Synopsis

Cuvânt înainte: Parcă nu e niciodată un timp mai potrivit să revezi un film din seria „Liceenii”, astăzi când am ajuns să ducem în dezbatere publică necesitatea orelor de istorie, geografie sau latină, când elevii își filmează profesorii în poziții nasoale sau colegele înghesuite la wc-ul din spatele școlii, bullying-ul a devenit sport național, iar botoxul se răspândește prin licee mai repede decât gripa. (cinepub.ro)

Extemporal la dirigentie - de Nicolae Corjos - film comedie online pe CINEPUB

Regie: Nicolae Corjos
Scenariu: George Șovu
Distribuție: Oana Sîrbu, Ștefan Bănică Jr., Mihai Constantin, Teodora Mareș, Adrian Păduraru, Tamara Buciuceanu, Diana Lupescu, Ion Caramitru, Costin Marculescu, Cristina Deleanu, Mariana Danescu, Cosmin Șofron, Tudor Petruț, Lucian Ifrim, Bogdan Vodă, Mihai Vasile Boghiță, Carmen Enea, Cornel Mihalache, Jana Gorea, Florin Chiriac, Mădălina Pop, Carmen Papa
Producător: Maria Popescu, Radu Stegăroiu
Imagine: Alexandru Groza
Montaj: Elena Pantazică
Sunet: Bujor Suru, Ion Diaconu, Constantin Țarălungă
Muzică: Florin Bogardo
An: 1987
Categorie: Lungmetraj
Gen: Comedie, Dragoste
Durată: 91 minute

75,958 – Spectatori Cinepub

SINOPSIS

Anul școlar este inaugurat de profesorul Socrate (Ion Caramitru) printr-un extemporal pe tema „Cum aș vrea sa fie dirigintele clasei?”. Popularitatea lui Socrate o îngrijorează pe profesoara de mate, Isoscel (Tamara Buciuceanu-Botez), gata oricand sa dea „militaria jos din pod”. Dar Socrate are și el grijile pe care i le face Anca (Mădălina Pop), fiica sa îndragostită.

APRECIERI CRITICE:

„Extemporalul…” comite imprudența de a deplasa centrul acțiunii de pe adolescenți, pe dascălii lor, într-o înfruntare de ars-pedagogica si poncife comic-melodramatice”Tudor Caranfil

„Filmul marchează debutul unui veritabil fenomen sociologic al anilor ’80, care oferea generației tinere iluzia unei alternative la conformismul cinematografiei epocii, binevenită în mohoreala uniformei școlare. Corjos și Gh. Șovu, scenaristul filmului, au pus doi tineri cuminți și frumoși aflați în fața bacului să înfrunte, îndrăgostiți, lumea profesorilor și părinților care cred că pentru dragoste «nu e momentul»!”Tudor Caranfil

„Autorii comediei confruntă arhetipuri ca premiantul clasei, fata de origine modestă la concurență cu puștoaica de bani gata, băgăcioasă foc, profesorul ideal cu capul în nori sau dăscălița uscată și exactă ca științele pe care le predă, într-o comico-melodramă îmbibată de sentimentalism, dar și cu încercarea cinstită de a aborda mentalitatea ultimilor ani de liceu.”Tudor Caranfil

„Dacă e ceva ce poate fi servit copiilor ca învățăminte privind acest film ar fi vorba despre felul în care limbajul de lemn al unei epoci politice poate să devină limbă de stat, atât de adânc înșurubată în mințile oamenilor, încât mai e vorbită și astăzi, despre cum cenzura excavează emoțiile naturale și amputează gesturile firește de apropiere, despre cum într-un regim autocratic doi parteneri sentimentali par mai stingheriți decât vulpile împăiate din dioramele de la muzeul Antipa, tovarăși de muncă în loc de amanți, și nu în ultimul rând despre cum oamenii reprimați ajung să fie niște manechine într-un teritoriu condus de o portavoce.”Augustin Cupșa, cinepub.ro

„E interesant că toate aceste efecte nocive ale dictaturii nu se văd direct în film, ci printr-o mecanism gestaltist – după ce decupezi corpul geometric poți totuși să-l identifici prin conturul lăsat. Mă gândesc că poate mulți dintre cei implicați în idealul ridicat de «Liceenii» au crezut cu totul și s-au identificat în el, în ciuda faptului că anii corespunzători din realitate erau de-a dreptul orwellieni în România. Poate tocmai aici constă frumusețea nespus de nenaturală și superficială a filmului, faptul că are o supradoză atât de mare de candoare, încât poate să absoarbă toate mizeriile autentice ale vieții.”Augustin Cupșa, cinepub.ro

TRIVIA:

  • „Extemporal la dirigenție” și „Liceenii” au devenit un fenomen cinematografic al anilor ’80. S-au bucurat de o popularitate extraordinară în anii ce-au urmat.
  • Nicolae Corjos s-a născut la 22 mai 1935, la Hotin (Bucovina, în prezent Ucraina). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (IATC) din București în 1956. A murit pe 27 februarie 2022.
  • A desfăşurat o îndelungată activitate ca asistent de regie şi regizor secund, colaborând cu numeroşi realizatori, de la Malvina Urşianu la Mircea Mureşan şi de la Sergiu Nicolaescu la Lucian Pintilie.
  • În 1979 debutează ca regizor cu filmul „Ora zero”. Din vasta sa filmografie sunt de amintit: „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1987), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii rock’n roll” (1990), “Concurs internaţional George Enescu” (film documentar, 1992), etc.
  • A obţinut premiul Uniunii Cineaştilor pentru filmul „Liceenii”, în anul 1986, şi a făcut parte din juriul Festivalului naţional de film şi diaporamă „Toamnă la Voroneţ”, în anul 2003; cadru didactic asociat la Catedra regie de film şi televiziune a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.
  • A fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului între 1995 şi 2001.
  • A devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă şi aureolă a audiovizualului” şi a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009. De asemenea, a fost membru al Uniunii Cineaştilor din România.

REPLICI:

„Dumneavoastră sunteți Socrate, nu?” – Luminița Cernea (Diana Lupescu)
„Prefer tradiția. Tu în față, în banca premianților, iar eu mai în spate, cu o perspectivă mai largă asupra vieții.” – Dinu Murgoci (Dan Zamfirescu)
„Tovarășa directoare, le explicam cum mă certa pe mine bunica de la Mizil.” – Ionică (Mihai Constantin)
„Trebuie să dăm milităria jos din pod!” – Isoscel (Tamara Buciuceanu-Botez)
„Dacă nu pui șaua pe ei de la început, ți se urcă în cap!” – Isoscel (Tamara Buciuceanu-Botez)
„Eu am alte principii. Eu cred că dacă elevii își respectă profesorii, respectă și regulamentul.” – Luminița Cernea (Diana Lupescu)
„Tu ai vrea să fii premiantă și la sport. Homo universalis!” – Doru Murgoci (Dan Zamfirescu)
„Poezia asta trebuie spusă simplu. E Eminescu.” – Socrate (Ion Caramitru)
„În viață nu poți să alergi pe mai multe culoare deodată. Iar culoarul meu este tenisul.” – Dinu Murgoci (Dan Zamfirescu)
„Te rog să renunți la aerele tale de tip dur!” – Anca Gavrilescu (Mădălina Pop)
„Tata, nu mă muta la altă școală. Te rog să ai încredere în mine.” – Anca Gavrilescu (Mădălina Pop)
„Important e să trecem curați prin viață, sub orice împrejurare.” – Socrate (Ion Caramitru)
„Le cauți prea mult în coarne, omule! Cum să mai avem prestigiu în fața lor, când în fața dumitale stau ca la cafenea?” – Isoscel (Tamara Buciuceanu-Botez)
„De unde ideea că elevul, ca să învețe, trebuie să știe doar de frică?” – Socrate (Ion Caramitru)

ARTICOLE:

  • Nicolae Corjos, regizorul unui fenomen cinematografic al anilor ’80. „Liceenii” și „Declarație de dragoste”, filmele mai multor generații – adevarul.ro
  • Cafenea inspirată din filmul „Liceenii” de Nicolae Corjos, deschisă în Cotroceni – news.ro
  • Nicolae Corjos, regizorul filmelor „Liceenii” și „Declarație de dragoste” a murit la vârsta de 86 de ani – adevarul.ro
  • Regizorul Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme „Liceenii” și „Declarație de dragoste” ar fi împlinit pe 22 mai vârsta de 88 de ani – radioromaniacultural.ro
  • Nicolae Corjos, regizorul „Liceenilor” și al „Declarației de dragoste” – dosaresecrete.ro

Proiect cu opere din patrimoniul cinematografic național, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.
Mulțumiri speciale se cuvin Uniunii Cineaștilor din România și Arhivei Naționale de Film.

SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON