ICAR3-morometii-afis

Video & Photo

1 videos 1 photos

Regia și scenariul: Marius Roșu
Imagine: Marius Donici
Editare & grafică: Alex Pascu
Postproducția: BRO
Producător: Lucian Georgescu
Special Guests: Marcel Iureș, George Mihăiță
Mulțumiri: Marius Badea, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Teatrul Act

7,956 spectatori Cinepub

Cel de-al treilea episod din Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc – ICAR, produs de CINEPUB pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale, ridică problema educației la români, dezbătută de protagoniștii și realizatorii Moromeților.

Personajul Niculae Moromete se află față în față, după 30 de ani, cu actorul lui Niculae Moromete, Marius Badea, în cel de-al treilea episod ICAR – seria de eseuri web care pun unele dintre cele mai importante momente din istoria cinemaului românesc într-un context inedit. Actualitatea Moromeților și problematica educației sunt văzute prin ochii celui care încerca ceva aproape imposibil în perioada și contextul respective, “vreau și eu să învăț să am bursă. Și după 8 ani o să ies învățător”, Niculae Moromete. Cât de actual mai este răspunsul Catrinei Moromete: “Vezi să nu te fac eu popă, nu învățător”?.

După 30 de ani de la apariția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a romanului lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile vorbesc despre realitatea Moromeților în anul 2016: “Niculae cel tânăr” devenise adult, “făcuse ASE-ul, era patron de firmă” (Vivi Drăgan Vasile), dar și despre cinemaul actual și noul val românesc în contextul filmului realizat în 1987.