Synopsis

Astăzi în Ucraina este o comunitate importantă de români, la a treia generație, care încă mai păstrează obiceiurile românești și limba română.  Conservarea limbii române, transmisă de la o generație la alta reprezintă o formă de rezistență împotriva rusificării forțate cât si o dovadă a apartenenței lor față de România.

Romani in Ucraina - documentar online pe CINEPUB

Regie: Ana Vlad, Adi Voicu
Scenariu: Ana Vlad, Adi Voicu
Distribuție: Mircea Druc (prim ministru Chișinău 1990-1991), Ilie Popescu (deportat in Kazakhstan 1946-1953), Aurora Sainciuc (deportată în Siberia 1941-1948), Ion Crețu, Bodnar Sârbu (deportat în Kazakhstan 1941-1947), Vasile Suceveanu (deportat în Kazakhstan 1941-1948), Dumitru Covalciuc, Vasile Tărățeanu, Nicolae Moșu (președintele Asociației Valul lui Traian)
Producător: Mandragora, Anca Puiu
Coordonator proiect: Cristi Puiu
Imagine: Adi Voicu
Montaj: Dragoș Apetri
Sunet: Filip Mureșan
An: 2013
Gen: documentar
Durată: 46 minute

122,992 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Ce-i unește după zeci de ani de deportări, prigoniri, colectivizări și încercări continue de asimiliare pe românii din Bucovina de Nord si Herța? Dragostea lor obsesivă pentru limba română și obiceiurile păstrate ca într-o capsulă a timpului.

Mai multe detalii:

Comunitatea românească din Ucraina există prin limba română și prin obiceiurile păstrate din generație in generație, atât ca o formă de rezistență împotriva sovieticilor, cât și ca o dovadă a apartenenței lor față de România. Conform datelor ultimului recensământ din 2001, in Ucraina, 258.619 dintre personane s-au declarat “moldoveni”, iar 150.989 persoane s-au declarat români.
Aceștia trăiesc risipiți de istorie în trei regiuni importante ale Ucrainei: Cernăuți, Transcarpatia și Odessa. Împreună ar constitui al treilea grup etnic din Ucraina. Divizați, vor fi asimilați și vor dispărea.
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON