Synopsis
Un bromance pop-melancolic, care vorbește despre moarte, furia și disperarea care o înconjoară și apropierile improbabile pe care le poate genera. Plasat într-un București ușor stilizat, cu gangsteri, baruri impregnate de fum, muzică rock și băuturi fine, „Charleston” nu se sfiește să emane umor negru și pusee de testosteron îndurerat prin toți porii.
Regie: Andrei Crețulescu
Scenariu: Andrei Crețulescu
Distribuție: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Dorian Boguță, Vlad Galer, Adrian Titieni, Gavril Pătru, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Gabriela Popescu, Lucian Ifrim, Gheorghe Ifrim, Andreea Vasile, Letiția Vlădescu, Alina Berzunțeanu, Ana Ularu, Iris Spiridon, Istvan Teglas, Rodica Lazăr, Emilian Oprea
Producător: ICON production, Les Films du Tambour
Imagine: Barbu Bălășoiu
Montaj: Cătălin Cristuțiu
Sunet: Nicolas Waschkowski, Marius Leftărache, Yann Legay
Muzică: Massimiliano Nardulli
An: 2017
Categorie: Lungmetraj
Gen: Dramă
Durată: 118 minute
12,557 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un “cadou” cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… „mai mult sau mai puțin”. “Charleston” este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, “format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi.
PREMII:
- 2019 – Premiile Gopo – Cea mai bună muzică originală – Massimiliano Nardulli
- 2017 – Chicago International Film Festival – nominalizare „Gold Hugo”
- 2017 – Locarno International Film Festival – nominalizare „Leopardul de Aur” pentru cel mai bun film
- 2017 – Zagreb Film Festival – nominalizare „Bicicleta de Aur” pentru cel mai bun film
- 2017 – Braunschweig International Film Festival – nominalizare „Der Heinrich” pentru cel mai bun film
- 2018 – Transilvania International Film Festival (TIFF) – nominalizare pentru cel mai bun film
- 2018 – Vilnius International Film Festival – nominalizare pentru cel mai bun film de debut
APRECIERI CRITICE:
„Andrei Crețulescu este unul din acei regizori curajoși, cu idei și povești total diferite decât ce ne-a prezentat cinema-ul românesc până acum.” – Laura Mușat (filmsinframe.com, 2018)
„Mai rar un film românesc cu un asemenea potențial de public” – cineuropa.org
„Charleston este mai puțin cinic decât filmele Noului Val Românesc și mai degrabă tandru.” – Chicago Sun-Times
„Charleston este un film reușit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniștilor Șerban Pavlu și Radu Iacoban.” – nonsolocinema.it
„Comparația cu Magnolia lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăznețul Charleston ține piept cu ambiție și mândrie.” – otroscineseuropa.com
„Charleston este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer și cald.” – nospoilerrewiewz.com
„Andrei Crețulescu pășește pe urmele unor Jarmusch și Kaurismaki.” – zelluloid.de
„Un suprarealism tandru, filmat cu aceeași rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, Charleston se poate povesti în aceeași măsură în care se poate dansa. Adorabil!” – pascalgavillet.ch
„Un subiect greu, cu siguranță, dar energia narativă a filmului și comedia întunecată provin din interacțiunea dintre văduvul Alexandru – un macho dur, voinic și băutor care nu prea știe cum să jelească – și iubitul soției sale plecate, Sebastian, un romantic sensibil, cu ochii înlăcrimați, care ajunge într-o zi la ușa lui Alexandru, cu sufletul pe tavă.” – Chrtistopher Vourlias (variety.com, 2018)
„Pentru publicul care se așteaptă la filmările lungi în surdină și la estetica sumbră care a dominat ultimul deceniu al cinematografiei românești, atingerile stilizate ale lui Crețulescu se datorează mai mult lui Aki Kaurismaki sau Wes Anderson decât autorilor români ai Noului Val precum Cristian Mungiu și Cristi Puiu. Bucureștiul directorului de imagine, Barbu Bălășoiu, este o contrapondere vibrantă, chiar sexy, la cimitirul post-sovietic în nuanțe de gri care domină cinematografia românească.” – Chrtistopher Vourlias (variety.com, 2018)
TRIVIA:
- Andrei Crețulescu e un autodidact. A terminat în 2000 Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București, a lucrat la HBO timp de 12 ani ca monteur și producător și a învățat cum se face un film, de la cap la coadă.
- El și soția, Codruța, au început în 2011 compania de producție „Kinosseur”. „Îmi place să spun că Codruța mi-e partener, mi-e producător, mi-e cel mai bun prieten și mi-e soție.” (A.C.). La început de drum, au produs comedia neagră „Killing Time”, în regia lui Florin Piersic Jr.
- „Charleston” este debutul în lungmetraj al regizorului, după scurtmetrajele „Bad Penny”, „Kolwalski”, „Ramona”, „Șapte luni mai târziu”, toate în (aproape) aceeași echipă de actori.
- Scenariul filmului este inspirat de o poveste a mamei sale, Ioana (căreia îi și este dedicat), critic literar și mare iubitoare de cinema.
