Synopsis

Un tandru asalt

„Planșa” reprezintă debutul apreciat de critică al tânărului cineast Andrei Gheorghe. Este un film românesc multiplu premiat de Uniunea Cineaștilor din România, cu expresiva Olimpia Melinte în rolul principal și cu reușite notabile la imagine.

Filme romanesti-Plansa de Andrei Gheorghe - CINEPUB

Regie: Andrei Gheorghe
Scenariu: Andrei Gheorghe, Ivașcu Bogdan
Distribuție: Olimpia Melinte, Silvian Vâlcu, Marian Adochiței, Gheorghe Horia
Producător: Dan Chișu, Andrei Gheorghe
Imagine: Alexandra Carastoian, Boroka Biro
Montaj: Claudiu Trif
An: 2014
Categorie: lungmetraj ficțiune
Gen: dramă romantică
Durată: 80 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii:

241,243 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Alex, fost campion la scrimă, retras din activitatea competiţională din cauza unui accident la genunchi, primeşte şansa de a-şi relua activitatea sportivă din postul de antrenor. Anda e nou venită în echipa de scrimă pe care Alex o va antrena. Prin prisma pasiunii comune pentru scrimă, cei doi dezvoltă o relaţie care trece dincolo de barierele profesionale. Martorul acestei poveşti este Mircea, iubitul Andei, colegul ei de la clubul de scrimă. Gelozia acestuia o va aduce pe Anda in faţa unei alegeri între cariera sportivă şi relaţia de iubire cu Mircea.

Mai multe detalii

„Planșa” este un film românesc de dragoste care pune la lucru un arsenal estetic cu instrumente dintre cele mai fine. Anda, Alex și Mircea practică scrima, un sport de rafinament, care cere multă concentrare și stăpânire de sine. Acesta pare să fie mesajul filmului și când vine vorba de iubire: puține atingeri, priviri atente, dar discrete, multe încrucișări de spadă care însă nu aduc a luptă, ci a dans, a experiență de cunoaștere a celuilalt.

Față de cele mai multe filme românești de dragoste recente acesta pare să fie, prin toate mijloacele sale (de adăugat aici și poezia imaginilor cu peisaj marin) în contra curentului. Este o piesă aparte în colecția de filme românești online de pe Cinepub.ro.

Criticii spun:

Planşa anunţă un cineast înzestrat cu simţul nuanţelor, cu o anumită fluiditate în construirea fragilelor raporturi dintre personaje, trei tineri prinşi într-o poveste în care dragostea stă la pândă, parcă se înfiripă şi parcă nu. Tresărire, bănuială, apropiere, depărtare, certitudine, nesiguranţă, desprindere, teamă, toate la un loc. Nicio notă nu este apăsată, atingerile spadei, bine ţintite, totuşi doar atingeri, îşi dispută, simbolic, micul film de numai 80 de minute.” (Magda Mihăilescu – www.aarc.ro )

„Nu prea avem în cinema-ul românesc genul acesta de poveşti de dragoste la început, cu trecerea sfioasă de la prietenie la ceva mai mult. O poveste frumoasă şi blândă, fără certuri, fără trădări, fără cupluri sau familie. Gheorghe Andrei reuşeşte o poveste simplă de dragoste, cu scene delicate şi plăcute, cu nimic mai prejos de Septembrie sau Maria şi marea.” (Cristina Zaharia – www.agenda.liternet.ro )

Replici din film

„N-a mers prea bine azi cu Anda.”
„Nu-ți mai fie frică. Lovește. Nu te mai gândi cum atacă el, gândește-te cum ataci tu (…).”
„De-abia aștepți să te trezești dimineață și să te duci la sală… Să te-ntâlnești cu Alex… să repetați…Să v-antrenați… Tu și cu Alex, toată ziua, de dimineață până seara.”
„Tu vrei ca două luni să nu ne vedem? Ți se pare normal?”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Mons – Belgia, 2014
  • Festivalul Internațional de Film FebioFest de la Praga – Republica Cehă, 2015
  • Festivalul de Film Sud-Est European de la Los Angeles – SUA, 2015

Premii

Nominalizări:

  • Cel mai bun film de debut, Tânără speranță, Cea mai bună actriță în rol principal (Olimpia Melinte), Cel mai bun actor în rol secundar (Marian Adochiței), Premiile Gopo – România, 2015

Câștigător:

  • Premiul Opera Prima „Alexandru Tatos” (Andrei Gheorghe), Premiul „Iurie Darie” pentru interpretare masculină (Silvian Vâlcu), Premiul pentru muzică (Paul Ilea), UCIN – România, 2015
  • Premiul „Tânără Speranță” (imagine) (Alexandra Carastoian, Boroka Biro), Premiile Gopo – România 2015

Articole din presă

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON