Synopsis

Alături de Mereanu, Jianu complotează la răsturnarea regimului fanariot. Salvat de streang de Tincuță, care-l ia de șot, și iertat, cum o cer obiceiul pământului și norodul, Iancu nu se poate readapta lumii boierești și se alătură cetei lui Tudor.

Iancu Jianu - Haiducul (1982) de Dinu Cocea - film istoric online pe CINEPUB

Regie: Dinu Cocea
Scenariu: Vasile Chirita, Dinu Cocea, Mihai Opriș
Distribuție: Adrian Pintea, Stela Furcovici, Mărioara Sterian, Mihai Mereuță, George Constantin, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, Emanoil Petruț, Dina Cocea, Geo Nune, Elena Sereda, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ștefan Guriță, Alexandru Frăsinel
Producător: Marin Theodorescu
Imagine: Aurel Kostrachievici
Montaj: Magda Chise
Sunet: Constantin Ciucă
Muzică: Ștefan Zorzor
An: 1982
Categorie: Lungmetraj
Gen: Istoric
Durată: 94 minute

64,660 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Iancu Jianu se alătură haiducului Mereanu şi începe lupta pentru răsturnarea regimului fanariot. După ce scapă de spânzurătoare, datorită Tincuţei, care-l ia de soţ, şi este iertat după obiceiul pământului, Iancu încearcă să se reîntoarcă în lumea boierească. Cum însă nu mai poate duce acest fel de viaţă, el se alătură cetei mari a lui Tudor Vladimirescu.

OPINII CRITICE:

„lancu Jianu, haiducul nostru cel mai legendar, era dintr-un neam de boieri olteni. Înainte de a fi căpetenie de răsculați, fusese zapciu și viitor ginere al ispravnicului Calafeteanu. Cum principala funcție a acestor dregători era strângerea birurilor; și cum birurile se strângeau adesea de două și trei ori; și cum țăranii nu aveau de unde să le dea — meseria cea mai importantă a dregătorilor fanarioți era punerea la caznă, tortura. Iancu Jianu, în calitate de zapciu, încearcă să „aplice legea” fără abuz și violență. Nu va izbuti. De aceea trece de partea cealaltă a baricadei. Dar asta o face abia după eșecul neîncetatelor sale sforțări de a aplica legea, de a împiedica nedreptățile.” (D.I. Suchianu)

TRIVIA:

  • Iancu Jianu haiducul și Iancu Jianu zapciul au fost realizate de aceeași echipă și au fost lansate în aceeași zi.
  • Balada despre faptele de vitejie ale lui Iancu este cântată de Cornel Coman.

ARTICOLE

  • Iancu Jianu pe ecran – D.I. Suchianu – 1981 – aarc.ro
  • Iancu Jianu zapciu şi Iancu Jian haiducul – Alice Mănoiu – 1981 – aarc.ro

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
Redirecționează către CINEPUB 3,5% din impozitul pe venit
NEWSLETTER CINEPUB
FORMULAR 230
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
Descarcă formularul 230 completat deja cu datele asociației noastre. Formularul e pentru anul 2023, și presupune redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit aferent anului anterior, pe care deja l-ai plătit statului.
Doresc să mă abonez
DESCARCĂ FORMULARUL 230
DE CE AVEM NEVOIE DE AJUTOR?
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON