
Synopsis
București, 1876.
Don Dumitrache îi dă instrucțiuni omului său de încredere, Chiriac, să supravegheze pe tânăra sa soție, Veta. Dumitrache este sigur că Veta are o aventură; ceea ce nu știe el este că amantul ei este chiar Chiriac.
Regie: Jean Georgescu
Scenariu: Jean Georgescu, Ion Luca Caragiale (piesa de teatru)
Distribuție: Stefan Baroi, Radu Beligan, Elena Bulandra, Gheorghe Ciprian, Iancu Constantinescu, George Demetru, Florica Demion, Miluta Gheorghiu, Alexandru Giugaru
Producător: Ion Cantacuzino
Imagine: Gerard Perrin
Montaj: Lucia Anton, Yvonne Herault
Sunet: Anton Bielusici, George Mărăi, Victor Cantuniari
Muzică: Paul Constantinescu
An: 1943
Categorie: Lungmetraj
Gen: Comedie
Durată: 66 minute
58,300 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Intorcându-se de la grădina Union, unde și-a scos în lume soția și cumnata, Jupân Dumitrache (Alexandru Giugaru) observă un “scârța, scârța pe hârtie” care i-a urmărit. Vestea îl pune pe jar pe Chiriac (Geroge Demetru), strașnic apărător al onoarei de familist a patronului său. Însă nu știe că e cât pe ce să-i încurce visele de căpătuială ale Ziței (Florica Demion).
Mai multe detalii
Ecranizare a comediei lui I.L. Caragiale, prima abordare cinematografica a universului comic a acestuia.
Datorită războiului, filmările au fost făcute în interiorul unui mic studio muzical, de doar 18×11 metri. Deși majoritatea actorilor au fost debutanți, filmul a fost recepționat foarte bine de public, la premiera acestuia pe 22 martie la cinema ARO. Din fericire echipa a avut destulă peliculă, singurul element de care n-a dus lipsă, folosindu-se în total 29.000 de metri de peliculă negativă.
Filmul de debut al actorului Radu Beligan.
CE SPUN CRITICII
Jean Georgescu despre distribuție:
”Cea mai dificilă probă pentru mine a fost Ziţa şi Veta. Eu am vrut să semene. Era uşor, nu? Mai întâi am vrut să le iau pe Lulu Nicolau şi Gica Zaharia. Semănau. Sau pe Florica Demion, care pe atunci era o mare vedetă de teatru şi pe Elvira Godeanu. Şi ele semănau. Dar Godeanca, cum îi spuneam eu, n-a mai putut să turneze. Mă hotărâsem la Florica Demion, dar trebuia s-o caut pe Veta. Am tot căutat până am ajuns la cinematograful, pe atunci «Marna», unde juca trupa lui Titi Mihăilescu. Şi unde juca o actriţă pe nume Maria Maximilian, pe care o ştiam de tânăr când juca la «Franklin». Lumea era înnebunită după ea. Era drăguţă, blondă, avea o voce puţin nazală. Începe revista.La un moment dat o văd intrând în scenă pe Maria Maximilian îmbrăcată în negru de sus până jos cu mâna în şold. Sala izbucneşte în aplauze. Vine în faţa rampei, se uită la lume lung şi zice: «Mucles!». Vă închipuiţi cum a mers «muclesul» acesta acolo în Matache Măcelaru. Asta e, zic. Are nerv. Pe da altă parte era şi cristalină. Veta mea ştii cum e, ruşinoasă. Am chemat-o la probe. Avea o figură candidă, o voce care era şi nu era de mitocancă. Trebuia să interpreteze o scenă în care Chiriac o săruta. Vedeam că era pe acolo şi un medic ofiţer care se tot uita când făceam probe. După ce i-am spus că a reuşit la probe, Mariusica Maximilian îmi spune că nu poate să joace în film că nu o lasă logodnicul: «A văzut că mă sărut cu Demetru şi nu mă lasă, e gelos…». Eram nenorocit. Abia o găsisem, acum ce mă fac. Insist. Nimic. O caut pe sora ei, actriţă şi ea, o rog să intervină.
Nu ştiu ce s-a întâmplat că peste câteva zile vine sora ei şi-mi spune: «Gata. I-am dezlogodit». Asta s-a întâmplat cu Mariusica Maximilian. Pentru Rică Venturiano, după toate consiliile, l-am chemat mai întâi pe Birlic. Era un actor cunoscut. Mă gândeam că o să vină toată lumea să-l vadă.
Dar pe urmă mi-am dat seama: cum o să-l iubească Ziţa pe el. Nu se poate. Trebuie să găsesc un băiat mai rafinat, mai…M-am dus atunci să văd un spectacol la Teatrul de pe Sărindar, Teatrul lui Iancovescu. Se juca o piesă cu Radu Beligan şi Marcel Anghelescu. Mi-a plăcut Beligan. Ăsta-i «maţe fripte, coate goale» zic, acesta-i ce-mi trebuie. Nu-i prea frumuşel, dar drăguţ şi tinerel era. L-am chemat. Perfect, nici o greşeală“ (Magazin Estival Cinema, 1983)
ARTICOLE
- Noaptea furtunoasă şi capodopera virtuală – Valerian Sava – 1993 – aarc.ro
- „O noapte furtunoasă”: Biografia unui succes – 1983 – aarc.ro
- Povestea filmului la persoana întâi – Valentin Sava – 1983 – aarc.ro
- Retrospectivă: „Noaptea furtunoasă” şi ecranizarea lui Caragiale – Răzvan Popovici – 1965 – aarc.ro