Synopsis

O copilărie pierdută.

Realizat în cadrul Aristoteles Workshop în 2013 și premiat pentru cel mai bun film, „The Bed is Broken”, semnat de Raluca Răcean Gorgos, urmărește povestea a doi băieți care hoinăresc într-o mină părăsită, căutând fier vechi pe care să-l vândă pentru a-și câștiga existența.

The Bed is Broken de Raluca Răcean Gorgos - CINEPUB

Regie: Raluca Răcean Gorgos
Distribuție: Răzvan Văduva, Vasile Câșmaru
Producător: Dan Nuțu
O producție: Aristoteles Workshop Association
Imagine: Ana Maria Vîjdea
Montaj: Dan Ștefan Pârlog
Sunet: Tudor Petre
Categorie: scurtmetraj documentar
Gen: dramă
An: 2013
Durată: 24 minute
Subtitrări: Engleză
Filmat și produs în cadrul Aristoteles Workshop

13,343 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

„The Bed is Broken” spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o fostă colonie minieră, prinși între un teren de joacă violent și un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

Mai multe detalii

Spațiile și clădirile abandonate au fost dintotdeauna pe placul copiilor și cineaștilor. Poate pentru că poți construi totul de la zero sau poate pentru că fiecare spațiu părăsit are propria lui poveste.

Camera îi urmărește pe cei doi copii, explorând spațiile din clădirea abandonată: etajele fabricii, scările dintre etaje, birourile – acoperite cu o mare de teancuri și hârtii vechi. Nu prea pare să mai fie nimic de luat, clădirea fiind deja dezbrăcată până la os.

Documentarul realizat este un exercițiu observațional. Narațiunea urmărește cu răbdare granița dintre joacă și violență, ce reiese din relația celor doi băieți. Nu ne dăm seama, se joacă sau se atacă? În cele din urmă, își găsesc pe altcineva cu care să-și piardă timpul: un cățel la fel de jucăuș și deplasat precum cei doi copii. Entuziasmul câinelui ne reamintește de bucuria copilăriei într-un loc în care nu ai putea să te gândești la acest sentiment.

Criticii spun:

“The Bed is Broken este o piesă specială, curajoasă în stilul ei viguros auster, cu o povestire eliptică ce dezbracă limbajul cinematografic până la os și reușește să redea prin simplicitate un efect puternic și emoționant. (Adina Pintilie, Regizor, Curator BIEFF)

“The Bed is Broken lucrează cu subtilitate, liniște și are la bază un fond vizual straniu. Te duce atât de aproape de acești copii săraci, încât cărțile pline cu foi pe care și le aruncă unul altuia ajung să te plesnească și pe tine.” (Alexandru Solomon, Regizor)

Replici din film:

”Aici este toboganul..aici este închisoarea pentru copilaşi..o pisică..un iepuraş..două stele pe cer..și aici e, cum se cheamă? Un pat.”

Festivaluri:

 • Festivalul Internațional de Film Documentar – Amsterdam
 • Festivalul Internațional de Film Kerala – India
 • Les Films de Cannes a Bucarest – România
 • Festivalul Internațional de Film Documentar Astra – România
 • Festivalul Internațional de Film Documentar Cromograf – Republica Moldova
 • Festivalul de Film Victoria – România
 • Festivalul DocuArt – România
 • Festivalul Internațional de Film Documentar Jihlava – Cehia
 • Festivalul One World – România
 • Festivalul NexT – România
 • Festivalul Internațional de Film Experimental BIEFF – România
 • FFeST Cluj – România
 • Festivalul Discuția secretă – România

Premii:

 • Cel mai bun film – Aristoteles Workshop, România
 • Nominalizat pentru Silver Eye Award, Cehia

Articole din presă:

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON