Synopsis

Tati, ești super, te iubesc!

Marian Crișan semnează scenariul și regia unui film cutremurător despre dependența unui tată (Dan Chiorean, într-un rol superb, multipremiat) de fiul său, și el dependent la rândul lui de droguri.

Filme romanesti-Rocker-de-Marian-Crisan-CINEPUB

Regie: Marian Crișan
Scenariu: Marian Crișan
Distribuție: Dan Chiorean, Alin State, Crina Semciuc, Ofelia Popii
Producător: Anca Puiu
Imagine: Tudor Mircea
Montaj: Tudor Pojoni
An: 2013
Categorie: lungmetraj
Gen:  dramă
Durată: 91 minute
Subtitrări: engleză
Teritorii: Disponibil doar in Romania

44,997 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său Florin depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat.

Viața de zi cu zi a tatălui orbitează în jurul fiului său, dependent de droguri. Disperat și gata de a depăși orice obstacol pentru a-i asigura fericirea, Victor ajunge să fure și să se umilească. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi e muzica. Muzica rock.

Mai multe detalii

„Rocker” este primul film românesc din Noul Val care tratează problema dependenței de droguri. Regizorul și scenaristul Marian Crișan mărturisește că a vrut să spună o poveste care să scoată drogurile din locurile comune gen Ferentari. Din păcate, consumul și abuzul de droguri sunt extrem de răspândite în mai toate orașele. Acțiunea fimului se întâmplă în Oradea, iar protagoniștii sunt un tată de 45 de ani, fost rocker, și fiul dependent, artist furios și solist al unei trupe de rock de cartier. Cei doi împart aceeași pasiune – rockul –, dar nu și drogurile. Tatăl este cel care servește drept dealer, servitor și sac de bătaie pentru crizele odraslei. „Rocker” este o narațiune circulară, de tip uroborus (șarpele care-și înghite propria coadă), fără să lase loc vreunei concluzii. Unele drame personale nu-și găsesc rezolvarea atunci când actanții sunt prea slabi ca să o caute. Marian Crișan a fost numit (de criticul de film Cătălin Olaru) un regizor cu nerv, care continuă și înscrie cu cinste filme românești în Noul Val cinematografic, în condițiile în care refuză să-i respecte regulile, cum ar fi folosirea în principal a cadrelor secvență, cadrelor lungi și largi.

În plus, regizorul a ales actori de teatru pentru rolurile principale, pe Dan Chiorean și Alin State. Dan Chiorean, personajul tatălui, pe care camera îl urmărește în permanență și care are unele dintre cele mai memorabile prim planuri din cinematografia noastră recentă, a fost multipremiat pentru rolul interpretat.

“Alin State şi Dan Chiorean, au fost incredibili până la sfârşitul întregii filmări. Nu îţi mai dădeai seama dacă sunt în film sau nu. Timp de 30 de zile au trăit ca în film. Adică, dacă mergeam cu ei în oraş la o bere în ziua de pauză, aveam senzaţia că merg împreună cu personajele din film, nu cu doi actori. Eram prieten cu personajele din film”, povestește regizorul într-un interviu realizat de Ionuț Mareș, pentru Ziarul Metropolis.

Criticii spun:

„Cu geaca sa de piele îmbrăcată peste hanoracul cu glugă, străbătând oraşul provincial (în care atenţia autorului nu este distrasă nici o clipă de detaliul pitoresc) sau un teren acoperit cu zăpadă, Victor este un personaj memorabil al Noului Cinema Românesc. (Mihai Fulger – www.aarc.ro )

„Chiar şi la standardele Noului Realism Românesc, adeziunea lui Crişan la estetica «feliei de viaţă» e neobişnuit de pură. (…) Bref, un film discret şi frumos. (Andrei Gorzo – www.aarc.ro )

Replici din film

„Știi cum e timpul? Ca pasta de dinți, n-ai cum s-o bagi înapoi în tub.”
„3, 2, 1, e și jumate! Păpica! Să vină păpica, tăticu!”
„Tati, ești super, te iubesc!”
„Încearcă, ignorantul pulii mele! Încearcă să vezi de ce.”

Festivaluri

 • Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian – Spania, 2012
 • Festivalul de Film de la Trieste – Italia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film de la Goteborg – Suedia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film de la Vilnius – Lituania, 2013
 • Festivalul Internațional de Film Fabio Fest de la Praga – Cehia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film de la Wiesbaden – Germania, 2013
 • Festivalul Internațional de Film Indielisboa – Portugalia, 2013
 • Festivalul de Film de la Bruxelles – Belgia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film Transilvania– România, 2013
 • Festivalul Internațional de Film Tofifest – Polonia, 2013
 • Festivalul Internațional de Film de la Sankt Petersburg – Rusia, 2013

Premii

 • Cel mai bun actor (Dan Chiorean), Festivalul Internațional de Film de la Vilnius – Lituania, 2013
 • Cel mai bun actor (Dan Chiorean), Festivalul Internațional de Film GoEast – Germania, 2013
 • Cel mai bun actor (Dan Chiorean), Cel mai bun regizor (Marian Crișan), Festivalul de Film Herceg Novi – Muntenegru, 2013

Articole din presă

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON