Synopsis

Un tărâm necunoscut

„Ochi de urs”, semnat de Stere Gulea, are la bază nuvela omonimă a lui Mihail Sadoveanu. Rolurile principale au fost interpretate de Dragoș Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Iosif Stoian, Dorina Lazăr și Maria Pătrașcu.

Ochi de urs - film online reconditinat fullHD - CINEPUB

Regie: Stere Gulea
Distribuție: Dragoș Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Iosif Stoian, Dorina Lazăr, Maria Pătrașcu, Valentin Uritescu, Nicolae Praida, Nicolae Urs.
Scenariu: Stere Gulea
Producător: Casa de Filme Unu
Imagine: Florin Mihăilescu
Montaj: Yolanda Mântulescu, Mircea Ciocâltei
Sunet: Gheorghe Ilarian, Marius Canini
An: 1983
Categorie: lungmetraj
Gen: dramă
Durată: 90 minute

5,172 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Pădurarul Culi Ursake suferă o dramă după ce tânăra sa soție moare și realizează că toate necazurile sale au început de când și-a întâlnit privirile cu un urs.

Mai multe detalii

Pădurarul Culi trece printr-o dramă veritabilă, fiind foarte afectat de moartea tinerei sale soții. Suferința acestuia este amplificată și de singurătatea în care se găsește, în mijlocul naturii, trecând prin stări puternice de melancolie și frământare. Crezând că suferă de farmece, Culi este dus de mama sa la o vrăjitoare care nu reușește să descifreze ce este cu adevărat în sufletul pădurarului. Salvarea pare să vină de la un înțelept care îi spune că suferă de boala ochiului de urs, denumire data pentru posesiunea diavolului, iar lucrurile ar trebui să se îndrepte prin multe rugăciuni și citire de psalmi. Va depăși Culi această stare sau cel puțin suferința lui e reală?

Criticii spun:

Filmul, ca şi nuvela, este un exemplar — tipic, am spune — de poveste care, dacă nu e văzută/citită cu atenție, pentru a-i descifra sensul ascuns, rămâne, la un prim nivel aparent, o anecdotică lineară, întrucâtva stranie, atemporală. Fabula, simplă, încape într-o frază, existentă în film, ca şi în carte: „De când i-a murit nevasta, şi-a întors fața de la viaţă”. Nimic mai firesc pentru erou — tânărul pădurar Culi Ursake de pe Valea Frumoasei — decât durerea (mistuitoare) la moartea tinerei sale soții şi nimic mai firesc decât reîntoarcerea la viață în cele din urmă, după o îndelungată boala. (Roxana Pană, aarc.ro)

Festivaluri/Premii:

  • Actorul Dragoș Pâslaru a obținut Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional al Filmului de la Santarem – Portugalia.

Articole presă:

  • Înțelepciunea trecerii, de Romulus Rusan: aarc.ro
  • Ochi de critici, de Eugenia Vodă: aarc.ro
  • Gânduri pe marginea unui anumit tip de film – Ochi de urs, de Marian Rădulescu: agenda.liternet.ro
  • O interpretare neașteptată, dar plauzibilă, de Alexandru Paleologu: aarc.ro