- Crețulescu spune, despre filmul său, că „nu e un film de dragoste, ci mai degrabă un film despre dragoste. (…) filmul ăsta s-a născut din singura mea frică veritabilă. Am multe temeri, nu mai vorbim de social și de politic. Dar groaza mea veritabilă e că am să-l pierd pe omul pe care-l iubesc. De asta îmi e frică în fiecare zi. De aici a pornit filmul ăsta.”
- Regizorul are simțul umorului și în afara produsului cinematografic: „La finalul filmului se aude un pescăruș. Nu e pescăruș. Este o rață de cauciuc cu care eu îi dădeam semnal lui Iacoban să intre în cadru. Am lăsat-o de-al dracu, că au vrut să o curețe la montaj. Lumea crede că e pescăruș…” (A.C.)
REPLICI:
„Ăla… cum dracu îl chema? În fine, Planeta maimuțelor! (…) Michelangelo!”
„Charlton Heston.”
„Richelieu?”
„Charlton Heston.”
„Ioan Botezătorul?”
„Charlton Heston.”
„Și fii atent – lovitura de grație. Când au avut nevoie de ulimul bărbat de pe Pământ. Ultimul, da? Îmi spui și mie cine l-a jucat?”
„Charlton Heston.”
„Exact. Omega Man.” – Maximilian (Dorian Boguță) și Alexandru (Șerban Pavlu)„Eu n-am spus niciodată că n-am fost un actor bun. Am spus că nu am fost un actor mare.” – Alexandru (Șerban Pavlu)
„Amândoi cred că avem nevoie (de iertare). Suntem, cumva, în aceeași barcă. (…) Iartă-mă, nu am vrut să abuzez de metafore pescărești.” – Sebastian (Radu Iacoban)
„Uite, plâng. Ca un idiot. Și plâng. Cred că am nevoie de tine.” – Sebastian (Radu Iacoban)
„Dacă decizi cumva să te sinucizi public m-aș bucura să arunc o privire.” – Alexandru (Șerban Pavlu)
„Și ăsta? Tovarăș cu tine?”
„Mai degrabă cu nevastă-mea.”
„Pare cam bulangiu, așa.” – Ludovic (Gavril Pătru)„Stai așa. Adică prinzi peștele și, în loc să-l cinstești și tu cu o saramură, cu-n mujdei, tu îl arunci înapoi în apă? Adică ești și prost pe deasupra! Adică îi bagi ditai cârligu în bot, îl tragi afară din apă, ăla se sufocă, tu te uiți la el cum se chinuie și, în loc să-l arunci pe grătar, să înțeleagă și el de ce suferă, tu îi scoți cârligu de nu mai poate să cânte la saxofon în viața lui și îi dai drumu, să se ducă la familie, să le povestească rușinea! Are și un nume tortura asta?”
„Pescuit… sportiv.” – Alexandru (Șerban Pavlu) și Sebastian (Radu Iacoban)„Știi de unde vine mujdei, nu? Mousse d’ail. Cremă de usturoi. Românizat, mujdei.” – Alexandru (Șerban Pavlu)
Pentru fazani, cei mai buni sunt beagle-ii. Și pentru potârnichi, tot beagle. Și pentru iepuri. Nu dai greș cu beagle. (…) Dacă vrei rață sălbatică: cocker spaniol.” – Dl. Antonescu (Victor Rebengiuc)ț
„Vreau să rămân singur.”
„Nu te cred.”
„Poftim?”
„Nu te cred că vrei să rămâi singur, pentru că eu nu vreau să rămân singur.” – Alexandru (Șerban Pavlu) și Sebastian (Radu Iacoban)„Ești impotent, alcoolic și singur.” – Sebastian (Radu Iacoban)
ARTICOLE:
- Andrei Crețulescu: „Filmul ăsta s-a născut din singura mea frică veritabilă” – scena9.ro
- Andrei Crețulescu: „În cap, am scris Charleston timp de doi ani; pe hârtie, în două săptămâni” – iqads.ro
- Interviu cu Andrei Crețulescu, regizorul Charleston: „Am făcut filmul ca să răspund la întrebarea dacă poți iubi doi oameni diferiți în același timp” – anamariaonisei.ro
- „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu, din vară, în cinematografele românești – adevarul.ro
- Andrei Crețulescu: Lumea îmi pare extrem de violentă – și lentilele alea se întunecă pe zi ce trece – filmsinframe.com
- Charleston – un film amuzant despre un subiect trist – atelier.liternet.ro
- Charleston – un film greu de încadrat într-un gen – iqool.ro
- Charleston, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Crețulescu, în cinema, din 8 iunie – mediafax.ro
- INTERVIU – Andrei Crețulescu, despre „Charleston”, selectat la Locarno: Îmi doresc ca spectatorul să râdă, să plângă, să simtă – news.ro
- Andrei Crețulescu Finds New Romanian Rhythm in Charleston – variety.com
- Andrei Crețulescu despre Charleston: E povestea absurd/ emoțional/ hazlie a doi bărbați care pierd aceeași femeie. Și e un film foarte pop și foarte rerto – un film care nu vrea, cu niciun preț, să te lase rece. Pe dinăuntru, adică – life.ro
- Alteritate și acceptare: Charleston (2017) – filme-carti.ro
- Charleston – Fiat 500 (roșu, vintage sau invers?) – bookhub.ro