Synopsis

Cel de-al șaselea lungmetraj semnat de Cristi Puiu, „Sieranevada” este poveste acelora care aleg să își găsească refugiul în propria ficțiune și să își ascundă temerile în spatele „realității concrete” atunci când sunt copleșiți de o jale insondabilă.

Sieranevada - de Cristi Puiu - lungmetraj online pe CINEPUB

Regie: Cristi Puiu
Scenariu: Cristi Puiu
Distribuție: Mimi Brănescu, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru
Imagine: Barbu Bălășoiu
Producător: Anca Puiu
Montaj: Ciprian Cimpoi, Iulia Mureșan, Letiția Ștefănescu
Sunet: Jean-Paul Bernard
Muzică: Bojan Gagic
An: 2016
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 2ore 53m

6,788 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

La trei zile de la atacul terorist din redacția Charlie Hebdo din Paris și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, Lary, un doctor la patruzeci și ceva de ani, împreună cu soția, se duce la parastasul tatălui, unde se adună întreaga familie. Comemorarea nu se petrece conform așteptărilor. Forțat să-și confrunte trecutul și fricile, Lary se repoziționează în cadrul familiei și vorbește despre trecut din punctul lui de vedere. În aşteptarea prelungită a preotului, conversaţiile se înnoadă pe diferite teme, spiritele se încing, resentimentele şi traumele ies la iveală.

Mai multe detalii

Sieranevada este povestea unei comemorări care nu va avea loc niciodată. Sieranevada este restituirea imperfectă a unui recviem neortodox.

CE SPUN CRITICII

„Așteptatul după un popă care întârzie e o situație peste care n-are cum să nu plutească spectrul lui Beckett. Tot așa cum personajele lui Buñuel din Îngerul exterminator, aflate la o recepție, se trezesc că nu mai pot pleca acasă, căci o forță invizibilă le reține, personajele lui Puiu fac ce fac și nu ajung niciodată să mănânce; masa se tot pune și se tot ridică. Și, oarecum la fel ca personajul principal masculin din povestirea joyceană Cei morți, la capătul reuniunii festive de-acolo, personajul jucat de Mimi Brănescu trăiește până la urmă o epifanie lângă soția lui, sau, dacă nu chiar o epifanie, atunci măcar un moment de relativă grație, care-l ridică temporar deasupra derizoriului și a trivialității înconjurătoare, și deasupra propriei micimi.”

Andrei Gorzo

ARTICOLE MEDIA

  • O moarte în familie: „Sieranevada” al lui Cristi Puiu – andreigorzoblog
  • Subiectivitate și obiectivitate în Sieranevada – artapolitica.ro
  • Sieranevada – recenzie de Peter Bradshaw – aarc.ro
  • Apocalipsa globalizării și comedia corală – cronică de film „Sieranevada” – aarc.ro
  • „Sieranevada” – propunerea României la Oscar – aarc.ro