Synopsis

Călătorie la oraș, scurtmetrajul de şcoală care i-a adus lui Porumboiu un premiu la Cannes în 2004, o bijuterie filmată în peliculă color, adună sub metrajul său elemente pe care regizorul avea să le folosească în lungmetrajele sale viitoare atât la nivel tematic cât și vizual.

Calatorie la oras - de Cornel Porumboiu - scurmetraj 2003 UNATC online pe CINEPUB

Regie: Corneliu Porumboiu
Scenariu: Corneliu Porumboiu
Distribuție: Constantin Diţă, Ion Sapdaru, Teodor Corban
Producător: UNATC
Imagine: Bogdan Tălpeanu
Montaj: Roxana Szel
Sunet: Alexandru Dragomir
Muzică: Zdop și Zdup
An: 2003
Gen: comedie
Categorie: scurtmetraj
Durată: 19 minute

73,757 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Un învățător și un șofer trebuie să meargă la oraș pentru a cumpăra un calculator cu conexiune la internet, dar și un colac pentru toaleta primarului.

CE SPUN CRITICII

“Între scurta euforie alcoolizată Pe aripile vinului şi mediu-metrajul Visul lui Liviu, Corneliu Porumboiu a regizat Călătorie la oraş, scurtmetraj de şcoală care i-a adus un premiu la Cannes. Nu e la prima mână, ca Pe aripile vinului (care era mai puţin cool şi mai mult al-cool), şi nici grav şi elaborat ca Visul lui Liviu. Aici nu-i vorba decât de nevoia de un scaun de toaletă şi de Internet la sate, pentru care toată acţiunea se mută la oraş. Şi nu în orice fel de oraş, ci-ntr-unul care-şi serbează 854 de ani de la atestarea documentară. Ce-l face cool pe Porumboiu, care ar trebui să treacă de urgenţă la lungmetraj, nu e neapărat umorul, effortless, ci felul în care şi-a construit deja un univers imediat recognoscibil. Dar dacă e să pun degetul pe ceva, atunci e sigur schimbul de replici dintre secretara de la oraş şi profesorul de la sat, venit să ia un calculator: “Unde-i unitatea?” “Militară?” (Mihai Chirilov, Re:Publik mai 2005)

FESTIVALURI

  • 2004 – Montpellier – Marele Premiu pentru scurtmetraj
  • 2004 – Kerry – Premiul special al juriului
  • 2004 – Anonimul – Premiul pentru regie
  • 2004 – Cannes – Premiul II (secţiunea Cinéfondation)
  • 2003 – CineMAiubit
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON