Synopsis

Dragostea în Epoca de Aur

„Nae Caranfil a apărut în 1992 ca o tornadă, ca o promisiune a unui nou val care n-avea să se concretizeze decât mulţi ani mai târziu” (Mihai Chirilov, Re:Publik mai 2005).

Un film românesc prezentat în premieră la Cannes, secțiunea Quinzaine de realisateurs, „E pericoloso sporgersi” reprezintă debutul unuia dintre cei mai îndrăgiți regizori români. Filmele lui au devenit cult, iar replicile memorabile: „Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană!” fiind doar un exemplu al acestora.

E pericoloso sporgersi - de Nae Caranfil - film de comedie online pe CINEPUB
E pericoloso sporgersi - de Nae Caranfil - film de comedie online pe CINEPUB

Regie: Nae Caranfil
Scenariu: Nae Caranfil
Distribuție: Marius Stănescu, Natalie Bonifay, George Alexandru, Valentin Teodosiu, Florin Călinescu, Marius Florea Vizante, Magda Catone
Producători: Jean-Martial Lefranc
Imagine: Cristian Comeagă
Montaj: Victorița Nae
An: 1993
Categorie: lungmetraj fictiune
Gen: comedie
Durată: 104 minute
Subtitrări: engleza

0 – Spectatori Cinepub 

SINOPSIS

Trei personaje și perspectivele lor asupra aceleiaşi poveşti.
O trupă de teatru vine în turneu într-un orăşel de provincie de la graniţa cu Iugoslavia. Cristina se visează actriţă şi se îndrăgosteşte de actorul Dino. Doar că este curtată de Horaţiu, înrolat în armată, în acelaşi oraş.

Mai multe detalii

„Nu vă aplecați în afară” – inscripția din trenurile românești nu doar că dă titlul filmului, dar conține și o mare parte din mesajul poveștii văzută din triplă perspectivă: a unei liceence, a unui actor și a unui soldat, toți aflați într-un orășel de la granița cu Iugoslavia, în anii ’80. Cei trei formează un triunghi amoros ale cărui sinuozități se desfășoară în spații semnificative pentru structurile de putere ale epocii lui Ceaușescu: școala, armata și chiar și teatrul (ca artă aservită). În ciuda acestor spații de control, iubirea și umorul se manifestă fără opreliști majore.

Pare că, mai degrabă la nivelul subconștientului, fiecare personaj știe că nu trebuie să se aplece peste fereastra sistemului, a regulilor, dar că acestea pot fi ușor ignorate, dacă instinctele se autotemperează. Amenințarea reală, a Securității, de exemplu, își scoate câteodată capul (când actorul, avertizat de soldatul gelos s-o lase mai moale cu fata, se consideră „luat în vizor”), dar rămâne numai o ipoteză.

Cu replici și situații hazoase (vezi confruntarea dintre Vizante și soldatul Horațiu, unul mai laș decât celălalt), pelicula deschide drumul unor filme românești de tipul „Amintiri din Epoca de Aur”, care surprind, cu candoare și ironie îngăduitoare, firescul vieții în perioada dictaturii comuniste.

Un film de urmărit, selectat în mod inspirat în galeria de filme românești online a platformei Cinepub.

Criticii spun:

„Nu iubesc ierarhizările. Cu toate acestea, dacă cineva m-ar întreba care anume dintre filmele noastre postrevoluționare răspunde speranțelor într-un nou cinematograf, debutul lui Nae Caranfil s-ar afla în top. Un tânăr abia trecut de 30 de ani (la data când s-a apucat de lucru), cu un aer înșelător sfios, aduce într-o profesiune cu mințile sucite de năvala istoriei, a politicului, seducția privirii, care, înainte de orice, se revendică de la cinematograf.” ( Magda Mihăilescu – www.aarc.ro )

Replici din film

„Cum ți-ai permis să aduci anticoncepționale la școală?
Nu știam ce e, doamnă, credeam că e vitamine pentru ochi.”

„Vii diseară la mine să-ți arăt colecția mea de discuri?”

„Eu cred că după ce ești prieten cu cineva trei săptămâni, ai dreptul să-l deschei la nasturi.”

„Ce părere-aveți voi, mă, că dacă v-am primit în orașu’ nostru să faceți armata, acum puteți să vă dați la femeile noastre?”

Festivaluri

  • Festivalul Internațional de Film de la Cannes – Franța, 1993

Premii

  • Premiul criticii, Festivalul Internațional de Film de la Montpellier – Franța, 1993
  • Marele Premiu, Festivalul Internațional de Film de la Bratislava – Slovacia, 1993
  • Premiul „Opera Prima” și Premiul pentru scenariu, UCIN – România, 1993
  • Premiul special al juriului, Festivalul de Film de la La Baule – Franța, 1994

Articole din presă

  • E pericoloso sporgersi, de Eugenia Vodă – www.aarc.ro
  • Unul dintre cele mai bune filme româneşti din toate timpurile – www.aarc.ro
  • Umor, ritm şi prospeţime stilistică – E pericoloso sporgersi – www.agenda.liternet.ro
  • Filmul „É pericoloso sporgersi“, regizat de Nae Caranfil, la Institutul Cultural Român de la Viena – www.radioromaniacultural.ro
SUSȚINE CINEPUB!
NEWSLETTER CINEPUB
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
Doresc să mă abonez
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON
SUSȚINE CINEPUB!
DONEAZĂ
Dacă îți place de noi, dacă citești ce scriem, dacă privești filmele pe care le arătăm, întinde-ne mîna, prietene! Avem nevoie de ajutor. Mulțumim!
DONAȚIE LUNARĂ
DONAȚIE SINGULARĂ
10 RON
25 RON
50 RON
250 RON
100 RON