Synopsis
Un tânăr șomer devine din întâmplare posesorul unei serviete în care se află o bombă atomică. Gangsterii care furaseră bomba şi o pierduseră vor să o recupereze.
Regie: Ion Popescu-Gopo
Distribuție: Iurie Darie, Eugenia Balaure, Emil Botta, Florin Piersic, Liliana Tomescu, Puiu Calinescu, Draga Olteanu Matei, Horia Caciulescu, Nelly Sterian, Dumitru Hitru, Nicolae Motoc, Jean Danescu, Ion Popescu-Lac
Scenariu: Ion Popescu-Gopo
Producător: Marin Gheoroaie
Imagine: Stefan Horvath
Montaj: Erika Aurian
Sunet: Anușavan Salamanian, Valentin Bude
Muzica: Dumitru Capoianu
An: 1962
Categorie: Lungmetraj
Gen: Fantastic, comedie
Durată: 61 minute
7,610 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
O comedie românească de știință-ficțiune și spionaj, lipsită de dialog, care se bazează pe farsă, satiră și suprarealism, deconstruind subversiv thrillerul spionajului prin descoperirea accidentală a protagonistului a unei bombe nucleare de tip valiză și lupta ulterioară pentru proprietate între puterile rivale ale criminalilor și armata.
PREMII
- 1962 – Palme d’Or – Ion Popescu-Gopo – Nominalizat
- 1962 – Festivalul de film din Thessaloniki – Nominalizat
CE SPUN CRITICII
“Nimeni nu recunoaște că i-ar aparține servieta cu o periculoasă bombă, dar toți se bat pentru obținerea ei. Un tânăr șomer se pomenește cu ea, gata să-i explodeze în mână la cea mai mică atingere. Străzile se golesc. Doar un înger de față îl înfruntă cu privirea. El deschide servieta, rupe o bucată din bombă și-o trântește de pământ. Explozia e moderată. Un copil aleargă și trântește peste ciuperca exploziei șapca de școlar. Parodie de film polițist care ironizează politica înarmarii atomice.” – Tudor Caranfil – 2002 (Dictionar universal de filme)
“O servietă cu o bombă ajunge în mâna unui june şomer şi nimeni nu se interesează de soarta acestui individ ciudat, care poartă fără pic de prudenţă o bombă, în timp ce în jurul lui, într-o febrilă agitaţie, poliţişti şi bandiţi caută cu disperare obiectul respectiv, într-o goană ahtiată după înbogăţire şi putere. Junele şomer poartă nonşalant bomba în mâna stângă, în timp ce cu dreapta cerşeşte şi caută de lucru într-o lume nebună, nebună, nebună… Un înger de fată apare în calea tânărului sfios şi o altă mică poveste se adaugă celorlalte şi Gopo priveşte cu bucurie şi cu plăcere toate aceste poveşti şi le însăilează pe firul gândului său dominant. Astfel, el intră în chip original în lumea lungmetrajelor cu actori.” (Călin Căliman, Magazin Cinema 1976)
ARTICOLE
- „S-a furat o bombă”. Mai mult decât burlesc – Ionuț Mareș – 2015 – ziarulmetropolis.ro
- „S-a furat o bombă”, de Gopo, şi „Prea mic pentru un război atât de mare”, la Les Films de Cannes à Bucarest – 2012 – cinemagia.ro