Synopsis
Membrii Brigăzii Diverse, căpitanul Panait, plutonierul Căpșună, sergentul-major Cristoloveanu și câinele lup Costel au de rezolvat două cazuri: „Prafuri pentru mama-mare” și „Icoana făcătoare de minuni”.
Regie: Mircea Drăgan
Scenariu: Mircea Drăgan, Nicolae Tic
Distribuție: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Ion Finteșteanu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Ioana Drăgan, Dumitru Furdui, Iurie Darie, George Oancea, Réka Nagy
Producător: Dumitru Solomon
Imagine: Nicolae Mărgineanu
Montaj: Dragos Witkowski
Sunet: Bogdan Cavadia
Muzică: Ion Cristinoiu
An: 1971
Categorie: Lungmetraj
Gen: Comedie
Durată: 100 minute
690,813 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Tovarășii din “Brigada Diversă” dejoacă planurile “bandiților internaționali” care acțivează pe teritoriul patriei noastre, încercând prin zona litoralului să introducă droguri (prafuri pentru mama-mare) , cât și în munți de unde sustrag icoane de o valoare inestimabilă. Gogu, Patraulea și Trandafir sunt atrași în cursă de domnul Vasilescò, care le promite contracte în străinătate (Londra, Paris, Tokio…) și cad din nou în mâinile Miliției, deși sunt niște simpli intermediari sau mai bine zis, doar comis-voiajori; a doua jumătate a filmului conține de altfel cele mai bune 20 de minute ale cinematografiei românești, umorul autentic ce rezultă din comicul de situație, dar mai ales prin cel de caracter, realizat prin interpretarea strălucită a celor trei actori fiind savurat de mii de telespectatori și după mai bine de 40 de ani.
APRECIERI CRITICE:
Criticul Călin Căliman considera în lucrarea „Istoria filmului românesc (1897-2000)” (2000) că seria B.D.-urilor a mizat pe microrecitalurile unor actori de comedie versați precum Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, George Mihăiță sau Vasilica Tastaman, fiind prezentate aventurile a trei borfași simpatici. Reacțiile critice au fost însă împărțite pe un palier destul de larg.
TRIVIA:
- Filmul B.D. la munte și la mare a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 4.720.817 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei. Conform unei analize în privința difuzărilor la televiziuni a filmelor românești, realizată de paginademedia.ro în 2001, filmul B.D. la munte și la mare se află pe primul loc în lista filmelor românești difuzate de televiziunile din România, cu un număr total de 37 de difuzări în ultimii 6 ani.
- Melodia “La Marea Neagră” – muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbravă, interpretată de Margareta Pâslaru. Textul a fost adaptat pentru acest film. Cu versiunea originala “Mediterana”, interpretată tot de Margareta Pâslaru, compozitorul a participat în 1970 la concursul de creație al Festivalului “Olimpiada Cântecului” – Atena.
- „În numărul din decembrie 1971 al revistei „Săptămâna” a fost publicată scrisoarea deschisă a scenariștilor Vintilă Corbu și Eugen Burada care semnala «asemănările stupefiante de situații, de personaje și de replici dintre serialul B.D. și propriul lor scenariu/proiect „Caravana”», contractat și preluat de „Studioul București” în anul 1965 și casat în 1968, după mai multe variante de lucru.” (Bujor T. Rîpeanu – „Filmat în România”)
- Limuzina Buick condusă de Gogu (interpretat de Dem Rădulescu) aparține de fapt studiourilor. Este vehiculul de filmare al echipei tehnice.
- Câinele Ciobănesc German Costel era un câine real de poliție, iar numele său real era Rurich. După multe ore de filmare, câinele era obosit și începea să latre continuu, deranjând distribuția. Actorul Sebastian Papaiani l-a ținut liniștit hrănindu-l cu pungi de ficat de porc.
- Datorită faptului că regizorul Mircea Drăgan nu era obișnuit să regizeze comedii, a dat puține indicații distribuției și a permis actorilor din această comedie să improvizeze.
- Actrița Ioana Drăgan, care a interpretat rolul locotenentului Paula Deleanu, era de fapt soția regizorului Mircea Drăgan.
Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.