Afis-cela-cinepub

Despre CELA

Cinepub a participat ca partener în proiectul european CELA (Creating Emerging Literary Artists), un program pentru scriitori și traducători europeni. CELA, susținut de Programul Creative Europe al UE, a demarat în septembrie 2017 și este un consorțiu care aduce împreună șapte parteneri din șase țări: Booktailors (Portugalia), Cinepub (România), Escuela de Escritores (Madrid/Spania), Huis de Buren și Passa Porta (Belgia), Pisa Book Festival (Italia) și Wintertuin (Olanda).

La prima ediție CELA au participat 18 scriitori și 24 de traducători în curs de afirmare care au fost ghidați printr-un parcurs intens de workshopuri în diferițe țări și în direcții de specializare diverse, pentru a-i pregăti să se afirme în context european, înarmîndu-i cu tehnicile profesionale necesare cuceririi redutei profesionale internaționale, de obicei închisă noilor veniți, indiferent de vîrstă. Bref CELA este un hub de networking, profesionalizare și lobby pentru autorii și traducătorii care vor să treacă frontierele țării natale, o mînă întinsă noilor generații de profesioniști ai scrisului  și o șansă pentru aceștia de a fi traduși în șase limbi europene și prezentați în festivaluri internaționale de profiluri diverse, interdisciplinare.

Scopul pe termen lung al CELA este crearea unei infrastructuri sustenabile de dezvoltare a noilor talente în context multilingvistic și pluricultural, bazată pe mobilitate transnațională și găsirea de noi modalități de generare de surse de venit pentru autori integrați într-un concept european de succes.

”Cinepub nu e (doar) un site de cinema, sau (doar) cea mai importantă arhivă legală de filme românești online sau (doar) un FVOD la îndemînă, ci o echipă de prieteni, de susținători entuziaști, de profesioniști din artele vizuale, cinema și scris, de cititori și spectatori celebri sau anonimi, pe scurt o întreagă lume, liberă, creativă, fără granițe. Toate acestea dar și absența oportunităților reale pentru autorii emergenți de a se face cunoscuți, cît și lipsa pe care cinepub o resimte direct, acut, de traducători profesioniști, de bună calitate și de înalt nivel filologic, ne-au făcut să ne alăturăm CELA, un proiect unic în miriadele de proiecte culturale europene actuale” a declarat profesorul și cineastul Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro.

Selecția națională CELA

Selecția națională pentru programul CELA s-a desfășurat în perioada 5.07-15.08 2017. Au fost înregistrate 42 de dosare de candidatură – 37 de autori și cinci traducători. Dintre autori, 31 au fost înscriși în competiție, cinci dosare nefiind validate deoarece erau incomplete.

Cei trei autori selecționați din România au fost:

Traducătorii au fost:

  • Angelica Lambru (spaniolă)
  • Simina Popa (portugheză)
  • Nicoleta Iolanda Rus (italiană)
  • Cătălina Oșlobanu (olandeză)

Membrii juriului de selecție a autorilor au fost:

  • Ștefan Agopian – scriitor
  • Lucian Georgescu – profesor de scenaristică la UNATC, visiting lecturer Scuola Holden – Torino, membru EACWP (European Association of Creative Writing Programs), fondator cinepub.ro
  • Frank Tazelaar – Director al Literair Productiehuis Wintertuin (Nijmegen, NL). Coordonator al programului de Creative Writing, dezvoltat de Wintertuin în colaborare cu  ArtEZ Institute of the Arts, Olanda.

Juriul a notat – dincolo de criteriile administrative (autori debutați, cunoscuți publicului românesc, dar necunoscuți internațional, vorbitori de limba engleză și determinați să își împărtășească opera unui public străin) – textele cuprinse în dosarul de înscriere: originalitatea și personalitatea scriiturii, evitarea locurilor comune și, mai ales, a formulelor deja experimentate pe plan local sau internațional.

Scriitorii aleși vor putea participa, la alegere, la unul dintre cele cinci workshopuri ale proiectului, cu o durată de două săptămîni:

  • Pedagogia scrisului creativ la Madrid – Escuela de Escritores – pentru acei scriitori care vor să învețe predarea scrierii creative
  • Despre vizibilitate – la Pisa – în cadrul Pisa Book Fair – pentru cei care vor să afle secretele ”vînzării personale” în festivaluri și networking de profil
  • Transmedia Storytelling – în Olanda, la Wintertuin, pentru cei care vor să experimenteze noi tehnici de scris și noi modele transformaționale ale textelor de ficțiune
  • Marketing de carte în Portugalia cu BookTailors
  • Tehnici de adaptare a prozei scurte într-un scenariu de scurt metraj de ficțiune, la Cinepub, în București.

Traducătorii selecționați vor avea obligativitatea traducerii de texte ale colegilor străini în limba în care s-au specializat și vor participa la Pisa Book Fair și festivaluri de gen similare în Olanda și Belgia. Atît scriitorii cît și traducătorii vor fi publicați într-un preview editorial (chapbook) și vor fi introduși, prin texte și în persoană, în festivaluri de gen europene în cursul anului 2019.

Workshop de scenaristică organizat de CINEPUB

În perioada 11-21 Februarie, CINEPUB a organizat un workshop intensiv de scenaristică în cadrul CELA. Timp de 10 zile, cursanții internaționali au participat la cursuri teoretice și au lucrat intensiv la o primă variantă a scenariului lor. Fie că au adaptat un text propriu de proză, fie că au scris un scenariu original, în cele 10 zile ale workshop-ului participanții au trecut prin etapele de dezvoltare ale unui scenariu: sinopsis, treatment și, în unele cazuri, chiar o primă variantă de draft.

Trainerii workshop-ului au fost Lucian Georgescu (profesor de scenaristică la UNATC, visiting lecturer Scuola Holden – Torino, membru EACWP, European Association of Creative Writing Programs, fondator cinepub.ro) și Ana Agopian (scenaristă, asistent universitar în cadrul catedrei de scenaristică, UNATC). De asemenea, profesioniști din domeniu au oferit cursuri specializate în cadrul workshopului. Astfel, Oana Răsuceanu (scenaristă) a vorbit despre Dezvoltarea de scenariu. Love Building, studiu de caz, Iulia Rugină (scenaristă și regizoare) despre Construcția unei povești în cazul unui buget limitat. Studiu de caz – Captivi de Crăciun, Andreea Borțun (scenaristă și regizoare) despre Parcursul de la scenariu la film și Alexandru Maftei (regizor) despre Adaptare. Studiu de caz Domnișoara Cristina. În încheierea workshop-ului, participanții și-au prezentat proiectele în cadrul unui pitch organizat la sediul Cinepub. Printre cei care au fost interesați de ideile dezvoltate în cele 10 zile de workshop îi amintim pe Dan Chișu (producător, regizor și scenarist) și Alexandru Teodorescu (producător).

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON

Poate vă place și ...