ICAR2-morometii-afis

Video & Photo

1 videos 1 photos

Regia și scenariul: Marius Roșu
Imagine: Marius Donici
Editare & grafică: Alex Pascu
Postproducția: BRO
Producător: Lucian Georgescu
Mulțumiri: Marius Badea, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile

8,588 spectatori Cinepub

Munca la români în ziua de azi vs. munca în perioada Moromeților este dezbătută în cel de-al doilea episod din Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc – ICAR, produs de CINEPUB pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale.

”Cât de actuali mai sunt Moromeții? Sau cum s-a schimbat raportarea la muncă în ultimii 80 de ani?” sunt întrebările pe care le ridică cel de-al doilea film ICAR, seria de eseuri web care pun într-un context nou unele dintre cele mai importante momente ale cinematografului românesc.

La 30 de ani de la producția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a romanului lui Marin Preda, episodul 2 ICAR reunește o parte dintre realizatorii și protagoniștii filmului care vorbesc despre munca pentru personajele din Moromeții vs. munca în ziua de azi, dar și despre condițiile de pe platoul de filmare și despre ce însemna munca în anii ’80.

“Am avut multe, multe probeme. Ca la români”, spune directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile despre pelicula autohtonă folosită la filmări. Cât de “ca la români” se rezolvau problemele în perioada interbelică și cât de “ca la români” încă se rezolvă sunt două dintre dilemele pe care le ridică episodul 2 ICAR.