Synopsis
Un naiv cu diplomă.
Regie: Copel Moscu
Scenariu: Copel Moscu, Doina Ruști
Producător: Cornel Gheorghiță
Imagine: Florin Paraschiv, Tudor Platon
Montaj: House of Zazen
An: 2018
Categorie: lungmetraj
Gen: documentar
Durată: 60 minute
6,145 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Ioan Măric, pictor naiv de prim rang decide să se înscrie la facultate la 70 de ani.
Iar când arta întâlnește pedagogia artei se nasc conflicte.
Mai multe detalii
Pictorul Ioan Măric din Bacău este un personaj de prim rang în rândurile artiștilor naivi din România. Timp de câteva decenii, personalitatea sa artistică pregnantă a fost recunoscută de critica de specialitate din țară și străinătate. Dar, la vârsta de 70 de ani, artistul se hotărăște să urmeze cursurile Universității de Artă din Iași, în calitate de student la secția de Pedagogie a artei. Din acest moment, comunitatea creatorilor de artă naivă începe să-i conteste calitatea de artist naiv. Un întreg ecosistem cultural, prea puțin cunoscut de publicul larg, începe sa iasă la suprafață și să-și arate cotloanele. Începe o călătorie fascinantă într-o lume cu un mod de gândire și de existență cu totul aparte. Cu multe zone de bizar, întuneric dar și candoare.
Filmul urmărește evoluția acestor contradicții, între dorința de perfecționare și păstrarea canoanelor impuse de acest gen artistic cu reguli speciale, abordat de niște oameni, la rândul lor, la fel de speciali.
Fiecare om este dotat cu o anumită abilitate, cu un anumit talent, cu o anumită acuitate în domeniul artistic, asta e cert. Problema e să-ți descopere cineva lucrul ăsta, să ți-l descoperi singur e foarte greu. Fiecare are ceva de spus, nu există om netalentat pe lumea asta, ci om care nu și-a pus încă în valoare corect ceea ce are el mai bine de spus. Nu știu care e domeniul: poate fi muzică, dans, domeniile artistice sunt extraordinar de variate. Arta e un mod de viață și viața e un mod de artă. Poți să faci și din viața ta un domeniu artistic; dacă te pricepi, ar fi extraordinar. (Copel Moscu, interviu realizat de Andrei Vornicu)
Criticii spun
Regizorul a avut răbdarea, norocul şi curajul să suprapună figurile “chagall-ice” (sau chiar “picasso-iene”, de ce nu?) din pânzele lui Măric peste lumea tridimensională, concretă şi pragmatică din care el îşi reclamă inspiraţia, unde locuieşte şi învaţă, unde expune şi vinde. (…)
Dincolo de povestea lui Ion Măric, Moscu Copel ne aduce sub ochi, în maniera cu care ne obişnuise şi de care ne era dor, o lume mică, dar (vorba lui Păstorel) “cu- adâncimi fenomenale”. O face empatic şi bonom, cu acelaşi umor de o imensă tandreţe care l-au făcut cunoscut şi admirat. Ne-a plăcut. (Bogdan Burileanu, agenda.liternet.ro)
Articole din presă
- Dezvirginarea naivităţii -Comoara naiva Bogdan Burileanu
- Interviu. Regizorul Copel Moscu la SIMFEST, Andrei Vornicu