Synopsis

Erupția unui puț de petrol este extrem de necesară pentru supraviețuirea muncitorilor și familiilor lor care locuiesc în apropiere.

Eruptia (1957) - de Liviu Ciulei - film drama online pe CINEPUB

Regie: Liviu Ciulei
Scenariu: Petre Luscalov
Distribuție: Eva Cristian, Lucia Mara Dabija, Jean Bart, Dorin Dron, Benedict Dabija, Manole Teodorescu, Ştefan Ciobotăraşu, Costel Constantinescu, Graziela Albini, Lazăr Vrabie, Nicolae Șubă, Lica Gheorghiu
Producător: Mircea Bodianu
Imagine: Grigore Ionescu
Montaj: Yolanda Mîntulescu
Sunet: Oscar Coman
Muzică: Theodor Grigoriu, Iancy Körössy
An: 1957
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 98 minute

15,357 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Era un loc pustiu, torid, plin de sonde abandonate, cu totul acoperit de praf şi topit de arşiţă. Oamenii care locuiau acolo vorbeau puţin. Cei mai mulţi plecaseră deja din locul neprimitor, părăsind mica aşezare care nici luni de zile mai devreme era o explozie de viaţă.

O mînă de muncitori entuziaşti, conduşi de Barcu, un inginer plin de energie, au rămas totuşi locului, forînd cu disperare în căutarea ţiţeiului, ţiţeiul care va insufla viaţă nouă în întreaga regiune şi va reaprinde scînteia de fericire în casele abandonate.

Lucrurile se schimbă în momentul în care o tînără studentă vine de la Bucureşti în practică. Este atrasă de energia tînărului inginer, dar prezenţa ei va stîrni pasiuni şi în inimile celorlaţi petrolişti…

APRECIERI CRITICE:

 “… puternic gust pentru plein-air. Spațiul este învestit cu o funcție dramatică; departe de a constitui un simplu fundal, peisajul acționează ca un veritabil personaj în desfășurarea dramei colective și a istoriilor individuale.”George Littera – 1989 (Secolul cinematografului)

Sub aparenţa unor intrigi amoroase, filmul aduce în discuţie probleme fierbinţi, cum ar fi intrarea şi ieşirea din închisoare şi salvarea foştilor deţinuţi (de drept comun) pe şantierele patriei, sau mai ales cele legate de găsirea şi exploatarea petrolului, “aurul negru”. (Rodica Pop Vulcănescu)

TRIVIA:

  • Debutul în regia de film a actorului, scenografului și regizorului de teatru Liviu Ciulei.
  • Debutul actorilor Lazăr Vrabie, Dorin Dron, Lucia Mara și Evei Christian.
  • Este primul film în care apare ca interpretă Lica Gheorghiu (pe generic Lica Popescu), fiica liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.
  • Este utilizat pentru prima oară în filmul de ficțiune românesc decorul natural de la Vulcanii Noroioși – Berca.
  • Monteuza Yolanda Mîntulescu figurează pe generic ca Yolanda Mitache

ARTICOLE

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON