Synopsis

Un pact faustian

„Am văzut cîndva filmul la work-in-progress la TIFF și am fost captivat de lirismul lui Alex Iordăchescu, un cineast exilat din țara realismului în care poezia nu-și mai găsește locul. Cu premiera de astăzi Cinepub (mai) repară o nedreptate, prezentînd publicului un film îngropat de atenția doar pentru imediat.” (Lucian Georgescu)

„Copilăria lui Icar” este filmul unui regizor român format în Elveția, o peliculă în care publicul iubitor de film îl poate vedea pe Guillame Depardieu în ceea ce a fost, după cum apreciază Alex Iordăchescu, „rolul vieții sale”, cel al unui avocat cu un picior amputat, care își pune toate speranțele și întreaga putere de autoiluzionare în ceea ce pare un proiect medical revoluționar.

Copilaria-lui-Icar-de-Alex-Iordăchescu-online-CINEPUB

Regie: Alex Iordăchescu
Scenariu: Alex Iordăchescu, Marianne Brun, Marcel Beaulieu
Distribuție: Guillaume Depardieu, Alysson Paradis, Carlo Brandt, Sophie Lukasik, Doroteea Petre, Mădălina Constantin
Producător: Alex Iordachescu, Daniel Burlac, Ruxandra Zenide
Imagine: Marius Panduru
Montaj: Cătălin F. Cristuțiu, Alexandru Iordăchescu
An: 2009
Categorie: lungmetraj
Gen:  dramă
Durată: 96 minute
Subtitrări: română
Teritorii:

183,277 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Jonathan Vogel, protagonistul filmului suferă un accident grav și se duce în clinica profesorului Stivlas Karr pentru un tratament de regenerare a piciorului, pe care l-a pierdut; la aceasta clinică,în termeni experimentali, s-au reușit foarte multe pe latura refacerii celulare.Ce e mai interesant la această situație de viață, care aduce consecințe tragice, e că fiecare lucru exterior este legat de ceva sufletesc; și vrând să rezolvăm ceva exterior, material, fizic – fără să ținem cont de cauzele interne – rezultatul nu e cel așteptat. Jonathan Vogel are de “reparat” ceva din trecutul său și de aceea ar vrea să se întoarcă în timp. Personajul fostei lui neveste este foarte important în economia filmului, Vogel fiind extrem de afectat de divorț.

Mai multe detalii

Primul lungmetraj al lui Alex Iordăchescu este și ultimul film al lui Guillame Depardieu, film în care acesta s-a implicat până la nivel de scenariu. Este o coproducție internațională, un film complex care lansează nenumărate întrebări legate de avansul cercetărilor tehnico-științifice. Întrebările sunt diferite în funcție de rolul pe care fiecare actant îl are în scenariul unui tratament menit să-l facă pe om să se ridice deasupra condiției sale perisabile. Personajul, Jonathan Vogel, se lasă pe mâna doctorul Kratt care lucrează la un tratament de regenare celulară menit, în ultimă instanță, să-i redea pacientului piciorul pierdut. Se va opri medicul la timp din jocul de-a Dumnezeu? Va reuși pacientul să își accepte trauma, să își interiorizeze infirmitatea sau, împreună cu medicul, vor păși dincolo de orizontul mitului?

Și dacă da, care va fi prețul plătit? Căci, deși profesorul Kratt susține că nu e vorba de un pact faustian, filmul urmează structura filozofico-narativă a unui astfel de pact. Jocul lui Guillame Depardieu, ale cărui date biografice se suprapun într-o măsură semnificativă personajului, dă peliculei adâncime și o doză foarte mare de adevăr uman.

O recuperare valoroasă a platformei Cinepub în lista de filme românești online.

Replici din film

„Accidentul mi-a schimbat viața. Dar nu mă voi da bătut.”
„Sunteți primul care va beneficia de o terapie genetică recentă.”
„Știți care este diferența dintre viață și moarte?
Viața.”
„Nu se simte bine.
E doar o impresie.”
„Când ai venit aici, am semnat un pact. Dar nu unul faustian. E mai mult decât atât.”
„De ce nu-ți tai tu un picior?”
„Trebuie să ai încredere în mine.”

Festivaluri

 • Premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Montreal – Canada, 2009
 • Festivalul Internațional de film Molodist, competiția internațională, Kiev – Ucraina, 2009
 • Festivalul Internațional de Film de la Aubagne, competiția internațională – Franța, 2010
 • Festivalul de la Solheure – Elveția, 2010
 • Festivalul Internațional de Film al Republicii Singapore , competiția internațională – 2010
 • Festivalul Internațional al Filmului Fantastic de la Neuchâtel – Elveția, 2010
 • Festivalul Internațional al Fimului Francez de la Praga – Cehia, 2010
 • Festivalul Internațional al Fimului Francofon de la Bratislava – Slovacia, 2010
 • Festivalul Internațional de film Transilvania, Cluj – România, 2010

Premii

Nominalizări:

 • Premiul Quartz, Premiile cinematografiei elvețiene, Locarno – Elveția, 2010
 • Cea mai bună muzică, Premiile Gopo – România, 2011

Articole din presă

 • Premiera filmului Copilaria lui Icar, pe 7 aprilie, in Bucuresti, www.hotnews.ro
 • Ultimul film al regretatului Guillaume Depardieu – “Copilaria lui Icar”, in cinematografe din 8 aprilie, www.cinemarx.ro
 • Ce vedem – Copilăria lui Icar, www.gandul.info
 • „Copilăria lui Icar se cuvenea să-şi găsească un loc la Cannes” – Interviu cu Ruxandra Zenide și Alex Iordăchescu, www.telegrafonline.ro
 • „Copilăria lui Icar se cuvenea să-şi găsească un loc la Cannes” (II) – Interviu cu Ruxandra Zenide și Alex Iordăchescu, www.telegrafonline.ro
 • „Copilăria lui Icar se cuvenea să-şi găsească un loc la Cannes” (III) – Interviu cu Ruxandra Zenide și Alex Iordăchescu, www.telegrafonline.ro
 • Copilăria lui Icar, www.paginiromanesti.ca
SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON