Synopsis
Tradiții Creative, este o comunitate națională care aduce împreună inițiative din domeniul tradițiilor creative și își propune să le ofere vizibilitate, oportunități de dezvoltare, să încurajeze colaborarea, stabilirea de parteneriate și să inspire inițiativele viitoare.
Regie: Emi Gheorghe
Invitați: Teodor Frolu (Inițiator al proiectului România Tradițiilor Creative), Vintilă Mihăilescu (Inițiator al proiectului România Tradițiilor Creative), Alexandru Andrășanu (Director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului), Adina Popa (administrator patrimoniu, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului), Dr. Ana Maria Goilav (fondator Școala de la Bunești), Oana Neneciu (coordonator Deltacraft)
Producător: DC Communication, Teodor Frolu
An: 2018
Categorie: scurtmetraj
Gen: documentar
Durată: 6 minute
829 – Spectatori Cinepub
SINOPSIS
Am desfăcut conceptul de tradiții creative în bucăți pe care mai apoi le-am ilustrat video cu ajutorul membrilor comunității. La final, am revenit la întrebarea care ne-a mânat în acest demers:
Ce sunt, de fapt, tradițiile creative?
Am rugat câțiva membri ai comunității România Tradițiilor Creative să ne împărtășească definițiile lor.
Un film produs de DC Communication, co-finanțat de AFCN
Mai multe detalii:
România Tradiţiilor Creative este platforma naţională deschisă tuturor celor interesaţi de acest domeniu, unde „tradițiile creative” încearcă să identifice și să promoveze un domeniu de graniță, permeabil, care se învecinează cu industriile creative, cu diversele curente „etno” etc., fără a se confunda însă cu acestea.
Ceea ce îl distinge este ceea ce am putea numi înzestrarea, adică modul particular în care este preluată și valorificată „zestrea” noastră tradițională.
În locul unei raportări „orizontale”, de preluare, circulație și combinație a unor teme și motive (de pildă, tendințele „fusion” de la etno-fashion la etno-food sau etno-music), „tradițiile creative” au o abordare „verticală”, care caută sensul peren al arte-factelor acestei moșteniri și nu elementele ei componente. Nu tradiții prelucrate altfel, ci tradiții care produc altceva.