Synopsis

În 1918, un baron colonel austro-ungar învins, Von Görtz, se întoarce acasă în Transilvania, care tocmai fusese pierdută în favoarea României. Von Görtz, plin de răzbunare, îi pedepsește pe localnicii din zonă, dar maiorul român Tudor Andrei îi ajută.

Vlad Tepes (1979) - de Doru Nastase - film istoric online pe CINEPUB

Regie: Doru Năstase
Scenariu: Mircea Mohor
Distribuție: Ștefan Sileanu, Ernest Maftei, Emanoil Petruț, Teofil Vâlcu, Alexandru Repan, Constantin Codrescu, George Constantin, Constantin Barbulescu, Ion Marinescu, Silviu Stanculescu, Vasile Cosma
Producător: Lidia Popiță Mohor
Imagine: Aurel Kostrakiewicz
Montaj: Adina Georgescu Obrocea
Sunet: ing. Silviu Camil
Muzică: Tiberiu Olah
An: 1979
Categorie: Lungmetraj
Gen: Istoric
Durată: 114 minute

240,655 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

În prima sa domnie (1456 – 1462), Vlad Țepeș îsi consolidează puterea pentru a apăra independența țării aflate într-o dublă subordonare: față de Poarta și față de regatele Ungariei. Nemulțumiți de politica sa, boierii se răscoală. Vlad prinde de veste și recurge la o pedeapsă cruntă: tragerea în țeapă.

După primii trei ani de domnie rezultatele politicii lui Vlad Țepeș dau roade, țara e curățată de tâlhari și trădători, poporul îl iubește. Pedepsindu-i însă pe solii turci care veniseră după tribute, Vlad stârnește mânia lui Mahomed, care porneste să-l pedepsească pe nesupus.

PREMII:

  • 1979 – ACIN – Premiul pentru costume
  • 1979 – Sitges – Certificat de merit

APRECIERI CRITICE:

“Decupand și realizand regizoral povestirea literara propusă (…), Doru Nastase a recurs în pregeneric și în alte episoade, la experiența cunoscută a unor producții de gen cărora nu le lipsește un anume dinamism și un oarecare relief plastic.”Valerian Sava – 1979 (Cinema)

TRIVIA:

  • Cinci filme care prezintă contrapartea fictivă a lui Vlad Țepeș, Contele Dracula, au fost lansate în același an: Nosferatu, fantoma nopții (1979), Iubire la prima mușcătură (1979), Dracula (1979), Nocturna (1979) și Graf Dracula în Oberbayern (1979).
  • Pe generic monteuza Adina Georgescu apare Adina Georgescu-Obrocea.
  • Filmări 04.07.– 23.12.1977 exterioare la Hunedoara, Brașov (Cheile Zărneștilor, Cheile Râșnovei, Castelul Bran, Măgura), Pitești (Govora, Cotmeana), Buftea–platouri, Hârșova, Crucea și Vârtop. Filmările se reiau din luna mai până în 06.08.1978 în Dobrogea (Crucea), Vârtop și Ghindărești, Buzău (Cislău).

ARTICOLE

  • „Vlad Ţepeş” – cronică de film – Valerian Sava – 1979 – aarc.ro
  • Filmul „Vlad Ţepeş“ sau imaginea autoritară a dictatorului comunist – historia.ro

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON