filme romanesti-ICAR-episodul-1-Morometii

Video & Photo

1 videos 1 photos

Oare spiritul lui Moromete, ucis de semnarea adeziunii la colectivă, mai cutreieră cotloanele imaginarului național? Cât am pierdut atunci și ce șansă mai avem să câștigăm din vechea identitate? Mai are salcâmul rădăcini, undeva? Ori poate întrebarea este doar desuetă, nostalgică, bună doar pentru câteva generații de cititori și de spectatori care așteapă să părăsească și ei definitiv sala?

Episoadele ICAR – Istoria Alternativă a Cinemaului Românesc, sunt pastile de conținut video online, teasere web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență.

Scenariul: Ana Agopian
Regia și conceptul vizual: Marius Donici
Imagine: Marius Donici
Editare & Grafică: Alex Pascu
Postproducția: BRO
Producător: Lucian Georgescu
Special Guests: Marcel Iureș, George Mihăiță
Mulțumiri: Lucian Sora, Teatrul Act

2,846 spectatori Cinepub

30 de ani de la producția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a romanului lui Marin Preda, filmul lui Stere Gulea intră în portofoliul CINEPUB.

Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Dorel Vișan și Mitică Popescu, acum online într-una dintre cele mai importante adaptări cinematografice din istoria filmului românesc.

Săptămâna asta “Moromeţii”, “cu splendidele sale imagini alb-­negru semnate de Vivi Drăgan Vasile” (Magda Mihăilescu), ajunge la tine. Cât de actual mai e Ilie Moromete?

„Moromeţii mi-a arătat cam de unde venim. Şi mi-a arătat-o cu atâta tandreţe şi dragoste, încât mi s-a făcut frică. Şi nu vorbesc de noi, românii, ci, pur şi simplu, de noi, oamenii”, declară regizorul Cristi Puiu (Dilema veche 3-9 iulie 2008, citat preluat de pe Aarc.ro).