Synopsis
Noile aventuri ale lui Margelatu, un Robin Hood modern cu farmecul unui erou de Vest Spaghetă, care luptă împotriva injustiției politicienilor corupți care domnesc în România în secolul al XIX-lea.
Regie: Doru Năstase
Scenariu: Eugen Barbu, N. Paul Mihail
Distribuție: Florin Piersic, Marga Barbu, Ion Dichiseanu, Ioana Pavelescu, George Motoi, Traian Stănescu, Papil Panduru, Mihai Mereuţă, Vistrian Roman, Dinu Ianculescu, Ion Marinescu, Constantin Codrescu, Szabolcs Cseh
Producător: Dumitru Fernoagă
Imagine: Liviu Pojoni
Montaj: Anca Dobrescu
Sunet: Silviu Camil
Muzică: George Grigoriu
An: 1982
Categorie: Lungmetraj
Gen: Acțiune
Durată: 101 minute
168,719 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Continuând acţiunea din “Drumul oaselor”, după o serie de întâmplări şi obstacole depăşite, ceata lui Mărgelatu aduce în ţară armele cumpărate de la Viena, cu banii obţinuţi din vânzarea comorii lăsate moştenire de Tudor Vladimirescu. Cu ajutorul acelor arme, organizația clandestină Frăția vrea să declanșeze o revoluție.
APRECIERI CRITICE:
“Trama filmului s-a mărit considerabil, în ea încap pe lângă trandafir, și spini și spioni și talpa țării, și intelighenția ei și simpatizanți, și diplomați, și un aga fanatic și soldați cu mâna pe armă, și țăranii gata să pună mâna pe armă și bancheri și docheri și etc.” – Eva Sîrbu – 1982 (Cinema).
TRIVIA:
- Filmul continuă aventurile lui „Mărgelatu” din Drumul oaselor şi va fi urmat de Misterele Bucureștilor, Masca de argint, Colierul de turcoaze şi Totul se plăteşte.
- Aceasta este a doua dintr-o serie de trei filme românești despre aventurile eroului Margelatu, numit „Trandafirul galben”, interpretat de popularul actor Florin Piersic. Celelalte două filme sunt Drumul oaselor (1981) și Misterele Bucureștilor (1983). Aceste filme au fost evident inspirate din vestern-ul spaghetti, cu Florin Piersic interpretând un fel de versiune românească a lui Sartana, cu multe pălării, cai, acțiune și confruntări armate. Muzica include chitară electrică, iar camera face adesea zoom excesiv.
- Ultimul film al lui Costache Diamandi.
Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.