Synopsis

Șpagă pentru tata

Scurtmetraj semnat de regizorul emblematic al Noului Val românesc, Cristi Puiu. „M-am apucat să fac cinema pentru că mi-a plăcut Jarmusch. De-aia am făcut scurtmetrajul exact ca un omagiu la «Coffee and cigarettes»”, a declarat Cristi Puiu în cadrul evenimentului „O seară cu Cristi Puiu”. În 2016, Cristi Puiu s-a aflat în competiție la Cannes(cu pelicula „Sieranevada”) alături de Jarmusch, prezent pe Croazetă cu filmul „Paterson”.

Un cartus de kent si un pachet de cafea de Cristi Puiu - 2004

Regie: Cristi Puiu
Scenariu: Cristi Puiu
Distribuție: Victor Rebengiuc, Mimi Brănescu
Producător: Temple Film
Imagine: Oleg Mutu
Montaj: Dana Bunescu
Categorie: scurtmetraj
Gen: dramă
An: 2004
Durată: 13 minute
Subtitrări: Engleză
Teritorii: disponibil doar in Romania

138,709 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Tatăl (Victor Rebengiuc), concediat cu doi ani înainte de pensionare, vrea să se reangajeze, cerând sprijinul fiului (Mimi Brănescu). O scurtă întâlnire dintre cei doi arată două generații cu mentalități diferite, dar care totuși se ghidează după același principiu: un cartuș de Kent și un pachet de cafea pot face diferența atunci când vrei să te angajezi.

Mai multe detalii

Distins cu Ursul de Aur în cadrul festivalului Internațional de film de la Berlin în 2004, Cristi Puiu, unul dintre cei mai reprezentatiiv regizori pentru Noul Val românesc, semnează acest scurtmetraj în 2003. „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” surprinde o felie de realitate într-un mod aparent nepretențios: o conversație într-un restaurant, dintre un tată recent concediat și un fiu care ar urma să îl ajute.

Cele două personaje sunt emblemele unor generații care se intersectează, principiile acestora dând naștere unor scântei ascunse sub dialogul dintre cei doi. Ce îi face pe cei doi să reacționeze în felul în care o fac, care este povestea vieții fiecăruia și cum au dus toate lucrurile petrecute anterior acestei întâlniri spre un punct în care totul să fie subînțeles la aproape fiecare replică din scurtmetraj? „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”ocupă, fără dubiu, un loc important în categoria de scurtmetraje românești pluristratificate, a căror poveste de suprafață ascunde conflicte sociale majore, fiind și unul dintre acele scurtmetraje definitorii pentru stilul regizorului Cristi Puiu.

Criticii spun:

„Una peste alta, s-ar putea să întîmpinaţi cu uşurare Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, chiar dacă l-aţi mai văzut (ca şi mine) de trei ori. Cît de pline pot fi 13 minute de film, dedicate unei conversaţii între doi bărbaţi, din care unul (Mimi Brănescu) nici nu se gîndeşte să-şi deschidă inima, iar celălalt (Victor Rebengiuc) e blocat de cîte ori ameninţă s-o facă?” (Andrei Gorzo – www.agenda.liternet.ro)

„După lungmetrajul de debut Marfa şi banii, Cristi Puiu a realizat în 2003 scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, care, selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de la Berlin din anul următor, avea să-i aducă Noului Cinema Românesc cel dintâi Urs de Aur. Având ca titlu internaţional Cigarettes and Coffee, filmul este un omagiu adus cineastului american Jim Jarmusch şi seriei sale Coffee and Cigarettes (1986-2003).” (Mihai Fulger – www.agenda.liternet.ro)

Replici din film:

„ – Vrei şofer sau te mulţumeştişi cu altceva.”
„ – Păi, şofer.”
„ – Şi dacă nu găsesc şofer?”
„ – Asta te întrebam, dacă nu găsesc şofer, merge şi altceva?”

Festivaluri:

  • Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Germania, 2004
  • Premiile Academiei Europene de Film – 2004
  • Festivalul Internațional de Film Anonimul – România, 2004

Premii:

Nominalizare: Cel Mai Bun Scurtmetraj, Premiile Academiei Europene de Film – 2004

Câștigător:

  • Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Festivalul Internațional de Film de la Berlin – Germania, 2004
  • Premiul Special al Juriului, Festivalul Internațional de Film Anonimul – România, 2004

Articole din presă:

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON