
Synopsis
Familie tristă, plină de umor.
„Toată lumea din familia noastră” , de Radu Jude, este un film românesc prezentat în premieră, în 2012, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (secțiunea Forum) și recompensat cu Inima orașului Sarajevo, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.
Dintre filmele românești, este revelația Premiilor Gopo ediția 2013, avându-i pe Șerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu și Gabriel Spahiu în rolurile principale și bucurându-se de participarea extraordinară a cunoscuților actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu și Alexandru Arșinel.
Regie: Radu Jude
Scenariu: Radu Jude, Corina Sabău
Distribuție: Șerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu, Gabriel Spahiu, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu și Alexandru Arșinel.
Producător: Ada Solomon, Stienette Bosklopper, Gabriel Antal
Imagine: Andrei Butică
Montaj: Cătălin F. Cristuțiu
An: 2012
Categorie: lungmetraj
Gen: Comedie, Dramă Psihologică
Durată: 107 minute
Teritorii: disponibil doar in Romania si Rep. Moldova
416,387 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
La aproape 40 de ani, Marius e divorţat. Fosta soţie, Otilia, s-a recăsătorit cu un contabil. Fiica lor de cinci ani, Sofia, locuieşte cu mama ei, ceea ce-i provoacă lui Marius o continuă frustrare. Legea a decis ca Marius să petreacă doar un timp limitat cu fiica lui. Când Marius vrea să o ia pe Sofia la mare pentru o scurtă vacanţă, află că fosta soţie nu este acasă şi că fetiţa e bolnavă. Nu crede ce i se spune şi vrea să o ia pe Sofia cu forţa…
Mai multe detalii
Marius Vizureanu, tatăl uzurpat, tatăl nedreptățit, face o figură de referință în galeria de antieroi din filmele românești. Personajul are un caracter coleric în care, de la divorț încoace, frustrările par să fi măcinat continuu. În ziua fatală, personajul este „montat” de tatăl său, jucat de Alexandru Arșinel care arată o cu totul altă față decât cea comic-bonomă cu care ne-a obișnuit în majoritatea filmelor românești.
Tatăl îi pune pe tapet toate problemele (parentale, de masculinitate, incapacitatea de a câștiga raporturi de forță) care vor escalada în orele de nebunie petrecute în apartamentul fostei soții. Opoziția lui Aurel, actualul partener al Otiliei, față de hotărârea lui Marius de a-și lua fetița în vacanță este declanșatorul întregului iad psihic care dospea în interiorul personajului principal.
Pentru filmul românesc, care are o predilecție pentru subiecte de conflict domestic, ștacheta pentru reușita unor noi scene tensionate de familie era ridicată, dar iadul din capul lui Marius, transpus în fapte când grotești, când înspăimântătoare, când de-a dreptul comice arată că paleta de emoții, reacții și fapte iresponsabile e mult mai largă. Și în ea e loc pentru încă și mai multe filme românești reușite.
Criticii spun
„O capodoperă a comediei negre și suspansului […] întrunește tot ce este mai bun din cinema-ul românesc contemporan.” (Indiewire)
„Radu Jude vede monstruos relaţiile de familie din România de azi şi le mai pune şi sub o lupă care le măreşte grotescul. Beneficiind de interpretări memorabile – mai ales cea a lui Şerban Pavlu -, al doilea lungmetraj al regizorului înfăţişează în cheie tragi-comică nucleul bolnav al societăţii româneşti. Paradoxal, la fiecare nouă vizionare drama se topeşte într-o comedie tot mai (ne)bună.” (Iulia Blaga)
„Deznodămîntul nu e cîtuşi de puţin terapeutic în vreun sens hollywoodian: în ultimele momente, cînd ex-soţul merge pe stradă însîngerat, dar hotărît, e puţin probabil ca el să se îndrepte spre o viaţă nouă, trăită mai înţelept decît cea veche. Dar dacă, în acele momente, prostia lui e declarată nevindecabilă, ea e în acelaşi timp identificată cu o forţă vitală, cu ceea ce-l ţine pe picioare – ca pe un personaj de cartoon gen motanul Tom, ajuns la capăt de episod cu blana făcută ferfeniţă şi cu rezilienţa intactă.” (Andrei Gorzo)
Replici din film
„Situația e cât se poate de delicată și-ncercăm și eu și ea să fim cât se poate de civilizați. Așa-i în familiile moderne și-așa-i normal.”
„Mă doare sufletul că baiatul meu a ajuns un obidit”
„Taci din gură că nu-i fac nimic. (…)Taci din gură că doar îl leg.”
„Nu m-ai trădat numai pe mine, l-ai trădat și pe Isus Hristos.”
„Să știi că sunt situații în care până și Dalai Lama recunoaște că n-ai ce să faci, trebuie să folosești violența.”
Festivaluri
- Festivalul Internațional de Film de la Berlin (secțiunea Forum) – Germania, 2012
Premii
- Inima orașului Sarajevo, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, 2012
- Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel mai bun actor – Festival International du Film Francophone de Namur, Belgia, 2012
- Premiul Blue Angel pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor – Art Film Festival, Slovacia, 2012
- Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de ficțiune – Philadelphia Film Festival, 2012
- Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film – Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival, 2012
- Trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, 2012
- Premiul Zilelor Filmului Românesc – TIFF, 2012
- Premiul pentru regie și Premiul publicului – BucharEST International Film Festival,
- Cel Mai Bun Scenariu (Radu Jude, Corina Sabău), Cel Mai Bun Regizor (Radu Jude), Cel Mai Bun Film (Ada Solomon, Radu Jude), Cel Mai Bun Actor in Rol Principal (Șerban Pavlu), Cea Mai Bună Actriţă în Rol Secundar (Mihaela Sîrbu), Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar (Gabriel Spahiu), Premiile Gopo – România, 2013
Articole din presă
- Toata lumea din familia noastră. Viața ca o farsă – www.ziarulmetropolis.ro
- Berlinale 2012, Naziști și copii – www.agenda.liternet.ro
- Copilăria asaltată de smintelile celor mari – Toată lumea din familia noastră – www.agenda.liternet.ro
- Toată lumea din familia noastră – un film despre copiii prinşi în lumea celor mari – www.agenda.liternet.ro
- Copiii ne privesc – Toată lumea din familia noastră – www.agenda.liternet.ro
- Comedia isterică a României de azi – Toată lumea din familia noastră – www.agenda.liternet.ro
- Teatrul de familie al lui Radu Jude – Toată lumea din familia noastră – www.agenda.liternet.ro