Synopsis

Cineaștii între ei.

”«Filmul românesc are toate dramele. Am avut drama ciorbei, acum filmăm drama chiuvetei», își descrie cu umor regizorul Dan Chișu scurtmetrajul „De ce pe mine?” (Aarc.ro). Unul dintre acele scurtmetraje rare care se opresc asupra filmului însuși, un scurtmetraj comic cu accente de thriller, o poveste plină de umor ascuns, sarcasm și suspans.

De ce pe mine de Dan Chisu - CINEPUB

Regie: Dan Chișu
Scenariu: Dan Chișu
Distribuție: Emanuel Pârvu, Alex Bogdan, Tudor Istodor, Andrei Huțuleac, Ovidiu Niculescu
Producător: Dan Chişu
Imagine: Andrei Gheorghe
Montaj: Cătălin Cristuţiu, Claudiu Nicolae Trif
Categorie: scurtmetraj
Gen: comedie
An: 2016
Durată: 16 minute
Subtitrări: Engleză

43,798 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

„De ce pe mine?” tratează câteva dintre aspectele noului cinema românesc prin intermediul propriilor lui „arme” estetice. Scurtmetrajul se oprește asupra unei situații ridicole, atunci când trei tineri cineaști ajung să simtă că toate porțile lor spre „glorie” s-au închis. Singura soluție de salvare pe care cei trei o găsesc este una extremă.

Mai multe detalii

Prima secvență a scurtmetrajului reprezintă o combinație de suspans și umor: trei tineri, despre care aflăm ulterior că sunt cineaști, țin captiv în bucătărie, legat şi cu o pungă de hârtie pe cap, un personaj despre care vom afla tot mai târziu că are putere de decizie asupra carierei celor trei răpitori. Toată acțiunea se petrece într-un apartament de bloc aflat în renovare, o alegere plină de subtilitate, ironică la adresa Noului Val românesc.

„De ce pe mine?” este interesant de văzut şi revăzut pentru multitudinea de ironii la adresa modului de funcționare a industriei cinemaului românesc, dar și a deciziilor estetice predominante în peliculele românești multipremiate internațional. Un film cu totul aparte în selecția de scurtmetraje românești online a Cinepub.

Criticii spun:

„Dincolo de replici, stau frumos (vorba outsider-ului), pe perete, printuri A4, cu titluri de film şi nume de regizori. Imprimanta şi scotch-ul, nişte outsider-i şi ei în toată această poveste, îşi fac treaba aşa cum se pricep mai bine. ” (Carmen Corbu – www.b-critic.ro )

Replici din film:

„Nu merge cu scrisoare că am mai încercat. Ăştia nu se uită nici măcar la filmele pe care le trimitem, d’apăi la scrisori.”

Festivaluri:

  • Festivalul Internaţional de Film Transilvania – România, 2016
  • Festivalul Internaţional de Film Anonimul – România, 2016

Articole din presă: