Synopsis

O scurta poveste de Radu Vasile Igazsag - CINEPUB

Regia: Radu Vasile Igazsag
An: 2007
Gen: lungmetraj documentar animație
Durata: 90 minute

9,960 – Spectatori Cinepub

Sinopsis

O istorie a filmului de animaţie românesc de la incepuri până în 1990.

Filmul este o calatorie in istoria filmului romanesc de animatie. Evident o calatorie inapoi in timp, dar si o calatorie, cu ajutorul vechilor filme, spre publicul de astazi. O calatorie, o istorie, o poveste spusa in primul rand celui mai exigent public, copiii.

O calatorie facuta printr-un filmul de animatie. Totodata el este si un film documentar. Intrucat pentru o asemenea calatorie avem intotdeauna nevoie de un ghid, noi am creat chiar doi: pictorul/povestitor Horatiu si partenerul sau Virus, cel fugit din computer. Suntem pe scena unui vechi teatru unde, pe un ecran, incepe calatoria noastra cu cel mai vechi film romanesc de animatie pastrat, “Haplea” realizat de Marin Iorda in anul 1927. Urmeaza apoi cele mai reprezentative filme, printre care si filmele reper: “Scurta istorie” de Ion Popescu Gopo (Palme d’or Cannes, 1957), “Mimetism” de George Sibianu (1966), “Pe fir” de Constantin Mustetea (1967), “Nodul gordian” de Szilagyi V, Zoltan (1979). Ne intalnim astfel cu clasicii animatiei romanesti: Nell Cobar, Matty Aslan, Olimp Varasteanu, Ion Truica, Laurentiu Sarbu, Virgil Mocanu, Victor Antonescu, Luminita Cazacu, Mihai Badica, Zeno Bogdanescu. Pe rand personajele din fragmentele de film deja vazute iau loc in sala, urmarind si ele mai departe spectacolul. Ele formeaza un alt public care, odata cu noi, calatoreste pe firul povestii animate. La sfarsitul filmului ele formeaza un grup, ca in vechile fotografii. Este familia personajelor create de filmul romanesc de animatie. O familie adunata in jurul povestitorului Horatiu. (Radu Vasile Igazsag)

Festivaluri

  • Festivalul Naţional de Film “7 ARTE” – Călăraşi, România, 2007
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON