Synopsis

Oraș de frontieră pe Dunăre, 1944. Unul dintre ofițerii germani este ucis de partizani. Responsabilul este prins și ucis. Cadavrul său este aruncat în sat și nimeni nu are voie să-l îngroape. Anastasia refuză să asculte ordinul.

Duios Anastasia trecea (1980) - de Alexandru Tatos - film drama online on CINEPUB

Regie: Alexandru Tatos
Scenariu: Mihnea Gheorghiu
Distribuție: Anda Onesa, Amza Pellea, Tark Laszlo, Levente Bíró, Cristian Ghiță, Cătălin Ciornei, Imola Gáspár, Răzvan Onesa
Producător: Sideriu Aurian
Imagine: Florin Mihailescu
Montaj: Yolanda Mintulescu
Sunet: Horea Murgu
Muzică: Lucian Metianu
An: 1980
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 94 minute

58,278 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

După o nuvelă de D.R. Popescu. Într-un sat de pe malul Dunării, partizanii români şi sârbi hăituiesc armata germană. Un partizan sârb împuşcat este expus în mijlocul satului, fiind interzisă îngroparea lui, sub ameninţarea cu moartea. Anastasia, tânără învăţătoare, se hotărăşte să-l îngroape şi, în ciuda încercărilor notabilităţilor satului de a o împiedica, îşi duce planul la bun sfârşit. În noaptea următoare, oamenii primarului o ucid, aruncând-o într-un closet.

PREMII

  • 1980 – Karlovy Vary – Premiul de interpretare feminină (Anda Onesa)

REGIZORUL DESPRE FILM:

 “M-a interesat mai ales problema Puterii: a puterii totalitare care se instaurează și datorită lașității/complicității celor care o vor suporta.”

„În povestea învăţătoarei care se jertfeşte ca să îngroape un necunoscut m-a intereasat mai ales problema Puterii: a puterii totalitare care se instaurează şi datorită laşităţii — şi prin aceasta a complicităţii celor care o vor suporta.”

„Cred c-am realizat filmul cel mai rotund, cel mai adînc, că am păşit într-o etapă superioară a căutărilor mele, depăşind în formă şi în fond, filmele celelalte, care şi-au câştigat aderenţa prin autenticitatea lor (de profesionalism nu mai vorbesc, pentru că acesta e obligatoriu); am încercat să pun în discuţie probleme profunde, actuale şi, totodată, etern valabile.” (Magazin estival Cinema, 1981)

APRECIERI CRITICE:

“Anastasia e elementul de contrast faţă de tăcerea ce seamănă a sinucidere prin laşitate. Extrem de dificilă este partitura Anastasiei încredinţată Andei Onesa. Îi reuşesc mai bine momentele de intensitate lirică, de obstinaţie copilărească ori nelinişte şi angoasă a singurătăţii.”Alice Mănoiu – 1980 (Cinema).

REPLICI:

„Cine nu dă doi lei pe moarte nu dă un franc pe viaţă.”

TRIVIA:

  • Pentru rolul Costaiche, intenţia iniţială a regizorului a fost de a-l distribui pe Victor Rebengiuc, iar probe pentru Anastasia dă, printre alte actrite, Mariana Buruiană.
  • La data intrării în producţie, scenografia urma să aparţină lui Aurel Ionescu care pretextează la un moment dat că e prea ocupat, şi, după oarecari tratative cu Dan Jitianu, Tatos optează pentru debutantul Andrei Both.
  • Pe generic, pictoriţa de costume Svetlana Mihăilescu figurează cu numele Svetlana Şchiopu.

ARTICOLE

  • Duios Anastasia trecea (Alexandru Tatos, 1979) – Mihai Gîndu – blogdefilm.ro
  • Anastasia părea că nu se mai „naşte” niciodată – Alexandru Tatos – 1980 – aarc.ro
  • „Duios Anastasia trecea” – cronică cinematografică – Natalia Stancu – 1980 – aarc.ro

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON