

„Trece și prin perete” este unul dintre cele patru scurtmetraje românești care alcătuiesc omnibusul „Scurt/4: Istorii de inimă neagră” (alături de „Kowalski”, „O lume nouă” și „Să mori de dragoste rănită”).

Trece si prin perete de Radu Jude - CINEPUB

Regie: Radu Jude
Scenariu: Radu Jude (adaptare liberă după „În magazie”, de A.P.Cehov)
Distribuție: Sofia Nicolaescu, Ion Arcudeanu, Gabriel Spahiu, Marcel Horobeț, Alecu Jude
Producător: Ada Solomon, Radu Jude
Imagine: Marius Panduru, RSC
Montaj: Cătălin F. Cristuțiu
Categorie: scurtmetraj
Gen: dramă
An: 2014
Durată: 17 minute
Subtitrări: engleză

53,896 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

„— Mi-e teamă, bunicule!… N-auzi? […]
„— Mi-e teamă, bunicule!… N-auzi? […] — Plâng cei din casă, zise el. Le pare rău după răposat, şi de aceea plâng. („În magazie”, de A.P. Cehov)”

Mai multe detalii

Radu Jude, unul dintre cei mai interesanți regizori contemporani, prezent constant la festivaluri de film internaționale cu scurtmetraje și lungmetraje de excepție, semnează „Trece și prin perete”. Toate aprecierile la adresa lui Radu Jude se justifică prin prisma faptului că nu înșeală așteptările: de la primul scurtmetraj, „Lampa cu căciulă” până la cel mai recent documentar, „Țara moartă”, regizorul reușește să ofere o perspectivă originală în filmele sale, iar „Trece și prin perete” nu face excepție.

Sofia rămâne peste noapte la bunicul său și are primul contact cu noțiunea morții: un vecin s-a sinucis,iar în apartamentul de vis-a-vis are loc priveghiul acestuia. Filmat dintr-un singur cadru, prin care este urmărită constant Sofia, „Trece și prin perete” reușește să transmită subtil stările și emoțiile fetei, care nu poate să doarmă și vrea acasă la părinți pentru că îi este frică de mort. „De ăștia viii trebuie să îți fie frică Sofia, nu de morți. Ăștia viii te fac”, încearcă să o liniștească unul dintre prietenii bunicului, reușind, bineînțeles, doar să o sperie și mai tare.

Calitatea concepției regizorale face din selectarea filmului în colecția de scurtmetraje românești online a Cinepub o alegere inspirată.

Criticii spun:

„La un prim nivel, «Trece și prin perete» poate fi privit ca o mostră pură de cinema realist: scurtmetrajul este realizat dintr-un singur plan-secvență, în care camera de filmat urmărește permanent o fetiță (excelenta Sofia Nicolaescu, descoperită de Radu Jude odată cu «Toată lumea din familia noastră», 2012) care este lăsată pentru o seară în locuința veche a bunicului. (Ionuţ Mareş – www.filmele-maresalului.blogspot.ro)

Replici din film:

„— A deschis ușile, a chemat liftul de sus, și-a pus capul jos pană a chemat liftul și i-a prins capul între lift și etaj, cum ar veni. Și l-a apăsat atât de tare încât i-a strivit capul, ca un bostan.”

Festivaluri:

  • Festivalul Internațional de Film Transilvania – România, 2014
  • Festivalul Internațional de Film „New Horizon” – Polonia, 2014
  • Festivalul Internațional de Film de la Namur – Belgia, 2014
  • Festivalul Internațional de Film de la Montpellier – Franța, 2014
  • Festivalul Internațional de Film de la Salonic – Grecia, 2014
  • Festivalul Internațional de Film de la Trieste – Italia, 2014
  • Festivalul Internațional de Film de la Vilnius – Lituania, 2014

Premii:

  • Mențiune specială la „Quinzaine des realisateurs”, Festivalul de Film de la Cannes – Franța, 2014

Articole din presă:

  • Interviu Radu Jude: M-am întrebat și eu dacă lui Cehov i-ar fi plăcut filmul meu – www.agerpres.ro
  • Radu Jude din nou la Cannes – www.aarc.ro
  • Cannes 2014: Scurtmetrajul “Trece şi prin perete”, de Radu Jude, în Quinzaine des Réalisateurs – www.mediafax.ro
  • Radu Jude, o menţiune la Cannes – Corespondenţă Magda Mihăilescu – www.aarc.ro
SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON